Hlavní obsah

Domácí antiperspirant? Zkusili jsme ho vyrobit!

Foto: Thinkstock

Letošním létem se provoníte i díky doma vyrobenému antiperspirantuFoto: Thinkstock

Reklama

Doma vyrobený deodorant a antiperspirant v jednom? Ano! Objevili jsme recept, díky kterému si ho za pár minut dokážete vyrobit i vy. Tady je návod!

Článek

Možná jste zaznamenali diskusi, zda nejsou antiperspiranty škodlivé, tedy hlavně v nich obsažený hliník. Ačkoli tyto spekulace výzkumy nepotvrdily, posílilo to zájem o to, zda se k vůni a omezení pocení nelze dobrat přírodní cestou.

Dnes vás naučíme, jak si doma vyrobit přípravek, který zaručí, že se letošním, doufáme, že slunečným, létem doslova provoníte. Antiperspirant a deodorant v jednom vyrobí každý, kdo alespoň jednou chystal jakoukoli pomazánku – čili opravdu kdokoli. Navíc suroviny jsou dostupné a levné.

Z čeho je domácí antiperspirant?

Nejdražší surovinou bude kokosový olej. Není od věci se s ním při této příležitosti seznámit, protože je to malý zázrak. Má vysoký obsah přírodních antioxidantů, proteinů a vitaminů, které živí a chrání pleť i vlasy. Nezanechává mastný efekt a má pozoruhodné hluboce hydratační vlastnosti, takže ho můžete použít jako krém na obličej i při odličování hodně odolné kosmetiky.

Využít se dá i na hojení a zjemňování jizev. Zabraňuje i tvorbě vrásek a stárnutí pleti, protože funguje proti volným radikálům.

Kokosový olej můžete použít ale i při vaření. Pokud vyberete variantu bez typické vůně, pak ho můžete vlastně použít všude tam, kde máslo. Vydrží ale i vyšší teploty, tudíž je vhodný i na vaření, grilování a podobně. Neobsahuje cholesterol.

Kokosový olej

Foto: Archiv firem

Bio kokosový olej Purity vision koupíte v různých velikostech, balení 100 ml přijde na 79 Kč. Khadi kokosový olej v balení po 270 ml stojí 229 Kč. Kokosový olej Parachute, 500 ml přijde na 164 KčFoto: Archiv firem

Škrob a soda

Další složkou je jedlá soda a klasický kukuřičný škrob. Ten máte možná běžně ve spíži na vaření, ale našli jsme pro vás také pár variant, které můžete použít.

Foto: Archiv firem

Kukuřičný škrob Amylon, 200 g od 36 Kč. Kukuřičný škrob Natura, 180 g od 15 Kč. Gustin kukuřičný škrob 200 g od 38 KčFoto: Archiv firem

Esenciální oleje

Poslední složkou jsou esenciální oleje. Ty si lze vybrat podle vlastního vkusu a obliby. V našem případě padla volba na levanduli, která má i lehce antibakteriální účinky. Ty lze zesílit ještě přidáním pár kapek oleje čajovníku.

Foto: Archiv firem

Esenciální olej Salus 10 ml pořídíte od 73 Kč. Levandulový olej značky Nobilis pořídíte v balení 10 ml od 139 Kč. Olej Levandule extra Atok stojí v balení 10 ml od 182 KčFoto: Archiv firem

Recept na domácí antiperspirant a deodorant

Složky potřebné na výrobu našeho domácího přípravku tedy máte a můžete začít s jeho výrobou. Je to otázka pár minut. Pro začátek radíme si připravit testovací dávku. Smíchejte 15 ml škrobu, 15 ml jedlé sody, asi 10 ml kokosového oleje a pět kapek esenciálního oleje. Kokosový olej můžete rozpustit na vodní lázni nebo ho přidávat postupně, aby se vše dobře promíchalo.

Foto: archiv redakce

Výrobu zvládne opravdu každý, zabere jen pár minutFoto: archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Antiperspirant uhlaďte, a pak je na vás, zda ho necháte v misce překryté třeba fólií, nebo si ho přendáte do kelímku od krémuFoto: Archiv redakce

Výsledný deodorant můžete uchovávat v kelímku od krému nebo mističce či uzavíratelné plastové krabičce. Ideálně v chladu, jistě ne na přímém slunci. Nanášejte ho prsty v malém množství, které rozetřete po celém podpaží. Pokud v něm zůstanou drobné hrudky, pak ho stačí maličko nahřát a znovu promíchat.

Zkušenosti redakce

Je jasné, že jsme si vyrobený antiperspirant i vyzkoušeli. Tady jsou bezprostřední reakce.

Redaktorka Klára: „Přírodní antiperspirant mě překvapil svou lehkostí – po použití se cítíte svěží a čistí, navíc je lehce chladivý, což je velice příjemné. Nevýhodou je jeho aplikace, není totiž úplně snadné jej nanést, a tak se může stát, že skončíte jako já, s antiperspirantem i za nehty."

Editorka Sabina: „V první řadě musím říci, že je funkční. Pro mne je ale příliš voňavý, protože jinak si kupuji ty bez parfemace, aby nepřekryly můj parfém. Také si je nutné zvyknout na konzistenci a způsob aplikace, ale jinak mi přijde dobrý."

Vyzkoušíte výrobu s námi? Pokud ano, pak se rozhodně těšíme na vaše dojmy a zkušenosti!

Reklama

Načítám