Hlavní obsah
3,4
(83)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

V dnešní době stále častěji narážíme na to, že pokud chceme opravdu kvalitní produkt, musíme si buď hodně připlatit, nebo se do výroby pustit sami. A právě to dnes uděláme!

2 hod.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 kilogramů
  • 10 m vepřových střívek
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 lžíce majoránky
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 60 g soli
  • 1 palice česneku
  • 3 kg vepřové plece
  • 3 kg vepřového boku
Článek

Postup

01.

Střeva pořádně propláchněte, abyste se zbavili veškeré soli, a nechte v misce s vodou, díky které změknou.

Foto: Mona Martinů

Střívka opláchněte od soli a nechte si je připravená v misce s vodou, krásně tak změknouFoto: Mona Martinů

02.

Z boku odstraňte kůži (tu použijte třeba do domácí tlačenky) a kosti a spolu s plecí nakrájejte na proužky – maso se vám tak bude lépe sunout do mlýnku.

Foto: Mona Martinů

Kůži odstraňte a použijte třeba do domácí tlačenkyFoto: Mona Martinů

03.

Spolu s česnekem pak maso namelte (pokud používáte maso s tužšími částmi, ty umelte najemno), osolte (obecně se radí 20 g soli na 1 kg masa, ale záleží na vaší chuti), pořádně opepřete a ochuťte drceným kmínem.

Foto: Mona Martinů

Maso i s česnekem pomelteFoto: Mona Martinů

04.

Maso můžete rozdělit na třetiny a do jedné přimíchat ještě majoránku a do druhé sladkou a pálivou papriku. Jestli si netroufáte ochutnávat syrové maso, lze ze směsi osmažit malý karbanátek a na základě jeho chuti maso případně ještě doladit.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

05.

Okořeněné maso je teď třeba rukama nebo robotem s hnětacími háky pořádně prohníst, aby se uvolnila bílkovina (světlá mazlavá hmota), díky které pak klobásy drží tvar. A teď už zbývá jen plnit: na mlýnek nasaďte plnící nástavec, na ten narolujte celé střívko tak, aby z něj koukal jen úplný konec, a ideálně si přizvěte nějakého pomocníka – nejlépe se pracuje tak, že jeden drží plnící se střívko a druhý mele mlýnkem a přidává maso.

Foto: Mona Martinů

Střívko celé narolujte na plnicí nástavec a postupně plňteFoto: Mona Martinů

06.

Když je celé střevo naplněné, palci namáčkněte místa, kde chcete klobásu zakončit, a několikrát zatočte. Na okrajích není třeba zavazovat, protože díky důkladnému hnětení směs drží sama o sobě.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

07.

Hotové klobásy pečte na grilu nebo velmi pozvolna na pánvi na trošce oleje, aby střívko neprasklo. Hotové jsou, když na stisk ze stran už drží tvar.

Reklama

Související témata:

Načítám