Hlavní obsah

Fascinují vás pavouci? Poradíme, jak je chovat přímo doma!

Foto: Serg Zastavkin, Shutterstock.com

Foto: Serg Zastavkin, Shutterstock.com

Reklama

Jaká je nejčastější fobie na světě? Zřejmě arachnofobie – strach z pavouků. Podle vědců jí trpí až pětina lidí. Existují ale i takoví, kteří si pavouky zamilovali a chovají je doma! Co k tomu potřebujete?

Článek

Pavouci sklípkani jsou zvířata, která se chovají pro oko. Nikdy vás nepřiběhnou přivítat, nemůžete je vzít na procházku, házet jim balonek nebo je drbat za uchem. Můžete ale sledovat, jak rostou, vytvářejí si hnízda, a když budete mít štěstí, stanete se i svědky pářicích rituálů a odchováte mláďata.

Obraťte se na odborníky

Každý, kdo si přeje začít s chovem sklípkanů, by měl zamířit za zkušeným chovatelem. Je pravděpodobné, že tu koupíte pavouka v dobrém stavu, se správně určeným druhem a pohlavím, a navíc obdržíte také spoustu rad k jeho chovu.

Začátečník by si měl pořídit spíš druh klidné a mírumilovné povahy. Mezi oblíbené druhy patří například sklípkan růžový – Grammostola rosea nebo sklípkan potulný – Barchypelma vagans.

Co budete potřebovat?

Sklípkani se dělí do tří skupin, a to na stromové, zemní a norové. Pro stromové pavouky potřebujete terárium o výšce alespoň 30–50 centimetrů, stejnou výšku potřebujete i pro norového sklípkana s tím, že toto terárium by mělo mít vysoký práh kvůli vrstvě substrátu, do kterého se pavouk rád zavrtává. Pro zemního pavouka stačí poloviční výška, zato ale základnu by mělo mít alespoň 25 x 35 centimetrů.

Jako podestýlku zvolte substrát z kokosových vláken. Stromovým druhům pořidťe větev na šplhání, dále můžete terárium vybavit nějakými zajímavými rostlinami. Pavouci potřebují také úkryt. Poslouží jim kusy kůry, květináč s otvorem na boku, kokosová skořápka. Nedávejte do terária kaktusy nebo rostliny s ostrými listy, které by pavouka mohly poranit, zato vždy myslete na to, aby měl k dispozici misku s vodou.

Je nutné, aby terárium mělo větrání, protože jinak v něm mohou začít bujet různé plísně a ty by mohly pavouka zahubit. Ideální vzdušná vlhkost je kolem 85 procent. (Více o plísních se dozvíte v článku Jak zatočit s plísněmi v bytě? Máme několik dobrých rad!)

Co se týče světla, většina pavouků je nepotřebuje – jsou to noční živočichové. Žárovka v teráriu ale může sloužit jako zdroj tepla. Je vhodné si zjistit, v jakých podmínkách se v přírodě vyskytuje právě „váš" druh, a přesně takové se mu snažit vytvořit. To platí i o potravě. Zjistěte si, čím a jak často se váš chovanec má krmit, a s jídlem to nepřehánějte.

Foto: Magda van der Kleij, Shutterstock.com

Foto: Magda van der Kleij, Shutterstock.com

Co si k pavoukovi můžete dovolit?

Opravdu jedovatých pavouků je minimum a začátečník si je domů nepořídí. Nicméně kousnutí všech sklípkanů bolí a alergikům nebo malým dětem může způsobit zdravotní problémy. Některé druhy se také brání tím, že si ze zadečku vyčesávají žahavé chloupky, které se vznášejí ve vzduchu a mohou vám podráždit dýchací ústrojí nebo oči.

Nikdy pavouka neberte do ruky. Pokud ho musíte přesunout například do jiného terária, přiklopte ho plastovou krabičkou a opatrně pod něj podsuňte víčko.

Dospělí jedinci přijímají potravu jen jednou za 14 dní, nicméně jsou to od narození predátoři, takže dávejte pozor jak při krmení, tak při následném úklidu. Sklípkanovo terárium je nutné udržovat v čistotě a vybírat z něj zbytky. Na to si vždy vezměte silné kožené rukavice a dlouhou pinzetu.

Foto: Evgeniya Krotova, Shutterstock.com

Foto: Evgeniya Krotova, Shutterstock.com

Opatrní buďte na sklípkana v období svlékání kutikuly. Pavouci totiž musejí svléknout starou kůži, aby mohli růst. Přestanou přijímat potravu, zalezou si do úkrytu a tam se soukají ze své staré schránky. Jejich nová kůže je ještě několik dní světlá a měkká a právě tehdy jsou pavouci citliví na poranění nebo infekce.

Pokud se vám podaří dodržet veškerá pravidla a vytvořit pavoukovi domov, můžete se těšit na dlouhodobou společnost. Tropičtí sklípkani se mohou dožít i třiceti let.

Reklama

Načítám