Hlavní obsah
3,3
(459)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Uzeninám, různým salámkům a klobásám se (více či méně úspěšně) snažím vyhýbat, ale rozhodně ne proto, že by mi nechutnaly – spíše mě odrazuje jejich složení. Nedávno jsem ale ochutnala domácí sušenou panenku, která žádná éčka a dusitany neobsahuje, a naprosto mě nadchla! Chuťově je famózní, příprava samotná zabere jen pár minut, a ještě naprosto přesně víte, co jíte.

15 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 kus
Koření obměňte dle chuti a alkohol klidně vynechte
  • 1 vepřová panenka
  • sůl
  • cukr krupice
  • 1 lžíce alkoholu
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 1 lžíce sušeného česneku
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • 1 lžíce pepře barevného celého
Článek

Postup

01.

Připravte si suroviny. Koření si upravte dle chuti, kromě této pikantní směsi jsou s česnekem skvělé i sušené bylinky.

Foto: Eva Malúšová

Koření namíchejte podle chuti, já jsem dala papriku, chilli, česnek a barevný pepřFoto: Eva Malúšová

02.

Maso odblaňte, pořádně omyjte, osušte papírovou utěrkou a v pekáčku nebo sáčku celé zasypejte směsí cukru a soli v poměru 1 : 1. Když najdete nádobu co nejbližší tvarem panence, bude vám stačit něco kolem 3/4 hrnku od každého. Zkoušela jsem i variantu pouze se solí a také fungovala, ovšem s cukrem maso pouští více vody, což je žádoucí. Nechte přes noc v lednici, stačí 12 až 16 hodin. Čím déle panenka ve směsi bude, tím bude slanější.

Foto: Eva Malúšová

Očištěné maso naložte do směsi cukru a soliFoto: Eva Malúšová

03.

Druhý den maso opět opravdu pořádně omyjte a osušte. V hmoždíři nadrťte pepř a smíchejte ho s ostatním kořením.

Foto: Eva Malúšová

Maso pečlivě očistěte od soli. Pepř je nejlepší čerstvě nadrcený!Foto: Eva Malúšová

04.

Pro jistotu maso ještě potřete alkoholem (použila jsem bourbon). Místo něj lze užít i ocet – jde vlastně o dezinfekci.

Foto: Eva Malúšová

Připravte si směs koření. Bourbon maso očistí a dodá mu lehounký šmakFoto: Eva Malúšová

05.

Teď celou panenku pořádně obalte ve směsi koření a hezky ho přitlačte, ať dobře drží. Poté maso napíchněte na háček.

Foto: Eva Malúšová

Maso obalte v koření a napíchněte na háčekFoto: Eva Malúšová

06.

Kořeněné maso pověste do suchého prostoru, kde trochu cirkuluje vzduch: třeba k oknu s mikroventilací nebo na garnýž. Pokojová teplota masu nevadí, jen nesmí být přetopeno anebo horké léto. Ochutnávat můžete už po týdnu, já jsem panenku sušila 11 dní a byla parádní. Pokud ji chcete ještě sušší, nechte ji viset dva týdny.

Foto: Eva Malúšová

Během 10 dnů panenka ztratila kolem 50 % objemuFoto: Eva Malúšová

07.

Sušené maso krájejte ostrým nožem na tenké plátky. Sušená panenka je skvělá i místo jerky na výlety – moc neváží a obsahuje množství bílkovin.

Foto: Eva Malúšová

Pro šťavnatější maso ho sundejte už po týdnu, pro sušší a pevnější naopak ještě pár dnů přidejteFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Domácí sušená panenka si v ničem nezadá s luxusními kupovanými salámkyFoto: Eva Malúšová

Sušená panenka poslouží stejně jako domácí utopenci nebo nakládaný hermelín jako prima jedlý dárek!

Reklama