Hlavní obsah

Jak na domácí paštiku & 12 receptů, které musíte zkusit

Foto: Roman Debree, Shutterstock.com

Foto: Roman Debree, Shutterstock.com

Pokud jste si někdy pročetli alespoň prvních pár řádků složení kupovaných paštik (snad jen, když nepočítáme ty luxusní malé skleničky z hezkých obchodů s lahůdkami), asi vás na ně rychle přešla chuť. Teprve u vlastnoručně vyrobené paštiky máte jistotu kvalitních surovin i toho, že ji s našimi tipy vyladíte přesně podle své chuti.

Článek

Taková játrová paštika k snídani, kančí řezy se slaninou k vínu nebo kachní paté ve skleničce jako jedlý dárek vždy potěší! Ale nebojte se, na výrobě domácí paštiky není nic složitého - kromě základního postupu pro vás máme hned 12 ověřených receptů na dobrůtky z drůbeže, zvěřiny i úplně bez masa.

Já rád játra, ty rád játra

Základem každé dobré paštiky jsou játra. Použijte jemnější (kuřecí, králičí a telecí), či výraznější (husí, kachní a vepřová), vždy je ale pořádně opláchněte, odblaňte a očistěte od žilek. Na paštiku vám postačí i játra samotná, ale přidat můžete také maso. To nejraději peču v troubě, protože má výraznější chuť než maso vařené, a hodí se drůbeží, vepřové (klasikou je bůček) i sezonní zvěřina.

Kdo maže, ten jede!

Paštika se neobejde ani bez tukového pojiva a je opět jen na vás, jestli použijete máslo, sádlo (božské je kachní a husí) nebo alespoň smetanu. Jen tak totiž půjde paštika mazat na chleba a bude mít pěkně krémovou strukturu. Množství a úpravu volte podle toho, jestli chcete mazací paštiku ze skleničky, nebo hutnější, která se krájí na plátky. Do první je třeba přidat více smetany nebo tuku a játra plně propéct, ale pak už vše stačí jen rozmixovat. Tužší paštiku můžete naopak připravit jen z lehce orestovaných jater, protože se pak peče ve formě ve vodní lázni. Do takové paštiky se často přidávají i vajíčka, aby lépe držela, nebo se forma vyloží slaninou.

Foto: Poberezhna, Shutterstock.com

Na základní paštiku vám stačí i jen játra, máslo a sůl, ale až přidáním dalších ingrediencí z ní vytvoříte opravdovou lahůdkuFoto: Poberezhna, Shutterstock.com

Koření života

Zajisté, láska je k vaření také potřeba, ale nic nezkazíte ani kořením. Ke zvěřině a kachně je bezkonkurenční jalovec, rozmarýn, šalvěj nebo tymián, u jemnějších mas si pak vystačíte klidně jen se solí a pepřem či špetkou provensálských bylinek. Orestovaná játra neváhejte podlít trochou červeného, bílého či portského vína, případně paštiku dochutit kapkou koňaku. Pro slavnostnější verzi přimíchejte lískáče, pistácie nebo plátky mandlí a sušené brusinky.

S paštikou na věčné časy

Dovozu paštik na Jadran už sice pomalu odzvonilo, ale pokud si naivně myslíte, že ji nestačíte v příštích dnech všechnu sníst, či skleničky s domácí paštikou vyrábíte jako jedlý dárek, raději je zavařte. Doporučuje se zavařovat na dvakrát po hodině mírného varu. Pokud vám stačí trvanlivost jen pár dnů, vršek paštiky zalijte rozpuštěným sádlem či máslem, do kterého můžete pro efekt zatlačit ještě snítku bylinky.

Jemná kuřecí paštika

Kuřecí paštika je nejrychlejší a nejsnadnější, navíc chutná i těm, pro které jsou jiná játra příliš výrazná. Doplňte ji brusinkami, česnekem a trochou bylinek a máte na světě úžasnou dobrotu za pár korun.

Elegantní králičí paštika

Trochu sofistikovanější, ale stále krásně jemná verze, je z jater králičích. Můžete použít jen játra a připravit si rychlou mazací variantu, nebo celého králíka, a upéct paštiku ve formě i s masem. V obou případech je pak nepostradatelným doplňkem bílé víno.

Na plátky: paštika z divočáka či vepřového

Paštika pečená ve formě poslouží jako distingovaný předkrm i vítaný dárek hostiteli domácího večírku. Ať už dáte přednost kančí paštice s kachními játry nebo vepřové paštice s drůbežími, nebojte se formu před pečením vyložit plátky slaniny a do směsi zamíchat ořechy. Paštice dodají skvělou chuť a hezky pak vypadají na řezu.

Husí paštika & kachní paštika

Uznávám, že v redakci asi trpíme lehčí formou úchylky na kachní a husí dobroty, ale paštiky z nich jsou vážně boží! Připravte si husí paštiku s bůčkem nebo kachní s portským, na nadcházející podzim jsou jako dělané.

Vegetariánská paštika?!

Zarytí masožrouti tuto sekci rovnou přeskočí, ale pokud si rádi dopřejete i pomazánky bez masa, zkuste slavnostní houbovou paštiku s ořechy nebo fazolovo-celerovou s bylinkami. Určitě s nimi potěšíte jakoukoli vegetariánskou návštěvu!

Francouzská spojka

Pokud játrová paštika přece jen není nic pro vás, nebo už teď vymýšlíte, jak v jednom odpoledni vyrobit kupu jedlých dárků pro veškeré gurmány ve vašem okolí, vyzkoušejte francouzské rillettes. Jsou to kousíčky lahodného, ve vlastním tuku doměkka dušeného masa, a skvělá je jak tradiční vepřová varianta, tak voňavé kachní rillettes. Kromě božské chuti je jejich velkou výhodou i to, že v lednici (šikovně schované) vydrží klidně i měsíc.

Baví vás domácí vyrábění? Mrkněte na další recepty do naší sekce Zavařování & nakládání!

Reklama