Hlavní obsah

Důležitější než všechny bestsellery

Foto: Women For Women

Foto: Women For Women

S čím se potýkají samoživitelky a samoživitelé možná řada z nás tak trochu tuší. Užitečná kniha ale přináší praktické rady i pohled na různé situace a to nejen pro ty, co takové problémy řeší.

Článek

Osobní zkušenost někoho, kdo si prošel stejným obtížným obdobím jako my, může být k nezaplacení. Přináší nám totiž nejen pocit jistého sdíleného osudu, ale také řadu užitečných informací. Pro ty, kteří se rozhodli odejít z problémového vztahu a stali se samoživiteli, takové vodítko naštěstí existuje a je snadno dostupné. Publikace Jak přežít první (k)rok jde přitom ve své užitečnosti ještě o něco dál.

Reálné příběhy pomáhají

Kniha vznikla na základě skutečných zážitků sedmi žen, které se v určité fázi svého života staly klientkami obecně prospěšné společnosti Women for Women. Musely čelit psychickému i fyzickému násilí, stalkingu, potýkat se s dluhy apod. A v publikaci nabízejí své autentické a často syrové a emocionálně vypjaté výpovědi, které se ale stávají pomůckou pro ostatní. Ostatně dobrý obrázek o povaze těchto příběhů si může každý udělat z ukázek, které načetla herečka Dana Morávková. Jak kapitola Dny a noci s nepřítelem, tak vyprávění Trpět hladem ilustrují, jak snadno se lze ocitnout v situaci, která se zdá bezvýchodná.

Praktickému aspektu knihy pomáhá fakt, že příběhy žen doplnili odborníci z několika různých oborů – psychologie, práva, finančního poradenství nebo sociologie. Odlišná perspektiva pomáhá jednotlivé životní situace lépe rozklíčovat a vytěžit z nich ještě více poučení.

Foto: Shutterstock

Jak přežít první (k)rokFoto: Shutterstock

Předcházet potížím

Jak ukazují zkušenosti organizace, kterou spoluzaložila a řídí Ivana Tykač, příručku nepoužívají pouze ti, kteří si už uvědomují, že jsou ve vztahové, psychické nebo dluhové pasti. Po knize sahají vedle sociálních pracovníků a terapeutů kupříkladu také soudci. Kniha sehrává i svou preventivní roli. „Tato kniha je jako lékárnička. Nikdy nevíte, kdy ji budete potřebovat,“ podotýká Ivana Tykač a doplňuje, že neslouží pouze samotným ohroženým ženám či mužům, ale také jejich blízkým.

První krok

Praktický průvodce nejrizikovějším obdobím samoživitelství, jak zní podtitul knihy, představuje pouze počáteční impulz. Women for Women k celé problematice přistupuje komplexněji projektem Bydlím, tedy jsem a jeho programy Kauce na bydlení a První rok. Více informací naleznete na women-for-women.cz/bydlim-tedy-jsem/ nebo na bydlimtedyjsem.cz.

Kniha je volně ke stažení v PDF na women-for-women.cz/kniha-jak-prezit-prvni-krok/.

Reklama

Načítám