Hlavní obsah

Fenomén - znakování s miminky

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Děti, které znakují, začnou dříve mluvitFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Miminka znakují! Ano, je jim teprve pár měsíců, ale už mají svou řeč. Naprosto jasně nám umí říct, proč pláčou, co je bolí nebo na co mají právě chuť. Jak? No přece gesty - tzv. znaky. A o znacích bude řeč. Vždyť není nic krásnějšího než si popovídat s našimi miláčky, ještě než řeknou první slůvko...

Článek

„Opravdu to funguje. Jsou na to zpracované i odborné studie. Navíc je dokázáno, že děti, které znakují, začnou i dříve mluvit. V žádném případě je to v ničem neopožďuje," vítá mě hned ve dveřích zakladatelka ryze českého znakování Mgr. Terezie Vasilovčík Šustová. Ryze českého píši z toho důvodu, že u nás máte možnost přihlásit se i na kurz znakování, který pochází z Ameriky.

Co je to vlastně znakování?

Naprosto každé dítě, které ještě neumí mluvit, používá znaky. Na rozloučenou udělá pa-pa, když řeknete paci-paci, roztleská se, a když se mu chce spát, mne si oči. To jsou většinou první „znaky", které se dítě naučí. Jenže na tomto bodě to většinou i končí. Rodiče, kteří nevědí, že je možné dítě takto dál rozvíjet, naprosto netuší, o co se ochuzují. Pokud budete dítěti nabízet některé vlastní znaky - například před jídlem ukážete na ústa a poté dítěti nabídnete mléko nebo rozsvítíte v místnosti a zároveň otevřete dlaň (znak pro světlo), váš kulíšek velmi rychle pochopí, o co jde.

Ovšem ne vždy udělá znak přesně jako vy, děti si některé znaky rády upravují podle toho, jak je jim to pohodlné. Naší desetiměsíční dcerce jsem před pitím nabízela znak, kdy jsem se přibližovala palcem k puse. A ona si jej upravila tak, že pokud má žízeň, strčí si do pusy ukazováček a začne divoce „dundat". Každé dítě je zkrátka individuální a má svoji vlastní řeč. A jak praví přísloví „kdo se víc ptá, víc se dozví", děti, které mají schopnost se ptát dříve, se také dříve dozví.

Vhodná doba? V půl roce

Speciální znakovou řeč je miminko schopno učit se už kolem 7. měsíce věku. Začít ale můžete v podstatě kdykoliv. Na semináři jsem byla s kamarádkou, která má téměř ročního chlapečka. A ten už chápe rychleji. Obě jsme začaly stejně a zatímco naše dcerka udělala první znak po pěti týdnech mého neustálého „máchání" rukama, její syn udělal první znak během 14 dnů.

Foto: znakovanismiminky.cz

Miminka se spolu s rodiči učí znakovatFoto: znakovanismiminky.cz

Komunikace prostřednictvím přirozených gest je vlastní dětem v kojeneckém (do 1 roku) a batolecím (od 1 do 3 let) věku, tedy ve věku, který odborníci označují jako věk raný. „Vezměte v úvahu, že batole začíná se svým okolím komunikovat prvními slůvky kolem jednoho roku. Až kolem osmnácti měsíců se jeho schopnost produkce artikulované řeči zlepší natolik, že si můžete spolu začít povídat. Přirozená gesta ke komunikaci děti raného věku využívají o mnoho měsíců dříve," vysvětluje magistra Vasilovčík Šustová.

Pokud tato gesta rozvinete do funkčního komunikačního systému, můžete si s dítětem začít povídat, už když mu bude osm či devět (a někdy i méně) měsíců. To je o deset měsíců dřív, než kdybyste čekali na to, až si s dítětem popovídáte mluveným slovem. A deset měsíců v životě malého dítěte je opravdu nezanedbatelné období. Nezanedbatelná je i skutečnost, že český jazyk obsahuje mnoho dlouhých a artikulačně náročných slov, která děti dobře a srozumitelně vysloví až ve věku několika let. Než tato doba nastane, mohou pro slovo použít znak systému znakování.

České versus americké znakování

Komunikační systém znakování je v Česku vytvořen na základě mnohaletých zkušeností s efektivní komunikací prostřednictvím gest, znaků, mimiky obličeje a pohybů celého těla s dětmi raného věku. Není ohrožen nedostatky, které jsou často přítomné v překladech cizojazyčných publikací a materiálů a které vyplývají například ze specifik příslušného jazyka či z odlišností kultur. Lektoři zde navíc mají speciální odborné vzdělání.

Reklama

Související témata:

Načítám