Hlavní obsah

Domácí škvarková pomazánka

Hodnocení:
(18)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
2 hodiny
Náročnost
nízká

Symbol české kuchyně? Knedlíky, buchty, svíčková... a samozřejmě škvarky! A když tyhle křupavé kousky sádla ještě proměníte v pomazánku, zázrak je na světě. Jak na ni, aby byla nejlepší? Víme to!

Ingredience pro:
4 porce
Na 150 g škvarků
  • 1 kg vepřového hřbetního sádla
  • 150 ml vody
  • 100 ml mléka
  • sůl
Na pomazánku
  • 150 g škvarků
  • 1/2 cibule
  • 1/2 jablka
  • sůl
  • pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce škvařeného vepřového sádla
  • majoránka
Článek

Postup

Krok 1: Sádlo zbavte hrubé kůže a nakrájejte na kostky o straně asi 1 centimetr, případně o maličko větší.

Foto: Greta Blumajerová

Krok 2: Vyberte si hrnec s velkým dnem, sádlo do něj přesuňte, podlijte uvedeným množstvím vody, přiklopte poklicí a nechte ho asi 15 minut prohřát na mírném ohni.

Krok 3: Po uplynutí této doby odstraňte poklici, plamen nechte pořád mírný až střední. Sádlo míchejte a čekejte, než se voda odpaří.

Krok 4: Začne se už také oddělovat vyškvařené sádlo, které sběračkou odebírejte stranou do dalšího hrnce. Ve chvíli, kdy se kostky sádla zmenší asi o polovinu, nalijte do hrnce mléko a nechte ho odpařit. Díky tomu škvarky budou zlatavé, nikoli spálené.

Foto: Greta Blumajerová

Krok 5: I nadále neustále sbírejte sádlo (to s mlékem je lepší dávat do jiné nádoby, rychleji se kazí). Když už škvarky skoro nic nepouští a jsou zlatavé, je hotovo, můžete je dát vychladit.

Krok 6: Cibulku nakrájejte najemno a na lžíci sádla ji v pánvi asi dvě minuty převálejte.

Krok 7: Do misky pak dejte škvarky, kousky oloupaného jablka, sůl, pepř, prolisovaný česnek, lžíci sádla, majoránku a vše ručním mixérem propracujte (často se také škvarky melou na strojku na maso).

Foto: Greta Blumajerová
Foto: Greta Blumajerová

Krok 8: Pak už do základu přimíchejte jen cibulku a dejte vychladit.

Krok 9: Pomazánku podávejte vychlazenou s chlebem, k pivu nebo třeba jen tak.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama