Hlavní obsah

Nejlepší utopenci. Kam se hrabou ty z hospody!

Hodnocení:
(415)
Foto: Mona Martinů
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Receptů na utopence je nepřeberně, ale tenhle se nám už několikrát osvědčil – jsou příjemně pikantní, nálev je tak akorát kyselý a mezi přáteli se po nich zaručeně zapráší!

Ingredience pro:
3 zavařovací sklenice
Na buřty
  • 1 kg špekáčků
  • 2 cibule
  • plnotučná hořčice
  • sladká paprika
  • feferonka
Na nálev
  • 20 kuliček pepře
  • 8 kuliček celého nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžička soli
  • 300 ml octa 8%
  • 600 ml vody
Článek

Postup

Krok 1: Nejprve si připravte nálev: koření, sůl, ocet a vodu přiveďte k varu a nechte asi pět minut probublávat. Stáhněte z plamene a pusťte se do zbytku.

Foto: Mona Martinů

Nálev musí být poměrně výrazný, aby uzeninu ochutit

Krok 2: Špekáčky oloupejte, prokrojte, ale úplně nedokrojte a zevnitř potřete hořčicí a posypte paprikou.

Foto: Mona Martinů

Vnitřek špekáčků potřete hořčicí a posypejte paprikou

Krok 3: Cibule nakrájejte na půlkolečka. Do každého špekáčku vložte plátek cibule a spojte párátky.

Foto: Mona Martinů

Aby hezky držely, spojte špekáčky párátky

Krok 4: Ve vrstvách skládejte špekáčky do sklenic střídavě se zbylou cibulí a feferonkami. Na závěr vše přelijte ještě teplým nálevem a po vychladnutí nechte v lednici asi pět dnů odležet. Čím teplejší nálev bude, tím rychleji se špekáčky odleží.

Foto: Mona Martinů

To nejtěžší nakonec: počkat, než se utopenci odleží

Zkuste i netradiční utopence jako nakládané karbanátky nebo nakládaný hermelín jako výslužku hostům. Podobné dobroty se hodí i na větší sešlosti – v nejhorším se vždycky snědí druhý den. Pokud vám maso nevoní a raději byste nakládali nějakou zeleninu či ovoce, není problém. Podívejte se na recepty na zavařování.

ynezorPumanzeSaNyknalC