Hlavní obsah

Dvacet minut k dokonalému zraku

Reklama

Řešením, jak se zbavit brýlí nebo kontaktních čoček, může být laserová operace. Jak takový zákrok probíhá? Dvě pacientky nám popsaly své zkušenosti.

Článek

Jiřina nosila brýle od svých 18 let. Jak sama vzpomíná, postupně se staly součástí jejího života. Každé ráno nejdříve šmátrala na nočním stolku po brýlích a sundávala je až večer. „Nikdy mě nenapadlo, že by se na tom ještě mohlo něco změnit,“ říká. S brýlemi se vdávala, jezdila s manželem na dovolené, vychovávala děti, sportovala. Ale vždy byly brýle starost navíc. Když se v roce 2010 doslechla o laserových operacích očí, začala vážně přemýšlet, že by tento zákrok podstoupila.

Přístrojové vyšetření před oční operací

Operaci podstoupila ve zlínské pobočce oční kliniky Gemini. „Strach ze zákroku jsem malinko měla, ale víc jsem se těšila na život bez brýlí, který jsem si skoro nedokázala představit,“ přiznala. Pro zákrok si zvolila 6D laser Schwind Amaris 750S, který je nejrychlejším, nejpřesnějším a nejbezpečnějším laserem na operace očních vad na světě. Průběh operace byl podle Jiřiny zcela bezbolestný. „Pouze na začátku jsem cítila mírný tlak,“ popsala po zákroku. Ihned po dokončení operace jednoho oka začal zákrok na druhém. Celkem na operačním sále strávila 20 minut. „Bylo to příjemnější a rychlejší než u zubaře. Celoživotní trápení s brýlemi bych nepřála nikomu.“

Na operačním sále při operaci oční vady

Příběh Šárky

„Již pár let jsem přemýšlela o tom, že bych chtěla jít na korekci zraku, protože jsem měla 6,5 dioptrie, a to už bylo hodně, ale vždy pro mě byla trochu limitní cena zákroku. Po spočítání nákladů, které jsem dala za 15 let nošení brýlí a později kontaktních čoček, se tato částka rovnala ceně zákroku, takže již nebylo vlastně ani o čem uvažovat, a já se hned objednala. Doba objednání byla k mému překvapení docela krátká, tři týdny. Nejvíc nepříjemné pro mě asi bylo nošení brýlí týden před operací, protože jsem na ně nebyla víc než 13 let zvyklá, nosila jsem prakticky výhradně čočky, ale přežít se to dalo.

Po příchodu na kliniku jsem prošla různými vyšetřeními, která vyhodnotila, zda pro mě bude daný zákrok vyhovující. Všechny paní doktorky, asistentky a odborný personál se celou dobu chovaly velmi mile a přátelsky. Asi po hodině vyšetřování a rozkápání očí, jsem byla zavolána na „sál“. Hned mezi dveřmi mě uvítala příjemná paní doktorka Petra Uhlářová. Před zákrokem mě detailně seznámila s operací a i během ní mi vše popisovala a zodpovídala mé otázky. Celý zákrok netrval ani 10 minut, a já z ordinace odcházela s již vylepšeným zrakem. Po zákroku jsem viděla ještě v mlze, dostala jsem kapky a instrukce, na co si dát pozor a jak oči chránit a odjela jsem s předem domluveným odvozem domů.

Další den ráno jsem se probudila, otevřela oči, bolest i mlhavé vidění byly ty tam a já uviděla svět „novýma“ očima. Je neskutečné, co dokáže dnešní medicína. Nyní jsem po zákroku měsíc a nemám s očima nejmenší problém, vše dokonale vidím a přečtu, oči mě nepálí, neslzí a já už ani nevím, že jsem na nějakém zákroku byla nebo že jsem nosila čočky, o které jsem se musela pořád starat."

Reklama

Načítám