Hlavní obsah

Don Juan? Miroslav Donutil!

Foto: ND Hana Smejkalová

Miroslav Donutil jako Don JuanFoto: ND Hana Smejkalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na prknech Stavovského divadla se odehrává příběh milovníka žen Dona Juana, který střídá manželky jak na běžícím pásu. V roli svůdníka exceluje Miroslav Donutil. Jeho Juan sice není mladý, ale o to přesvědčivější.

Článek

Komediální příběh šlechtice Dona Juana odehrávající se na Sicílii dostal pod režijní křídla Jan Nebeský. Ve spolupráci s dramaturgyní Národního divadla Dariou Ullrichovou, scénografem Janem Štěpánkem a kostýmy Jany Prekové, doprovází příběh hudba skladatele Miloše Orsona Štědroně.

Bezbožník a lamač ženských srdcí Don Juan je šlechtic, který nemá žádné svědomí. „Miluje" každou, na kterou se podívá. Je to pokrytec, který jen co opustí svou ženu Elvíru, už si hledá další oběť. Věrný sluha Sganarel se ho snaží přimět k lepšímu chování, ne často se mu to ale podaří...

„Umí se tvářit ctnostně, šklebit za zády, dokáže soustředěnou pozorností držet protihráče v šachu, takže ten se nezmůže na slovo. Donutilův Don Juan není mladý ani krásný, je ale neuvěřitelně samozřejmý ve svých slovech. Je to naprostý zmetek," vysoko hodnotí Donutilův výkon kritička Alena Zemančíková (www.literarky.cz).

V hlavních rolích, v neobvyklých kostýmech a za pěvecky-hereckých výkonů se na jevišti objevuje Don Juan Miroslava Donutila, Sganarel Milana Stehlíka a v roli Elvíry Jaromíra Mílová.

Hru Don Juan má ve svém repertoáru Stavovské divadlo.

Související témata:

Načítám