Hlavní obsah

Tapety jsou zase in!

Foto: lavmi.cz

Tapetám dominují velké a výrazné vzoryFoto: lavmi.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minimalismus vládne v posledních letech našim bytům. Zatímco někteří tomuto stylu říkají jednoduchý, jiní se přiklánějí k tomu, že už je nudný. To ale rozhodně nelze říct o tapetách, které se opět vracejí!

Článek

Mnozí si zřejmě vzpomenou na hnědé či šedé tapety, které před třiceti lety patřily ke standardnímu vybavení panelákových bytů. A přemýšlejí, co na nich bylo krásného. Ovšem současné tapety jsou zcela jiné. Dominují jim velké a výrazné vzory, které zdobí a zaujmou zároveň.

Vzpomínka na staré dobré časy

Retro styl si nachází své místo v interiérech už několik let. Odborníci to zdůvodňují určitým steskem po „starých dobrých časech". Přesněji řečeno po období šedesátých či sedmdesátých let, jež má dnešní generace středního věku spojené se svým mládím, a to jsou vzpomínky příjemné.

A stejné vzory, jaké se tehdy nosily na oblečení či čalounění, dnes objevíme právě na tapetách. Designéři preferují hlavně geometrické tvary, ale také výrazné květinové a zámecké vzory. Podobně jako třeba v obkladech i v tapetách jsou velmi oblíbené takzvané metalické, tedy kovově lesklé povrchy.

S výraznými vzory pak souvisí i nové použití tapet. Rozhodně už nepolepujeme všechny stěny v bytě, ale zacházíme s nimi jako s doplňky. Potapetované tak bývají zpravidla jen jedna nebo dvě stěny, ale vzor přesahuje do prostoru. Co to znamená? Třeba to, že se část vzoru - květina, několik kruhů a podobně - vystřihne a polepí se s ní další stěna, dveře, zrcadlo, skříň, motiv se může objevit i na podlaze.

Foto: orsei.cz

Tapety už nedáváme na všechny stěnyFoto: orsei.cz

Lepší se i kvalita

Nemění se jen vzory a použití tapet, ale i materiál. Nejlevnější jsou sice stále ty papírové, jejichž cena za roli začíná na osmdesáti korunách. Ale na druhou stranu je třeba poznamenat, že mají poměrně krátkou životnost, rychle se odřou, lze je sice občas setřít vlhkým hadrem, ale žádnou důkladnější očistu nesnesou.

Větší odolnost a také snazší aplikaci nabízejí tapety ze speciální buničiny a polyesterových vláken s přídavkem polymerového pojiva, kterým se říká vliesové. Toto složení jim dodává pružnost a pevnost.

Jejich přednosti oceníte už při samotné práci s nimi. Lepidlo se totiž nanáší jen na zeď, což je mnohem jednodušší, než když natíráte jak stěnu, tak tapety. Díky své pevnosti dokážou také zakrýt drobné praskliny a nerovnosti na stěně. Za roli vliesové tapety zaplatíte 150 korun a více.

Speciální skupinou jsou potom tapety omyvatelné, vhodné do kuchyní či koupelen, fototapety nebo výrobky se speciálními dětskými motivy.

Jestli přemýšlíte, jak zaplnit svůj byt a zakrýt holé stěny a na poličky či skříně se nedostává peněz, tapety jsou řešením. Interiér „zabydlí" a až našetříte na šatní skříně nebo knihovny, na zdi mohou zůstat!

Reklama

Načítám