Hlavní obsah

Těhotenství: Co když si „nesedne" krev?

Foto: Thinkstock

Toužíte po dítěti a nejste si jista Rh-faktorem partnera?Foto: Thinkstock

Reklama

Rozdílné krevní skupiny rodičů mohou způsobit předčasný porod, rizikové těhotenství, nebo dokonce postižení či smrt dítěte po narození. Že už jste také někdy slyšeli podobnou větu? Na internetu se okolo tohoto tématu točí tisíce diskusí. Jak to tedy je? Je to pravda, anebo jen přehnané výmysly?

Článek

Ve skutečnosti nehrají zásadní roli krevní skupiny, o kterých se mylně v této souvislosti často hovoří, ale Rh-faktor, který symbolizuje znaménko plus nebo minus za krevní skupinou. V Evropě má 84 % populace Rh-faktor pozitivní. Pokud však patříte mezi ženy s Rh-faktorem negativním a chystáte se počít miminko, pozor, opravdu vám hrozí jisté riziko.

Kdy být obezřetná?

Jediná nebezpečná kombinace Rh-faktoru rodičů je: matka – negativní, otec – pozitivní. Pokud totiž dítě zdědí pozitivní Rh-faktor po otci, ve větší či menší míře nastává souboj mezi matčiným tělem a plodem.

Co se děje v těle při těhotenství?

Jedná se o takzvanou nesourodost Rh-faktorů neboli Rh inkompatibilitu. V porodnictví se tento problém posuzuje jako poměrně závažný. První těhotenství obvykle bývá bez potíží. Problém nastává během porodu, kdy se krev dítěte a matky mísí. Žena si tak vytvoří protilátky na pozitivní krvinky, které mohou mít fatální následky při dalším těhotenství.Proto je do 72 hodin po porodu rodičce stříknuta injekce s imunoglobulinem anti-D – látkou, která zničí pozitivní krvinky, a zastaví tak proces vytváření dalších a dalších protilátek proti nim –tím se však ne vždy eliminují problémy pro příště, jestliže má totiž matka dobrý imunitní systém, může si i navzdory injekci vytvořit nebezpečné množství protilátek.

Foto: Isifa

Při rozdílných Rh-faktorech rodičů jsou nutné časté prohlídky v nemocniciFoto: Isifa

„Červené krvinky u Rh pozitivního plodu mohou přestoupit placentou během těhotenství, častěji však při porodu nebo potratu. Je-li matka Rh negativní, postačí i malé množství těchto krevních elementů k tvorbě protilátek v mateřském oběhu. V další graviditě, jestliže je plod Rh pozitivní, přestupují anti D protilátky placentou a vážou se na povrch červených krvinek plodu (navzdory podání injekce po prvním porodu). Dochází k rozkladu těchto krvinek, při lehčím postižení dochází u plodu k chudokrevnosti. Těžší stupeň se projevuje novorozeneckou žloutenkou a zvětšením jater a sleziny plodu, nejtěžší forma pak generalizovaným otokem plodu," varuje MUDr. Bronislav Hošek.

Co když chci další miminko?

V praxi se bohužel stává, že i druhé dítě zdědí pozitivní Rh-faktor po otci. Pokud matka po prvním porodu dostala imunoglobulin, čeká ji to i podruhé. Přesto však do oběhu plodu pronikají vytvořené protilátky – pokud se jich vytvořilo příliš, začnou rozkládat krvinky nenarozeného dítěte. Miminko je tedy v ohrožení. V některých případech dochází dokonce i k úmrtí dítěte. Jedno je jisté, šťastný start do života ho často nečeká. Musí podstoupit výměnu krve, a pokud přežije následky, poškození mohou být nenávratná. Proto vždy na prvním místě myslete na prevenci.

Co mám tedy dělat?

Rozhodně nepodléhejte panice. Nemusíte si hledat partnera se stejným Rh-faktorem ani upustit od myšlenky mít děti. „Prevencí je vyšetření krevní skupiny a Rh systému. Při nutnosti transfuze v dětství a dospívání ženy pak pečlivý výběr kompatibilní krve. V těhotenství je pak u Rh negativní ženy nutná pravidelná kontrola protilátek anti-D. Důležitým pokrokem pak bylo zavedení podání lidského imunoglobulinu anti-D ženám Rh negativní po porodu dítěte Rh pozitivního, nebo po potratu a mimoděložním těhotenství,“ dodává Bronislav Hošek.

  • Jestliže máte faktor Rh negativní a na miminko se teprve chystáte, rozhodně požádejte partnera, aby si zjistil svůj Rh-faktor.
  • Pozor, pokud jste někdy podstoupily transfuzi krve s pozitivním Rh-faktorem. V tomto případě již protilátky vytvořeny máte a i první těhotenství může mít pro plod fatální následky.
  • Druhétěhotenství musí být doslova „ostře sledováno“ – čekají vás časté a pravidelné kontroly (zjištění inkompatibility plodu se provádí odběrem z pupečníku).
  • Imunoglobulin anti-D se rovněž musí podávat v případě potratu nebo mimoděložního těhotenství.

Přestože se jedná o velice závažnou věc, výsledek nemusí být zlý, záleží na množství vytvořených matčiných protilátek během porodu. Proto je však důležité stoprocentně se spolehnout na lékaře, který udělá maximum pro zdraví vaše i vašeho dítěte. Pokud tak učiníte, můžete odehnat všechny negativní myšlenky a naplno se těšit na jedno z nejkrásnějších období života.

Ale také by vás mohlo zajímat, jak na bezproblémový porod. Cenné informace se dozvíte v článku Chyby při porodu: nedělejte je!.

Reklama

Související témata:

Načítám