Hlavní obsah

Důvěrnější vztah = lepší sex?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Důvěřujete svému partnerovi?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sexuální i partnerský vztah funguje, pokud v něm má své místo důvěra. Bez ní není láska možná a ani sex nepřináší potěšení. Necítíte ji? Hledáte ji? Zkuste pravidlo „pěti hodin týdně".

Článek

Vztah založený na důvěře by se dal definovat asi takto: Věříte partnerovi, že vůči vám nepoužije fyzické ani psychické násilí, nebude vyhledávat jiné vztahy jak na úrovni citové, tak i milenecké, bude se chovat rozumně a zodpovědně, respektuje vaše názory a přání. Pokud z nějakého důvodu dojde k porušení těchto nepsaných pravidel (ale zdaleka ne každý pár je má stejná), důvěra se ztrácí a je těžké navázat tam, kde se začalo. Nejen že vztah je tzv. o ničem, ale i sexuální vášeň vyhlásí stávku. Teprve potom si člověk uvědomí, co pro něj vlastně důvěra znamená. Ten, kdo ještě zklamán nebyl, těžko si to dokáže představit...

Zraněné city - špatný sex

K narušení důvěrného vztahu stačí málo, nemusí se hned jednat o nevěru nebo psychické deptání, ale partner třeba nebyl pro vás ochoten udělat něco, co jste považovala za velmi důležité (přistoupit na kompromis, vyhovět vašemu přání...), a tím naboural pocit bezpečí. Horký dech v polštářích se najednou přemění na ledovou metelici, za kterou by se nemusel stydět ani děd Mrazík. To, jestli se i ve vás něco zlomilo, zjistíte pomocí následujících otázek:

  • Toužím po tom, abych opět dokázala partnerovi věřit?
  • Vidím v našem vztahu budoucnost?
  • Nedokážu si teď život bez něj představit?
  • Považuji partnera i za svého kamaráda, na kterého se mohu kdykoliv obrátit?
Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vytvořte si romantické rituályFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Špatná zpráva je, že pokud na jednu z otázek odpovíte „ne", máte dost daleko k harmonickému vztahu i dobrému sexu, a jestliže se máte dostat dál, musíte na všechny otázky odpovědět kladně. Co vám k tomu může pomoci? Podle Johna Gottmana, slavného partnerského poradce, je naděje na zlepšení v pěti strávených hodinách týdně, které se věnují partnerovi. Převedeno do praxe:

Loučení: Pan Svěrák ve Vratných lahvích říkal, že je takový vítací tip. Nejdřív se ale musí rozloučit, aby se mohl vítat. Dělejte to samé. Ráno věnujte partnerovi polibek, popřejte mu hezký den nebo zašeptejte, že se těšíte na večer, až zase přijde domů.

Přivítání: Sdělte si navzájem, co se komu daný den stalo. Komunikujte spolu o radostech i starostech a dbejte na to, aby každý z vás měl prostor se vyjádřit.

Dotýkejte se: Dejte najevo, že toužíte po uchopení za ruku, obejmutí nebo pohlazení po vlasech. Jestli ho to netrkne samo, buďte mu příkladem.

Buďte spolu o samotě: Jednou týdně si vyhraďte delší čas pouze pro sebe (dvě hodiny a výš). Ne jako milenci, ne jako rodiče, nýbrž partneři.

Všechny tyto úkony zabírají v celkovém součtu asi pět hodin týdně. Není to jen malá investice v rámci záchrany vztahu partnerského i sexuálního? Proč by z toho nemohl být rituál? Jestliže i partner má snahu situaci řešit a přistoupí na tuto malou „terapii", určitě se šance na vrácení vášnivých nocí rapidně zvýší. A odtud je už jen krůček k znovunalezení důvěry.

Reklama

Související témata:

Načítám