Hlavní obsah
2,9
(22)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Aktualizováno

Také čím dál méně v cukrárnách narážíte na svoje oblíbené punčové řezy? Máme pro vás dobrou zprávu: zašli jsme pro recept do pražské cukrárny Dorty domů, kde prý dělají jedny z nejlepších!

1 hod., 25 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
20 cm průměr formy
  • 2 ks piškotových korpusů
  • 1 l vody
  • 1,5 dl rumu
  • 5 g žlutého potravinářského barviva
  • 1,5 dl punče
  • 5 g červeného potravinářského barviva
  • 500 g cukru krupice
  • 1 lžička agaru
  • 150 g marmelády
Poleva a zdobení
  • 100 g hořké čokolády
  • 30 g rostlinného tuku
  • 50 g bílé čokolády
  • 15 g rostlinného tuku
Článek

Postup

01.

Upečené piškotové korpusy ze 6 vajec (recept, jak si je připravit, najdete v tomto článku, jen místo lití těsta na plech použijte vymazanou a vysypanou dortovou formu) nechte úplně vychladnout.

02.

Jeden prořízněte podélně klasicky jako dort, horní část vložte řeznou stranou dolů zpět do formy a pomažte ji částí marmelády. Druhý korpus rozřízněte kolmo na 8 částí – tak, jak vidíte na fotografii.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

03.

V hrnci svařte litr vody s agarem, cukr rozdělte na dvě části do větších misek a zalijte ho vždy polovinou rozvaru. Metlou cukr rozmíchejte.

04.

Do jedné poloviny vmíchejte rum a trochu červeného barviva (množství záleží na tom, jaké používáte, takže přidávejte postupně!). Jestli je už tekutina obarvená dost, poznáte jednoduše: vezměte jeden z osmi dílů druhého korpusu a kousek ho namočte. Pokud je po vyndání dost červený, je hotovo! Do mísy s punčem přidejte žluté barvivo, zkouška barvy probíhá stejně.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

05.

Teď přichází čas na skládání: Když jsou obarvené nálevy trochu zchladlé, každý z osmi kusů nakrájeného korpusu trochu natrhněte a ponořte ho do červené, další do žluté lázně.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

06.

Barvy se musí střídat jak vedle sebe, tak proti sobě. Až budete mít všechny díly takto poskládané, do každého z nich udělejte prstem díru a do té nalijte vždy ještě po troše toho správného barevného nálevu, abyste měli jistotu, že uprostřed nezůstane nějaké místo suché.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

07.

Zbylou (původně dolní) část prvního korpusu na řezné straně pomažte marmeládou a touto stranou jí přiklopte dort. V tuto chvíli bude ráfek trochu převyšovat, proto je potřeba zatížit ho velkým tácem nebo prkénkem, na který položíte něco těžkého (třeba hrnec s vodou) a nechat – ideálně přes noc – ztuhnout v lednici. Díky agaru v nálevech navíc nemusíte mít strach, že by se namáčené těsto potom během krájení rozpadalo.

08.

Hořkou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce a rozmíchejte ji s trochou tuku. Než dort budete potírat polevou, obraťte ho oproti původní poloze, ve které tuhl, vzhůru nohama, nahoře tak bude hladká řezná strana korpusu. Hotovou polevu nalijte na dort, uhlaďte ji, a když trochu zatuhne, sejměte z dortu ráfek.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

09.

Bílou čokoládu rovněž rozpusťte s trochou tuku a pomocí cukrářského sáčku jí dort ozdobte. Hotovo!

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Související témata:

Načítám