Hlavní obsah

Drahé kameny: Zaručí štěstí i lásku

Foto: shutterstock.com

Drahým kamenům se přisuzuje léčivá mocFoto: shutterstock.com

Reklama

Drahé kameny okouzlují svou krásou, ale nejen to, po staletí se věří, že nás chrání a léčí. Tak třeba, věděla jste, že malachit chrání miminka a děti, že popudlivosti vás zbaví ametyst anebo že před zlými sny vás ochrání granát? Co pálí v životě vás? Najděte si svůj kámen a buďte šťastná, zdravá a třeba i těhotná!

Článek

Kouzelná moc kamenů

Ano, je to tak, barevné kameny, které se výrazně odlišují od běžné šedi, poutají pozornost. Alchymie a astrologie na jejich moc spoléhaly odjakživa a i v léčitelství se používají už dlouhá staletí. Vždy se vycházelo z barvy. Podle legend bílé kameny ochraňují oči a v Itálii se jimi chránil dům před blesky. Červené kameny v barvě krve (rubín) sloužily k zastavení krvácení a léčení ran. Černé kameny zabraňují uhranutí a účinkují proti melancholii, zatímco zelené zvyšují úrodnost a plodnost. Asi už vás nepřekvapí, že žluté kameny chrání proti žloutence a žlučníkovým onemocněním, fialové zase zažehnávají křeče a dokonce prý „způsobují" lásku k rodičům.

Letem drahokamenným světem:

Achát – Prodlužuje život, získává sympatie – úspěch, chrání miminko v břiše matky, usnadňuje porod a přeje umělcům. (barevná odrůda: pestrá kresba hnědé, červené, bílé, rezavé, žluté, oranžové, fialové, černé i mechově zelené; na fotce)

Akvamarín – Kámen námořníků chrání před nepřáteli a přináší spolehlivá přátelství. (modrozelená, bledě modrá)

Alexandrit – Symbol proměnlivosti života, protože sám mění barvu podle osvětlení. (pojmenovaný na počest cara Alexandra II., za denního světla zelený, jinak fialový; na fotce)

Ametyst – Vylaďuje náladu. S ním byste neměly být popudlivé, náladové a hněvivé. (fialová odrůda křemene)

Beryl – Jednoznačně léčivý a ochranný. Přináší štěstí, dobrou náladu a dokonce i bohatství. (růžový, vzácně sytě zelený; na fotce)

Diamant – Univerzálně pozitivní kámen. Chrání před nepřáteli, intrikami, zdravotními potížemi… Plní všechna přání. (král mezi nerosty, třpyt a hra barev a světel)

Granát – I přes svůj název, nebo právě skrze něj, chrání před nepřáteli, uhranutím i zlými sny. Podporuje sexuální aktivitu. (výrazně červená; na fotce)

Chalcedon – Zapuzuje starosti a pomáhá i při soudních jednáních. (odrůda achátu – barevně proužkovaný, kombinovaný s křemenem nebo opálem)

Jadeit– Kámen dobra. Přináší zdraví a spokojenost, odstraňuje poruchy plodnosti. (zelený kámen ze skupiny pyroxenů, má sklovitý vzhled a matný lesk)

Jaspis – Podporuje chuť k jídlu a používal se k léčení převážně ženských nemocí. Preventivně chrání proti rakovině. (žlutě, červeně, zeleně i jinak zbarvený)

Křišťál – Lék proti vnitřním nemocem u lidí i u zvířat. (průzračný)

Malachit – Ochraňuje novorozeňátka a děti. (zelený – výsledek větrání mědi; na fotce)

Olivín – S ním se vyhnete smůle a neštěstí. Léčí noční můry, ale i srdeční slabost. (různé odstíny zelené)

Onyx – Trochu rozporuplný. Pokud toužíte po kariéře, pomůže vám, ale současně je nazýván kamenem neštěstí. (černě a bíle proužkovaný achát)

Opál – Jestliže je onyx přezdíván kamenem neštěstí, pak opál znamená štěstí, důstojnost a moc. (hyacintová červeň, mechová odrůda; na fotce)

Smaragd – Bystří vtip, léčí řadu nemocí a měly byste s ním nahlédnout do budoucnosti. (zelená)

Topaz – Prospívá kráse žen a rozumu mužů. Mírní bláznivost a zlé vášně, léčí deprese. (medově žlutý, růžový, modrý; na fotce)

Tyrkys – Šťastný kámen, který je lékem očních chorob. (modrozelenavá)

Znamení a jejich příznivé kameny

Řekové, Byzantinci, Arabové, Egypťané, Indové – ve všech prastarých národech věřili v ochrannou a léčivou moc kamenů, a proto je nosili. U Židů dvanáct kamenů zpočátku představovalo symbolicky dvanáct kamenů izraelských, které se spojily v jeden celek. Králové si nechávali vkládat drahé kameny do svých korun, aby jim pomáhaly. Později byly kameny přiřazeny znamením zvěrokruhu a v počátku křesťanství byly zase spojovány s 12 apoštoly, později zase se 12 měsíci v roce. Ve středověku se jednotlivé kameny nosily jako amulety a proti nemocem podle příslušného měsíce, bohatí si to zjednodušili tím, že nosili všech dvanáct kamenů po celý rok – pro jistotu. Všechny náhledy se ale shodují v tom, že konkrétní kámen prospívá tomu, kdo se v tomto znamení narodil. Pokud jsou u některých znamení uvedeny kameny dva, je to proto, že třeba Byzantinci a Řekové to viděli rozdílně.

Ještě perlička: Jak vznikl prsten s drahým kamenem

Prométheus byl podle řeckých bájí odsouzen za to, že daroval lidem oheň. Měl být navždy přikován okovy ke skále, kam přilétal denně orel a vykloval mu játra, která zase dorostla. Když Prométhea Herkules osvobodil, aby neporušili slib bohům, udělal si prsten ze svých okovů a vsadil do něj kámen ze skály, kde byl připoután. Tak, ať byl kdekoli, byl připoután ke kameni stále. To může být prapůvod i darovaných, snubních a zásnubních prstenů.

Prsteny, náhrdelníky a jiné šperky mají svou finanční hodnotu, ale také jsou pro nás nepostradatelné tím, kdo nám je daroval. Potom jsou pro nás pokladem, který přináší štěstí v každém případě, znamení, neznamení.

Reklama

Související témata:

Načítám