Hlavní obsah

Eva už nekouří. Prošla si peklem!

Foto: Michaela Čapková

Paní Evu už cigareta nezlákáFoto: Michaela Čapková

Reklama

Už 60 dnů neměla naše čtenářka Eva cigaretu v ústech. Jaké jsou její pocity? Má už to nejhorší za sebou? A co její váha? Musí člověk přestávající kouřit nutně přibrat? Paní Evě se nezměnil jen den, ale i noc. Zažívá teď to, co nikdy předtím. Trápí ji noční můry!

Článek

Dalo by se říct, že paní Eva má to nejhorší za sebou. Po dvou měsících totiž člověk přestávající kouřit netrpí abstinenčními příznaky. Ty mizí dokonce už po měsíci, tedy fyzickou potřebu nikotinu. Je nutno však užívat léky, které v tomto ohledu velmi pomáhají. Nicméně ,,chuť na cigaretu“ přetrvává u kuřáků ještě poměrně dlouho.

Nepřiberete víc než 3,5 kg!

Výmluvou mnoha kuřaček, proč vlastně nemůžou přestat kouřit, je, že by určitě hrozně přibraly. Každá jsme někdy slyšela, jak nějaká kamarádka kamarádky ztloustla ne o pět, ale o deset či patnáct kilo. Taková představa opravdu vystraší a může od pokusu nekouřit odradit. Chuť k jídlu se sice zvýší, není však neovladatelná. V rámci odvykání kouření během léčby (nezapomínejte: závislost na nikotinu je měřitelná se závislostí na heroinu) lékař pacientovi radí, jak pozměnit jídelníček. Nejedná se o žádnou drastickou dietu. (Ne)kuřák už tak bojuje s chutí na cigaretu a není dobré, aby ho oslaboval hlad. Pokud však dáte na rady odborníků, rozhodně nemusíte přibrat více než 3,5 kg.

V našem videu vám to potvrdí nejen Eva sama, ale i její ošetřující lékařka z Centra léčby závislosti na tabáku MUDr. Lenka Štěpánková.

Mám hororové sny!

Naprostým překvapením však pro paní Evu byl fakt, že se jí nezměnil jenom den, ale i noc. „Počítala jsem s tím, že budu ze začátku trpět nespavostí. Na úplně živé, většinou hororové sny mě ale nikdo nepřipravil.“ Tohle je jen jeden z mnoha: ,,Vystupuju z tramvaje a jen se tak zlehka opřu o jednoho pána. Ten jako by mu dal ránu Rocky, vypadne z tramvaje a je namístě mrtvý!“ V tento moment se paní Eva probouzí, dojde si do kuchyně napít, uvědomí si, že to byl jen sen, a jde opět spát. Okamžitě usíná, ale je zase ve svém předchozím snu. „ Stojím na zastávce, na zemi mrtvý chlap a já v hrozném stresu. Chci se uklidnit, tak samozřejmě sahám po cigaretě. V momentě, kdy si chci připálit, projíždí kolem limuzína. Zastaví, stáhne se okénko a v něm Pal'o Habera, který na mě dělá káravé gesto prstem. Ne, ne, ne to není dobrý, to nedělej!“ A takhle ,,veselo“ má paní Eva skoro každou noc. Tohle je bohužel jeden z mála vedlejších účinků léků, které užívá. „Někdy se ale i zasměju,“ dodává.

Návrat čichu

Po dvou měsících bez cigarety se paní Evě jakoby vrátil čich. Pravdou je, že kuřáci mají otupělé i čichové buňky. Teď si však užívá vůně, ale i pachy, které už dlouho necítila. Dobrá zpráva ale je - začali jí páchnout kuřáci!

Držme jí palce, ať jí to vydrží.

Reklama

Načítám