Hlavní obsah

Vy a náušnice. Hodíte se k sobě?

Foto: shutterstock.com

Výrazné náušnice jsou trendyFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní podzim přináší do módy větší barevnost a také extravaganci. A náušnice, jako klasický doplněk, nezůstávají pozadu. Trendy jsou zejména ty větších rozměrů, plné barev, zkrátka opravdu výrazné. Nechte si poradit, jaké budou slušet právě vám!

Článek

Barevné plasty a korálky

Mezi oblíbené barvy bude tuto podzimní a zimní sezonu patřit hlavně oranžová, žlutá a zářivě modrá. Zakoupit náušnice v takovýchto sytých barvách není dnes žádný problém, ale abyste byla trendy, tak je třeba zaměřit se na ty, které jsou vyráběny částečně z plastů nebo barevných korálků. Pro slavnostnější příležitosti můžete v této barvě pořídit také náušnici, která má na svém konci podlouhlé obarvené peří či krátký umělý brk. „Dosti oblíbené jsou také náušnice se zavěšenou placičkou, na které je nějaký motiv či obrázek. Navíc tyto náušnice jsou i vcelku levné, protože placička bývá většinou z leštěného plastu,“ říká obchodnice s bižuterií Jarmila Vacková z Brna.

Kov jen jako doplněk

Vedle náušnic z plastů a korálků, které letos slaví svůj úspěch, je možné zakoupit také náušnice z kovů, stříbra, zlata, platiny, ale také z mědi či třeba z hliníku. „V oblasti těchto náušnic se už tolik nenosí zlato a stříbro. Je to dáno jednak finanční krizí, neboť lidé nechtějí příliš utrácet, a jednak to ovlivňuje i skutečnost, že běžně stříbrné či zlaté náušnice jsou už dnes považovány za příliš velkou klasiku a většinou postrádají nápad. Stejně tak ani náušnice ve tvaru malých kvítečků či perliček nejsou trendy,“ míní Jarmila Vacková. A hned také dodává, že levnější kovy nabízí pestřejší využití.

Foto: shutterstock.com

Ještě větší pestrost dodá odpovídající líčeníFoto: shutterstock.com

Často se kombinují právě s bižuterií a vyrábějí se z nich dlouhé visací náušnice. Velmi oblíbený je v tomto směru východoasijský styl, který se mnozí výrobci snaží napodobit. V praxi to vypadá tak, že náušnice je velká, bohatě zdobená kamínky, korálky anebo třeba spletená z velkého množství malých kovových oček.

Rada: Většina z vás určitě ví, ale pro jistotu opakujeme - ženy menšího vzrůstu opticky prodlouží visací podlouhlé náušnice, kruhové naopak postavě ubírají na výšce.

Myslete i na zdraví

Dámy si také v zájmu originality vozí náušnice ze zahraničních dovolených. Jako suvenýr je to hezké a navíc tolik neriskujete, že ten samý druh bude mít třeba vaše kolegyně v práci. Jen byste ale měla myslet na jednu věc: Hygienu! Přece jenom, pokud si například koupíte náušnice ruční výroby na tržnici v nějaké rozvojové zemi, měla byste je před prvním nošením vydezinfikovat. Pokud to materiál dovolí, převařte je ve slané vodě. A pokud to možné není, přetřete alespoň tu část, kterou si dáváte do ucha, dezinfekčním prostředkem, například jodovou tinkturou.

Pozornost byste měla věnovat také hmotnosti náušnic. Některé exotické modely totiž váží opravdu hodně a mohou vám poškodit a i pouhým nošením sedřít pokožku v ušní dírce. „Těžkým náušnicím se nemusíte nutně vyhýbat, jen si je vybírejte raději pro příležitosti, kde víte, že je nebudete muset mít v uších několik hodin,“ doporučuje Jarmila Vacková.

Reklama

Související témata:

Načítám