Hlavní obsah

Dům s neuvěřitelně velkým obývákem

Foto: Abitare

Přízemní dům má v některých místech výšku stropu 420 centimetrůFoto: Abitare

Reklama

Velký obývací pokoj je dneska v každé novostavbě. Ale viděli jste někdy dům s opravdu velkým obývákem? Tady je! Centrální prostor má větší rozlohu než třípokojový byt!

Článek

Raději velký obývák a malé ložnice než obráceně. A také žádné schody, a naopak co nejvíce oken – to byly základní požadavky, které měla mladá rodina na architekta, když mu předkládala své představy o vysněném bydlení. A výsledek? Podívejte se sami.

Přízemní neznamená malý

Nádherně velký – to zřejmě vyřkne návštěva uprostřed obývacího pokoje v tomto domě. Velikost centrálního prostoru – tedy obýváku, jídelny a kuchyně – totiž činí sto metrů čtverečních. Kouzlo podporuje i netradiční šikmý strop, který má v nejvyšším místě 420 centimetrů.

Foto: Abitare

Dvě zdi nahradily prosklené stěnyFoto: Abitare

A stejně nadstandardní jsou i ostatní parametry – přízemní dům nabízí užitnou plochu téměř tři sta metrů čtverečních, na něž autor projektu ateliér Slavíček vyskládal velký obývací pokoj, dva dětské pokoje s podlahovou plochou kolem patnácti metrů čtverečních, dvě pracovny i ložnici. V tomto domě je krásné nejen bydlet, ale i tu přespávat jako host. Pokoj pro návštěvy totiž nabízí čtyřicet čtverečních metrů podlahové plochy, součástí je také vlastní kuchyňský kout a samozřejmě koupelna. I těch zde objevíte několik, stejně jako šaten a komor, kam lze ukrýt jak oblečení, tak třeba sportovní vybavení a další nezbytnosti, které aktivní rodina potřebuje.

Foto: Abitare

V obývací části si rodina nechala položit na podlahu kámenFoto: Abitare

Foto: Abitare

Pohovky mají nastavitelnou zádovou částFoto: Abitare

V centrálním prostoru vám ale půjdou oči kolem nejen z jeho velikosti. Pocit nekonečnosti ještě podporuje výhled. Dvě zdi totiž zcela nahradily prosklené příčky, stejně je řešen i prostor nad kuchyňskou linkou.

O co více skla zvolil architekt, tím méně ho používal designér v interiéru. Majitelé ho nechtěli. „Jejich přáním bylo vytvořit dům s moderními prvky, ale rozhodně neměl působit studeným a neútulným dojmem. Proto jsou zde ve velkém množství zastoupené tóny hnědé a vínové barvy, které dodávají interiéru sice moderní vzhled, nikoli však studený a neosobní pocit,“ popisuje Zuzana Cremonini z atelieru Abitare, který ve spolupráci s majiteli dům zařizoval.

Foto: Abitare

V kuchyni jako jediné v interiéru je zastoupené skloFoto: Abitare

Do velkého domu patří velká chladnička

I když pravidlo pro propojené prostory říká, že by měly být sjednocené podlahou, aby se opticky nezmenšovaly, v tomto domě je to jedno. Naopak – různá podlaha zde působí jako pomyslná hranice mezi obývací části a těmi ostatními. V obýváku je trochu nezvykle položený kámen, ve zbytku pak dřevo.

Foto: Abitare

K jídelnímu stolu se vejde osm lidíFoto: Abitare

Kuchyň nesoucí jméno Alta je výjimkou potvrzující pravidlo. Ačkoli zde majitelé nechtěli sklo, červená dvířka jsou právě z něj. Ve velkém prostoru nebyl problém zvolit ostrůvek, je v něm osazená varná deska. Má prodlouženou hloubku, aby se do něj vešly skřínky jak z kuchyňské části, tak z té jídelní. Talíře, servírovací mísy a vše potřebně mají tedy majitelé vždy při ruce.

Spotřebiče jsou vestavné až na jednu výjimku – velkou lednici amerického typu. V tomto domě je vše velké, ta proč ne i chladnička?

Foto: Abitare

V ložnici doplňuje dřevěnou podlahu i dřevem obložený stropFoto: Abitare

Foto: Abitare

Z nábytku sem majitelé dali jen postel, noční stolek a komoduFoto: Abitare

Pohovka se hýbe podle vás

V relaxační obytné části umístěné na kusovém koberci, aby podlaha nestudila, zaujme hlavně sezení. Televizní křeslo De Sede DS 160 vyniká maximálním pohodlím, dvě kožené pohovky zase překvapí svou chytrostí a přizpůsobivostí. „Mají dělenou zadní opěrku, kterou lze rozložit na dvě části. Tím si každý může libovolně měnit dispozici sezení podle toho, jak mu vyhovuje a je pohodlné,“ vysvětluje Zuzana Cremonini.

Malé, ale útulné

O co větší je obývák, tím méně prostoru, jak už jsme uvedli v úvodu, zbylo na ložnici. Majitelům se tam stejně vešlo, co chtěli a potřebovali. Je zařízené jednoduše – velkou dvoupostel doplňuje komoda a dva noční stolky. Rozhodně tady nelze pochybovat o tom, že působí velice teplým a příjemným dojmem. Je to díky kombinaci materiálu a barev – dřevěnou podlahu doplňuje dřevem obložený strop a prostoru vládne teplé červená krémová barva – ty se opakují na tapetě, závěsech, přehozu i ložním povlečení.

Foto: Abitare

Kromě postýlky je v dětském pokoji i klasické lůžko, nyní ho využívají rodičeFoto: Abitare

Foto: Abitare

Stěna v dětském pokoji se po odstranění dětských motivů stane „dospělácká"Foto: Abitare

Foto: Abitare

Nábytek zde je kombinací třešňového dřeva a bílé barvyFoto: Abitare

Dětský pokoj je zařízen v hravých barvách, z nichž nejvýrazněji působí žlutá výmalba. I když je jasné, že jde o pokoj pro miminko, potomkovi v podstatě může vydržet až skoro do maturity. Jen si zkuste odmyslet dětskou postýlku, přebalovací pult, závěsy a tapety s dětskými motivy. V místnosti zbude nadčasová stěna kombinující uzavřené skřínky a otevřené police z třešňového dřeva bílého laku, komoda a klasické lůžko. To rodiče nyní využívají například při uspávání potomka. Pokud vyměníte tapety a závěsy, vznikne nadčasově zařízený prostor, kde by chtěl bydlet snad každý.

Foto: Abitare

Dům působí impozantním dojmem i zvenkuFoto: Abitare

Pokud se vám dům líbí, připomeňte si další z našich předchozích návštěv: Dům, kde se netopí. Stál 6 milionů, Rodinný dům, který myslí na rodinu a Bydlení ve srubu. Levnější než byt!

Také byste si přáli dům s tak velkým obývákem?

Reklama

Načítám