Hlavní obsah

Dům, kde se bydlí v kuchyni. A koupelny jim můžete závidět

Foto: Abitare

Kuchyň s jídelnou je největší místností v doměFoto: Abitare

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro maminku velká šatna, pro tatínka pohodlná postel, pro děti pódium na spaní i hraní… při rekonstrukci starého domu architekt myslel na každého z rodiny. A výsledek? Spokojení majitelé a interiér, který musí okouzlit snad každého!

Článek

Nikoli obývací pokoj, ale kuchyně propojená s jídelnou jsou centrální částí tohoto domu. Důvody jsou minimálně tři: jde o největší místnost v domě, rozběhané rodině vyhovuje sejít se večer právě zde a právě tudy se prochází na zahradu. Protože jde o starý dům i zahradu, zdobí ji nikoli čerstvě zasazené půlmetrové túje jako v satelitních městečkách, ale krásné vzrostlé stromy. Chrání soukromí majitelů a pohled na ně je krásný, tak proč si ho nedopřát co nejčastěji?

Spíže jsou opět in!

Kuchyňská linka, u níž sáhli majitelé po dvířkách z červeného skla a doplnila je pracovní deska z corianu, dostala tvar ostrůvku. V tomto velkém prostoru je ideální. Je příjemné, když ten, kdo vaří, vidí, co se děje kolem něj a může si s ostatními povídat. V ostrůvku je umístěné mycí centrum, tedy dřez a myčka, a kolem zbývá dostatečně velká pracovní plocha. Při přípravě studené večeře tak není třeba stát ani minutu k rodině zády.

Foto: Abitare

Linka dostala podobu ostrůvku, je v něm umístěno mycí centrumFoto: Abitare

Část při stěně je určená pro teplou kuchyň – zcela vlevo se nacházejí nad sebou umístěné trouby, varná deska s digestoří a vpravo končí sestava kombinovanou chladničkou s mrazničkou . Zbytek tvoří skříňky a zásuvka na kuchyňské potřeby a potraviny. Zdá se vám jich málo? Další nejsou třeba. „Schody a dveře vpravo totiž vedou do klasické spižírny, která nabízí ideální podmínky na skladování potravin, vešla se sem i další mraznička s chladničkou. Majitelé tak nedostatkem úložných prostorů rozhodně netrpí,“ říká Barbora Kocourková ze studia Abitare, které dům zařizovalo. Jde přitom o kombinace standardně prodávaného nábytku a věcí dělaných na zakázku.

Foto: Abitare

Závěsný skleník pojme nejen rodinný porcelánFoto: Abitare

Na kuchyňskou část navazuje jídelna, které dominuje stůl pro šest osob v provedení wenge. S ním je sladěn i skleník zavěšený na stěně, který má korpus ze stejného materiálu, dvířka tvoří mléčné sklo. Židle barevně ladí s kuchyní.

Cestou do patra

Pod schodištěm do prvního patra zbylo místo na velkou knihovnu. Aby se využil každý centimetr, byla vyrobena na míru. Stačí jen vyndat knihu a odnést si ji do patra, kde se nacházejí ložnice a dětský pokoj.

Foto: Abitare

Pod schody se vešla na míru vyrobená knihovnaFoto: Abitare

Ložnice majitelů je zařízena v minimalistickém stylu. Pod šikmou střechou stojí postel s vysokým čalouněným čelem, tento typ je nyní opět v módě. Za ni se vešly police a zavírací skříňka, které nahrazují noční stolek. Na míru vyrobené skříně vyplnily jednu z bočních stěn.

Foto: Abitare

Postele s vysokým čalouněným čelem jsou v móděFoto: Abitare

Zdá se vám to pro dva lidi málo? „Na ložnici navazuje šatna o velikosti zhruba deset metrů čtverečních, kde vznikl dostatek úložných prostorů jak pro dva dospělé, tak pro děti. Navíc další skřínky se nacházejí v koupelnách,“ vysvětluje Barbora Kocourková.

Foto: Abitare

Koupelnu rodičů zdobí vana umístěná do prostoruFoto: Abitare

Ano, v koupelnách, nikoli koupelně. Jak „dospělácká“, tak dětská ložnice mají k dispozici vlastní. První zaujme krásou a elegancí. Dominantním prvkem je v ní vana umístěná v prostoru, ideální pro relaxaci nejen během dlouhých podzimních a zimních večerů. Pro rychlou každodenní hygienu se v rohu nachází sprchový kout, zařízení doplňuje toaleta s bidetem.

Foto: Abitare

Koupelna je plnohodnotně vybavena, nechybějí v ní tak potřebné úložné prostoryFoto: Abitare

Stěnu vedle okna pak vyplnila dvě samostatná umyvadla osazená na skleněné desce. Pod ní se vešly tři skříňky s dvířky z běleného dubu.

Foto: Abitare

Vedle ložnice mají majitelé k dispozici šatnuFoto: Abitare

Foto: Abitare

Šatna měří přes deset metrů a vejde se sem oblečení rodičů i dětíFoto: Abitare

Od malička na pódiu

Dětskému pokoji vládne pódium. Zabírá skoro jednu polovinu místnosti pod šikmou střechou. Uprostřed je umístěna matrace, čímž vniklo netradiční a zajímavé lůžko. Byly by jím vaše děti nadšené? V tomto domě však jde, jak přiznává Barbora Kocourková, o dočasné řešení: „Až potomek povyroste, dostane samozřejmě klasické lůžko odpovídající nárokům na zdravé spaní. Postel bude čelem umístěna u protější stěny, kde se nyní nacházejí police a skříňky na hračky. Oblečení je uloženo v šatně.“

Foto: Abitare

Velkou část dětského pokoje zabralo pódium, nyní slouží na spaní, brzy bude na hraníFoto: Abitare

Dětská koupelna je také zařízena vanou, tentokrát instalovanou ke stěně. Vedle vany se nachází velká odkládací plocha nejen na kosmetické přípravky, ale i na hračky, které mají děti při koupeli tak rády.

Foto: Abitare

Také do dětské koupelny se vešla šikovně zasazená vana a zásuvky nabízejí další úložný prostorFoto: Abitare

Další úložné místo nabízejí zásuvky pod umyvadlem a také kontejner na kolečkách. Ten má však ještě jedno využití – protože se dá zabrzdit, není problém na něj postavit dítě, když ho utíráte nebo mu rozčesáváte mokré vlasy, a nemusíte se tak k němu shýbat.

Foto: Abitare

Na dům navazuje stará zahrada se vzrostlými stromyFoto: Abitare

Pódium, knihovna, nebo šatna? Který ze zajímavých prvků v tomto domě by se nejvíc hodil vám?

Reklama

Související témata:

Načítám