Hlavní obsah

Eva Marvan: Vím, jak změnit chlapa!

Foto: Mona Martinů

Správným načasováním ho změníteFoto: Mona Martinů

Reklama

Nikdo není dokonalý. Ani já ne. Ani vy. Ani váš partner. Zatímco vlastní chyby příliš neřešíte (jsou přece vaše!), u partnera vás občas vytáčí úplné maličkosti. Ale copak to jde, měnit dospělého muže? Raději zatínáte zuby, tiše trpíte, v horším případě se pohádáte. Kvůli hlouposti.

Článek

Mám pro vás dobrou zprávu! Dospělí lidé, tudíž i muži, se mohou změnit. Je to jen otázka správného načasování a vhodně zvolené taktiky. Zejména v partnerství platí, že otálet se nevyplácí. Dovolím si parafrázovat přísloví: Kujte partnera, dokud je žhavý!

Bohužel právě na začátku vztahu často partnerovy chyby přehlížíte. Plujete na obláčku zamilovanosti, nevidíte, neslyšíte a nechcete si tu pohodu kazit. Riskněte to! Od začátku na rovinu partnerovi říkejte, co vás mrzí, co vám vadí, kde jsou vaše hranice a jak byste to chtěly vy. Šance, že bude naslouchat a mít otevřené srdce pro vaše (zatím malé) stesky, je velká.

Většina žen totiž už velice brzy vycítí, kde by mohl v budoucnu vztah drhnout. Tak ven s tím! Trocha řízené manipulace neškodí. Jen opatrně s formou, abyste to nepřepískly! Manipulace může být totiž pozitivní i negativní. Držte se té pozitivní – trocha humoru a sem tam nějaká pochvala zmůžou mnohem víc než nástroje negativní manipulace. Slzy a výraz „šíleně smutná princezna“ sice fungují rychleji (protože kdo to má s vámi vydržet!), ale z dlouhodobého hlediska vztahu škodí. Pokud příliš často používáte citové vydírání, otravujete vzduch sobě i partnerovi. A začnete se dusit.

Muži potřebují slyšet jasné ANO nebo NE. Ze smutných pohledů fakt nevytuší, že vám vadí špatně pověšený ručník, drobky na kuchyňské lince nebo neustlaná postel. Když pak jednoho dne explodujete, jsou v tom kluci fakt nevinně. Vždyť jste o těch ručnících nikdy nemluvily, všechno tedy bylo v pořádku!

Muži se s vámi ale taky nemazlí. Manipulují s vámi dokonce víc, než vy s nimi. A protože jsou lepší stratégové, jsou jejich metody rafinovanější. Buď vaše chyby naprosto ignorují, anebo vás naopak zavalí takovou spoustou argumentů, že vám dojdou vaše vlastní.

Pro ženy i muže platí jedno stejné pravidlo: být otevřený a naslouchat druhému. „Nejsem jí lhostejný, záleží jí na mně!“ Takového partnera pak snadněji získáte pro své plány. To koneckonců platí i pro sousedy, kolegy nebo protivnou šéfku.

Pokud se konečně rozhodnete a nastartujete projekt „ZMĚNA“, realizujte ho jako projekt partnerský. Jestli je váš partner uzavřený a nenaslouchá, nekritizujte ho za to. Raději mu řekněte, co byste chtěly změnit ve vztahu vy. Třeba jak je pro vás důležité si čas od času společně o vašem vztahu popovídat. Sice ho ten nápad nijak neuchvátí, ale řekne ano. Protože to dělá pro vás oba. Určitě to zafunguje lépe než výčitka „ty si se mnou nikdy nepovídáš!“.

Až příště najdete v koupelně mokrý zmuchlaný ručník na zemi, nevytáčejte se. Berte to s humorem. Prostě ho milému doneste s úsměvem pod nos. „Miláčku, teď spolu půjdeme do koupelny. Ukážu ti báječný vynález. Věšák na ručníky!“ Je to zábavnější než vyčítavý pohled. A šance na změnu je tu!

Reklama

Související témata:

Načítám