Hlavní obsah

Doplňky: Rozeznáte styl od kýče?

Foto: Preciosa

Co jedni považují za umění, může jiným připadat jako kýčFoto: Preciosa

Reklama

Krásné, praktické, moderní, nebo nepoužitelné, přeplácané a kýčovité? Názory na moderní nábytek a doplňky se velmi často liší. Myslíte si, že se v něm vyznáte a poznáte designové kousky od nevkusu? Porovnejte si svůj názor s odborníky!

Článek

Je to krásné, nebo bychom to domů nikdy nechtěli? To zřejmě napadlo leckoho z návštěvníků letošní přehlídky Designblok, na které vystavují své práce jak renomované zahraniční i tuzemské firmy, tak mladí začínající – a často velmi originální – autoři. Právě tady jsme proto vybrali pět kousků nábytku a doplňků a nechali je zhodnotit jak odborníky, které zde zastupují ředitelka Designbloku Jana Zielinski a bytová designérka Kamila Douděrová, tak vámi, našimi čtenářkami. Do hodnocení se pustila Petra Keklaková z Prahy. Shodnete se s nimi na tom, co je design a co kýč?

Foto: janplechac.comSedací nábytek Icons

Sedací nábytek Icons

Tento nábytek designéra Jana Plechače nabízí nový pohled na možnosti sezení pod širým nebem. Křesla budou v nejbližší době v prodeji, a to zhruba za 35 tisíc korun.

Jana Zielinski: Jan Plechač a jeho kolekce Icons je pro mě jeden z objevů roku, naprosto skvělý koncept převedení ikon světového designu do drátu a tím je můžeme umístit pod širé nebe, aniž bychom se o ně museli bát. To, že je mezi nimi i fatboy, je mírná nadsázka.

Kamila Douděrová: Líbí se mi, má vtip, nápad, vychází z notoricky známého fatboye, posouvá ten tvar dál, klidně bych ho zařadila do svého projektu.

Petra Keklaková: To má být křeslo k používání? Pokud ano, tak snad by se hodilo do nějakého moderního bytu, ale já bych ho doma nechtěla.

Foto: Preciosa

Světelné objekty PhenomenaFoto: Preciosa

Světelné objekty Phenomena

Novinka od společnosti Preciosa, světla v sobě skrývají proměnlivost, originální tvary i neotřelé barevné kombinace. Svítidlo si lze u firmy objednat, jeho cena činí 379 250 korun.

Jana Zielinski: Preciosa přišla s celou novou kolekcí, která útočí na naše romantické cítění. Zkrátka kdo není romantik, může si myslet, že je to kýč.

Kamila Douděrová:Líbí se mi velmi. Elegantní světlo, příjemné tvary jednotlivých komponentů, moderní fialková barevnost. Je to zjemnění klasických těžkých křišťálových lustrů, které působí lehce. Umím si ho představit u sebe doma.

Petra Keklaková:Po zklamání tím předchozím křeslem musím o tomto lustru říct: Líbí se mi to!

Foto: czechdesign.cz

VázyFoto: czechdesign.cz

Vázy

Vázy mladých designérů Michaela Vašků a Andrease Kluga představila nová galerie czechdesign.cz.  Jde zatím jen o výstavní kousky, jejichž cena není stanovená.

Jana Zielinski: Každá slečna by měla mít náramek, tyhle slečny jich mají hned několik. Sluší jim!

Kamila Douděrová: Líbí se mi moc, zdánlivě obyčejné vázičky nabudou úplně jiné dimenze, když někdo přijde s vtipným nápadem. O tom design je.

Petra Keklaková:Možná designově zajímavé, ale já to vnímám jako pro běžné použití nepraktické. Živou kytku tam nedám, je to zřejmě jen na umělou. Takže podle mě takový lapač prachu.

Foto: borninbor.czNápojové sklo

Nápojové sklo

Sety skleniček z kolekce pvc X pocházejí ze sklářské dílny Born in Bor, která byla založena před dvěma lety v Novém Boru a ráda by navázala na slavnou sklářskou tradici. Skleničky jsou v prodeji a koupíte je zhruba za 1200 korun za kus.

Jana Zielinski: Citace historických tvarů mě baví, z výrobku dýchá domácí atmosféra. Mladí designéři si hrají s tvary a tak to má být. Má na to právo nejen Bořek Šípek.

Kamila Douděrová:To mě nijak neoslovilo, pouhé změnění barev nedodalo patřičný šmrnc staré skleničce. Použila bych ji leda jako dekoraci do dětského pokoje.

Petra Keklaková:Z mého pohledu nevkusné, tohle bych si nekoupila a jako dárek by mě to taky nepotěšilo.

Foto: Maestro_Katastrof

Ilustrovaný porcelánFoto: Maestro_Katastrof

Ilustrovaný porcelán

S kolekcí ilustrovaného porcelánu, který má také dlouhou tradici, se na přehlídce představila Maestro Katastrof. Výrobky se prodávají v galerii Dox, malá cukřenka přijde na tři, velká na šest tisíc korun.

Jana Zielinski: Moje oblíbená Maestro Katastrof a její život ztvárněný na starožitných cukřenkách. Jednu jsem si na Designbloku koupila. Krásný nápad, dobrý koncept, dotažené zpracování. Kdo si myslí, ze cukřenka po babičce a portréty z našeho dětství jsou kýč, tak snad nikdy nebyl malý.

Kamila Douděrová: Nelíbí se mi, nerozumím tomu. Nemá pro mě dostatečně zajímavý nápad, přidání fotografie není ničím novým.

Petra Keklaková: Podobně jako u váz říkám, cukřenka se doma vždy hodí, ale tohle bych určitě nechtěla.

A který z těchto výrobků byste chtěli doma vy?

Reklama

Související témata:

Načítám