Hlavní obsah

Fígle na čištění skla a zrcadla

Foto: Henkel

Leštění skla nepatří mezi oblíbené domácí práceFoto: Henkel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zrcadla a skla v bytě jsou krásná! Ale ty věčné šmouhy a otisky rukou... Co s nimi? Nebojte, s naším vychytaným návodem jim dodáte lesk během pár minut!

Článek

Ale pozor! I když chcete, aby se jak zrcadla, tak skla krásně leskla, nesmíte je čistit stejným způsobem! Pokud totiž zvolíte na zrcadlo stejné čisticí prostředky jako na sklo, pravděpodobně ho po čase zničíte!

Na zrcadlo jděte opatrně

Pořídili jste si domů nová zrcadla a na některých místech, zvlášť u kraje, se na nich objevují nepěkné černé flíčky, které nejdou ničím odstranit? Už ani nepůjdou, zrcadlo je totiž zničené. „Choulostivým místem jsou hlavně hrany, kde je odhalená vrstva stříbra. To při oxidaci černá, jak už věděly naše babičky. Proto je důležité, abyste na toto místo ,nesáhli' ani omylem jakýmkoli čisticím prostředkem, tedy i tím na okno, jinak vám zrcadlo začne černat,“ upozorňuje Lucie Hronová ze společnosti Amirro. Jenže jak se hranám zrcadla při čištění vyhnout? „Nejlepší je vůbec nepoužívat komerční čisticí prostředky a zrcadla omýt čistou vodou a pak je měkkým hadříkem vytřít do sucha a vyleštit,“ dodává Lucie Hronová. Obzvlášť nebezpečné jsou všechny kyselé prostředky a ty obsahující chlor. Tedy takové, které kvůli jejich dezinfekčním účinkům používáte hlavně v koupelně poměrně často.

Tato pravidla platí jak pro zrcadla bez rámu, tak s ním. Ve druhém případě je navíc třeba respektovat, z jakého materiálu je vyrobený rám. Zatímco plast jednoduše omyjete také vodou, u dřeva použijte při úklidu přípravky určené na péči o něj.

Že tyto pokyny dodržujete a stejně vám ve spodní části zrcadlo černá? Pak je na vině vysoká vlhkost vzduchu v koupelně, která kondenzuje na zrcadle a zpravidla stéká na spodní hranu s odhalenou vrstvou stříbra. Ta je tak dlouhodobě vlhká a reaguje jako při působení chemických látek. Proto obvykle zrcadla začnou černat právě na spodním okraji. Máte-li rádi horkou sprchu a zahalíte vždy celou koupelnu do oblaků páry, tak po lázni dobře vyvětrejte a zrcadlu osušte spodní hranu.

Jak na okna a dveře?

Mýt okna je tou nejméně oblíbenou povinností. Ale když už skrz ně nepoznáte, zda je den či noc, zřejmě vám nezbude než se do nich pustit. Tu největší špínu odstraní samozřejmě voda, do které můžete přidat některý z přípravků na mytí oken. Jsou určené nejen na samotná skla, ale i na rámy a parapety. Tak sice odstraníte největší nečistoty, ale sklo se blýskat nebude. Potom tedy použijte lešticí přípravek. „Zde bych doporučila takový, který po nastříkání vytvoří pěnu, proto ani ze svislé plochy nestéká,“ vysvětluje Kateřina Tůmová ze společnosti Henkel a dodává: „Důležité také je, aby přípravek obsahoval alkohol. Ten totiž způsobuje rychlejší odpařování leštidla ze skla. Proto vám nestačí prostředek na okně zaschnout a nevytvoří tady nepěkné šmouhy.“

Pozor ale, pokud se chystáte mýt stejným způsobem i skleněné výplně ve dveřích. U běžných čirých skel je to možné, ale pokud jste si připlatili například za skla leptaná, pískovaná nebo jinak povrchově upravovaná, dají se tímto zničit. „I když tady máte otisky rukou třeba jen kolem madla, nikdy nečistěte pouze to konkrétní místo, ale celé dveře. Použijte vodu s běžnými saponáty, ale neměly by příliš pěnit a té vody také nemusí být moc, stačí vlhký hadr,“ říká Jana Vitešníková, ze společnosti VV SKLO. Povrch skla pak nechte pozvolna vyschnout přirozenou cestou, písková po umytí raději do sucha utřete.

Foto: VV SKLO

Udržet čisté se dají i velké prosklené plochyFoto: VV SKLO

Na sprchu vezměte kondicionér

Více starostí se skly mají majitelé malých koupelen, kterým se sem nevešly samostatná vana a samostatná sprcha, ale mají buď jen sprchový kout, nebo vanu se zástěnou. Děsí vás okolí, ať si sem raději pořídíte závěs, jinak se stanete otroky skla a budete jen věčně odněkud stírat kapky? Není to pravda, pokud si připlatíte za speciální vodoodpudivou úpravu.

Ta se na sklo nanáší už při výrobě, ještě než sklo přijde do kontaktu s vodou. Podobně jako jiné „protišpinicí“ úpravy zabraňuje tomu, aby na stěnách zasychaly kapky. Jestliže tady určité stopy po nich zůstanou, snadno je setřete vlhkým hadrem, podobně jako vodní kámen. Vlhký hadr k údržbě používat nejen můžete, ale dokonce musíte. Abrasivní prostředky by totiž speciální povrch mohly sedřít. Tuto vrstvu částečně smývá i voda, proto výrobci doporučují několikrát za rok přetřít stěny speciálním kondicionérem, který k tomu výrobci prodávají.

A pak existuje ještě jedna možnost, jak vyhrát věčný boj s upatlanými a zašpiněnými skly v bytě: smířit se s nimi! Vždyť volný čas není od toho, abyste měli kdy uklízet.

Související témata:

Načítám