Hlavní obsah

Domácí husí paštika

Hodnocení:
(31)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
3 hodiny 10 minut
Náročnost
střední

Děsí vás, jaké různé přídatné látky se v poslední době často nalézají v paštikách z obchodů? Řekněte dost, a připravte si tuto luxusní pochoutku sami doma. Máme pro vás recept od šéfkuchaře!

Ingredience pro:
20 zavařovacích sklenic
Na 20 sklenic po 100 ml
  • 500 g vepřového bůčku bez kosti
  • 500 g husích jater
  • 500 g husího masa
  • 2 ks cibule
  • 500 g vepřového sádla
  • 2 lžičky rychlosoli (řeznická sůl)
  • 10 kuliček celého černého pepře
  • 10 kuliček celého nového koření
  • 7 kuliček jalovce
  • 5 listů bobkového listu
  • 1 snítka tymiánu
  • 150 ml smetany ke šlehání 30%
  • 2 lžičky bílého mletého pepře
Článek

Postup

Krok 1: Bůček očistěte (pokud je na něm kůže, případně ho také vykostěte) a nakrájejte na kostky o velikosti 2 x 2 centimetry. Rozložte je na dno většího pekáčku a zasypte je nahrubo nakrájenou cibulí.

Krok 2: Přidejte koření (kromě bílého pepře) a rychlosůl. „Ta je k dostání v každé drogerii. Množství se používá stejné jako u té klasické, tato vám ovšem způsobí, že maso nezezelená a vydrží chutné i delší dobu,“ radí Petr Hradecký, který přiznává, že rychlá sůl je jedinou „chemií“, kterou v kuchyni toleruje.

Nevynechejte ani tymián, sádlo a omyté husí maso (ideálně stehno). Pokud máte raději srnčí nebo kachní paštiky, můžete husí maso samozřejmě nahradit. A nebojte se, koření není nutné vázat do speciálního sáčku či sítka, za chvíli hned poznáte proč!

Krok 3: Vše podlijte asi 200 ml vody a pekáček vložte do trouby vyhřáté na 140 stupňů Celsia na tři hodiny.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 4: Máte pocit, že jsme vynechali játra? Ano i ne. Ta se totiž nemusí zdlouhavě péct. Po uplynutí tří hodin pečení troubu vypněte, navrch pekáčku položte právě játra a nechte je ve vyhasínající troubě jen trochu zatáhnout.

Krok 5: Maso máte upečené. Co teď? Husí stehno vyndejte stranou, oberte z něj maso a to nakrájejte opravdu najemno.

Krok 6: Na zbytek pečeně se vytaste s ručním ponorným mixérem a rozmělněte ji i s kořením na kaši. Postupně do ní přidávejte smetanu. „Čím více jí přilijete, tím bude paštika jemnější,“ upozorňuje Petr Hradecký.

Krok 7: Je pečeně „na kaši“? Ano? Jde se do finále! Přimíchejte do ní najemno nakrájené maso a můžete plnit do sklenic. Kdo si chce být 100% jistý, může teď paštiku ochutnat a případně vyladit větší dávkou koření. V této fázi se vyplatí přidat bílý pepř! Naplněné sklenice stačí jen dobře uzavřít a je to. Takto připravená paštika vám v chladu vydrží třeba i rok a bude stále dobrá.

Foto: Jakub Jurdič
ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama