Hlavní obsah

Domácí psí pamlsky: Z kvalitních surovin a levněji než kupované

Foto: zakalinka, Shutterstock.com

Foto: zakalinka, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Upečte si... tentokrát ale nic k odpolední kávě, ale domácí pamlsky pro vašeho mazlíčka. Oproti kupovaným ušetříte, a hlavně budete mít záruku kvalitních surovin.

Článek

Domácím pamlskem váš psí kamarád jistě nepohrdne. Výroba je velmi jednoduchá, a navíc budete mít jistotu opravdu kvalitního složení. Kupované dobroty pro pejsky totiž často obsahují velké množství soli, cukru, nejrůznějších dochucovadel a konzervantů – i když ani to nemusí být někdy pravda, ale vyznejte se v tom! Doma pečené jsou připravené z pravého masa, zeleniny či ovesných vloček.

Na procházce či při výcviku

Pokud tedy chcete svému pejskovi přilepšit, tak opravdu kvalitně, abyste mu v lepším případě nezadělali „jen“ na zažívací potíže, v tom horším na nějaké vážnější onemocnění. Ovšem i u doma vyrobených pamlsků platí známé „všeho s mírou“. Obezita už není jen lidským neduhem. V poslední době se s ní potýká i čím dál větší množství domácích mazlíčků. Zohledněte tedy jeho fyzickou zátěž i denní dávku krmiva. A i když bude mít krásný pelíšek, nenechejte v něm pejska válet celodenně!

Domácí sušenky využijete jen tak na procházce i jako motivaci při náročnějším výcviku povelů. Jako originálním dárkem jimi můžete potěšit i nadšeného psího chovatele z rodiny či řad přátel.

Výroba je jednoduchá. Jdeme na to!

Masové koláčky

Budete potřebovat: 250 g mletého masa (napůl vepřové a hovězí), 1 vejce, hrnek ovesných vloček, stroužek česneku, trochu majoránky

Postup: Uvedené ingredience smíchejte v kompaktní hmotu. Tvořte malé, ne příliš vysoké placičky a dávejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 175 °C asi 20 minut.

Foto: nenetus, Shutterstock.com

Foto: nenetus, Shutterstock.com

Mrkvové sušenky

Budete potřebovat: 200 g jemně nastrouhané mrkve, 250 g celozrnné mouky, 1 vejce, 4 lžíce vlažné vody, 3 lžíce rostlinného oleje, půl prášku do pečiva (nejlépe bez fosfátů)

Postup: Vejce s olejem rozšlehejte a přidejte ostatní suroviny. Pokud těsto lepí, přisypte ještě mouku. Vyválejte a vykrajujte oblíbené tvary. Sušenky pečte na 175 °C asi 15 minut dozlatova.

Foto: TTL media, Shutterstock.com

Foto: TTL media, Shutterstock.com

Tuňákové placičky

Budete potřebovat: 200 g žitné hladké mouky, 100 g kukuřičné polohrubé mouky, 4 lžíce olivového oleje, 1 konzervu tuňáka ve vlastní šťávě, 1 vejce, 1 mrkev (jemně nastrouhanou)

Postup: Smíchejte suché ingredience a přidejte mrkev. Přimíchejte vejce a olivový olej. Vypracované těsto nechte chvíli odpočinout v lednici. Těsto vyválejte a vykrajujte z něj požadované tvary. Pečte na 180 °C asi 8 minut.

Játrové sušenky

Budete potřebovat: 500 g kuřecích jater, 500 g ovesných vloček, 1–2 vejce, stroužek česneku

Postup: Všechny suroviny smíchejte a rozmixujte. Na plech vyložený pečicím papírem hmotu rovnoměrně rozetřete. Pečte na 175 stupňů 10–15 minut. Střed hmoty musí být pevný. Po vychladnutí nakrájejte. Uchovávejte v ledničce, nebo můžete případně i zamrazit.

Foto: MaraZe, Shutterstock.com

Foto: MaraZe, Shutterstock.com

Jablečné psí sušenky

Budete potřebovat: 1 větší jablko, 150 g polohrubé mouky, 75 g ovesných vloček, 1/2 lžičky skořice, 1 lžíci slunečnicového oleje, 40 ml vody

Postup: Smíchejte suché suroviny, přidejte oloupané a nahrubo nastrouhané jablko a olej. Vypracujte těsto, vyválejte a přeneste na plech. Povrch několikrát propíchejte vidličkou a nakrájejte na kousky. Pečte na 175 °C asi 30 minut. Nechte vychladnout a nalámejte podle předkrájených kousků.

Fantazii se meze nekladou. Recepty můžete různě kombinovat, u posledního receptu můžete například místo jablka použít rozmačkaný banán. Záleží na vás a apetitu vašeho psího kamaráda.

Reklama

Načítám