Hlavní obsah

Domácí pracovna: Funkční i krásná!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Leváci potřebují světlo z pravé stranyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít doma pracovnu už není dnes nijak neobvyklé. Poradíme vám, jak si při zařizování počínat, aby na konci vašeho snažení vznikla pohodlná a hlavně praktická domácí pracovna.

Článek

Inspirujte se odborníky

Při zařizování pracovny je třeba myslet na spoustu detailů, které si na začátku ani neuvědomíte. Pro lepší představu se inspirujte odborníky. Ty jako první zjišťují potřeby zákazníka. Zamyslete se: Co od domácí pracovny očekáváte? Jakým stylem pracujete? Kolik místa potřebujete pro dokumentaci? Nakreslete si možná řešení, jak by pracovna měla vypadat, a vyberte to, které bude nejefektivnější. Můžete se poradit i s architektem, který zpracuje návrh v digitální 3D podobě. Za něj zaplatíte okolo 5000 korun.

Když nemáme volnou místnost...

Vyhněte se ložnici

Nejčastější variantou umístění pracovny je obývací pokoj. Ne příliš vhodná je pro umístění ložnice, i když ani tady nejsou pracovny výjimkou. Proč? Všeobecně se nedoporučuje mít v místě určeném pro relaxaci pracovní věci - tedy ani cokoli, co by vám práci připomínalo jako šanony, počítač apod. Umožní vám to opravdu si odpočinout.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dokumenty schovejte do šanonůFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Pěkně od podlahy

Podlahová krytina by měla být snadno udržovatelná. Vybrat si můžete z celé škály zátěžových koberců. Stejně dobře poslouží moderní linoleum. Nespornou výhodou je ona snadná údržba. Velice často se volí do pracovny dlažba nebo sektorové koberce. Tady si dejte pozor na barvu - čím světlejší odstín, tím dříve na ní bude vidět špína.

Aby se dobře sedělo

Než se vydáte do obchodu a vrhnete se na první židli, která se vám bude líbit, uvědomte si, že na ní budete nucena trávit celé hodiny sezením. Kromě pěkného vzhledu a barvy by měla mít také nastavitelnou výšku sedáku - nohy při sezení mají svírat úhel 90°. Zda má či nemá mít kolečka, je dobré posuzovat s ohledem na podlahovou krytinu. Musí mít ale područky. Jestliže budete ve své domácí pracovně trávit hodně času, pak kupte židli s tzv. permanentním přítlakem opěráku nebo s mechanikou umožňující náklon sedáku. Prostor pro sezení by měl být dostatečně velký na všechny strany - cca 1 metr.

O velikosti stolu rozhoduje potřeba

Se stolem je to podobné jako se židlí - nejen na vzhledu záleží. Individuální je jeho velikost. Záleží na tom, kolik máte prostoru, co všechno na něm budete mít, jak jej budete využívat... Doporučovaná šířka je 65 až 80 cm, délka 120 až 160 cm a výška 80 cm. V případě, že jste pravák, mělo by světlo dopadat zleva, jestliže jste levák, tak zprava. Aby zápěstí při psaní bylo v jedné rovině s předloktím, pořiďte si stůl s výsuvnou klávesnicí.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Výběr stolu je nejdůležitějšíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Vytvořte si příjemné pracovní klima

Teplota vzduchu v pracovně by se měla pohybovat mezi 18 až 21 stupni. Trpíte-li nízkým tlakem, můžete si přitopit - maximálně na 23 stupňů. Pro pohodlí vašich očí nezapomínejte na kvalitní osvětlení. Doporučuje se osvětlení plochy za počítačem, a to rozptýleným světlem. Pracujete-li na počítači, vyhněte se intenzivnímu osvětlení za monitorem případně za vašimi zády. Ideálně použijte více světel najednou, ovšem s menší intenzitou svitu. Můžete zvolit kombinaci stolní lampy s klasickou žárovkou a zářivky (rozptýlené světlo).

Kam s papíry?

Knihy, šanony a jiné dokumenty můžete skrýt před zraky nečekané návštěvy do skříňky. Ale také se nemusíte bát vystavit je volně na policích. Budete k nim mít lepší přístup. Praktické jsou také pořadače, kam je nejen šikovně ukryjete, ale pomohou vám nastolit potřebný řád. I odpadkový koš má své místo. Nenechte se rušit od práce neustálým odbíháním a umístěte ho tam, kde bude při ruce. Své uplatnění najde jistě i skartovačka.

Nezapomeňte!

Připojení k internetu se s oblibou řeší až jako poslední. Okradete se tak o možnosti, které by na začátku nebyly problém. Stejně důležité je myslet na dostatečné množství zásuvek a s tím i na jejich umístění. Zpravidla jsou tam, kde se to nehodí. Dopředu zvažte, kolik budete potřebovat úložného prostoru. I když se v dnešní době všechno zálohuje na CD disky, i ty musíte mít kam uložit. Kabely od elektroniky se dají vyvést v lištách, což po položení nábytku lze velmi těžko.

Stejně jako u klasické kanceláře, je i v domácím prostředí třeba myslet na jisté zákonitosti, které zaručují pohodlí a funkčnost. Pokud si s něčím nevíte rady, architekt vám pomůže sladit vaše požadavky na vzhled s celkovou funkčností.

Reklama

Související témata:

Načítám