Hlavní obsah

Ferdinand Leffler: Zahrada je plná zelených pokojů

Foto: Zuzana Stiborková

Ferdinand LefflerFoto: Zuzana Stiborková

Průvodce televizním pořadem Ferdinandovy zahrady změní váš pohled na domov i jeho okolí. Jak můžete proměnit svou zahradu, aby byla intimnější a útulnější? Jaké ověřené postupy a architektonické triky a prvky využít, aby vám přinášela radost každý den v roce?

Článek

Ferdinand Leffler ve své nové knize s názvem Zelené pokoje přináší inspiraci i návody, jak se na venkovní prostranství u domu podívat čerstvýma očima.

Vědomě naplánovaná zahrada

Ukáže vám, že zahrada není jen sezonní prostor, ale bezpečné místo setkávání s našimi nejbližšími – a také místo, kde můžeme být sami se sebou. „Své byty a domy už řada lidí v naší krásné zemi přiblížila vlastním představám a vkusu. A teď přicházejí na řadu zahrady. Dlouho se na ně zapomínalo, byly to takové Popelky, které jen doplňovaly dům. Ale teď okolo sebe vidím lidi, kteří přicházejí na to, že právě zahrada dokáže pohodu bydlení posunout o pořádný kus dál,“ říká.

Foto: Zuzana Stiborková

Zodpovědně a vědomě naplánovaná zahrada vám umožní pozorovat postupnou proměnu místa a vtáhne vás do svého vlastního časuFoto: Zuzana Stiborková

Kuchyň, dětský pokoj nebo špajz?

Zakladatel ateliéru zahradní architektury Flera věří, že jednotlivé části zahrady je možné z hlediska funkce přirovnat k místnostem v domě. Zahradu rozčleňuje na jednotlivé pokoje a pokojíčky, vysvětluje jejich podstatu a nabízí možnosti, jak je využít, aby naše prožitky strávené mezi stromy, květinovými záhony, vodní plochou a terasami byly co nejpříjemnější a nejintenzivnější. V knize tak najdete kapitolu o „venkovním obýváku“, „kuchyni“ nebo „špajzu“. Leffler však jde ve své představivosti ještě dál. Ve vaší zahradě vám pomůže najít stěny, okna, dveře, a dokonce i strop.

Foto: Zuzana Stiborková

Jak můžete proměnit svou zahradu, aby byla intimnější a útulnější?Foto: Zuzana Stiborková

Praktické návody

Je pro zavlažování lepší akumulační nádrž, sud, dešťový záhon, nebo trativod? Bude vhodnějším materiálem dřevo, ocel, kámen, nebo cihla? Přestože Leffler v Zelených pokojích především inspiruje – například prostřednictvím velkých náladových fotografií různých realizací, obsahuje kniha i konkrétní praktické rady, které se vám budou hodit při přetváření vaší vlastní zahrady.

Foto: Zuzana Stiborková

Kniha vás seznámí mimo jiné s příběhy pěti vybraných zahrad, na jejichž proměně se Ferdinand Leffler podílelFoto: Zuzana Stiborková

Bonusovým dárkem pro čtenáře-zahradníky je dvanáct kombinací trvalek od předních zahradních architektek a Lefflerových kolegyň, které najdete v závěru knihy. Součástí návrhů připravených pro nejčastější stanoviště (slunce a sucho, slunce a vlhko, stín a sucho, stín a vlhko) jsou detailní nákresy záhonů i seznamy rostlin včetně počtů kusů.

Zelené pokoje jsou unikátní svým přístupem k přírodě a krajinotvorbě. Jejich hlavním účelem totiž není encyklopedicky vzdělat novou generaci zahradníků, ale motivovat každého, kdo disponuje nějakým prostorem kolem domu, aby se na něj začal dívat laskavým a tvořivým pohledem.

Nejnovější knihu Ferdinanda Lefflera Zelené pokoje můžete získat s 15% slevou zde.

Reklama

Načítám