Článek
Postup
01.
Nejprve si připravte nálev: koření, sůl, ocet a vodu přiveďte k varu a nechte asi pět minut probublávat. Stáhněte z plamene a pusťte se do zbytku.
Nálev musí být poměrně výrazný, aby uzeninu ochutitFoto: Mona Martinů
02.
Špekáčky oloupejte, prokrojte, ale úplně nedokrojte a zevnitř potřete hořčicí a posypte paprikou.
Vnitřek špekáčků potřete hořčicí a posypejte paprikouFoto: Mona Martinů
03.
Cibule nakrájejte na půlkolečka. Do každého špekáčku vložte plátek cibule a spojte párátky.
Aby hezky držely, spojte špekáčky párátkyFoto: Mona Martinů
04.
Ve vrstvách skládejte špekáčky do sklenic střídavě se zbylou cibulí a feferonkami. Na závěr vše přelijte ještě teplým nálevem a po vychladnutí nechte v lednici asi pět dnů odležet. Čím teplejší nálev bude, tím rychleji se špekáčky odleží.
To nejtěžší nakonec: počkat, než se utopenci odležíFoto: Mona Martinů
Zkuste i netradiční utopence jako nakládané karbanátky nebo nakládaný hermelín jako výslužku hostům. Podobné dobroty se hodí i na větší sešlosti – v nejhorším se vždycky snědí druhý den. Pokud vám maso nevoní a raději byste nakládali nějakou zeleninu či ovoce, není problém. Podívejte se na recepty na zavařování.