Hlavní obsah

Fígly pro dlouhou výdrž laku na nehtech! K čemu zubní pasta?

Foto: Sofia Zhuravetc, Shutterstock.com

Foto: Sofia Zhuravetc, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať si koupíte jakýkoli lak na nehty, nedrží vám a za dva dny musíte nehty přelakovat? Možná jen neznáte pár užitečných fíglů, jak to napříště udělat lépe!

Článek

Stojíte o to, aby vám lak vydržel co nejdelší dobu? Pak musíte udělat pár zásadních kroků, bez kterých to nepůjde. Jaké to jsou? K čemu budete potřebovat zubní pastu? Jak dosáhnete toho, aby neonový lak ještě lépe zářil? Pojďte si přečíst tipy zkušených profesionálek.

Jak nehty připravit

Na lakování nehtů byste se měly připravit. „Rozhodně nemohu doporučit, abyste se do toho pustily poté, co jste skončily s mytím nádobí, vyšly ze sprchy nebo z vany. Nehty by neměly být mokré, ale ani mastné – takže si předtím ani nemažte ruce krémem,“ vysvětluje Ivana Černíková, nehtová designérka Studia Fleur. Pozor dejte i na olejíčky, které pečují o kůžičku kolem nehtů – i když je dobré ji před lakováním odstranit (tedy zatlačit, nikoli stříhat!), nepoužívejte je tehdy, když se chystáte lakovat. Bývají totiž mastné a vaši snahu o trvalejší lakování by mohly pokazit. S péčí o ruce tedy počkejte až na závěr, až bude lak perfektně zaschlý.

Nehty je také třeba pečlivě zbavit všech předchozích laků, jejich zbytků i nežádoucích odstínů. „Pokud volíte světlý či průhledný lak, odstraňte z nehtů i zabarvení, které tam mohlo zůstat po odlakování. Nehty můžete vybělit citronovou šťávou, ale třeba i bělicí pastou na zuby,“ říká Ivana Černíková.

Další důležitý krok je odstranění nerovností. Není-li povrch nehtů zcela hladký, použijte leštičku a zarovnejte ho – ovšem pozor, na nehtech nesmí zůstat žádný prach z pilování nebo leštění, lak by kvůli němu nemohl pořádně přilnout. Otřete proto nehty třeba čistým vlhkým ručníkem či žínkou.

Podlak nevynechávejte

A příprava nehtu na krásnou a dlouhotrvající barvu pokračuje. Podlak zajistí, že se vám napříště do nehtů nevpije pigment z laku a budou mít stále svůj přirozený odstín. „Kvalita nehtu určuje druh podlaku, kterým byste měly začít – jestli nehty potřebují výživu, dopřejte jim tento přípravek s vitaminem,“ radí Nikola Hadravová, manikérka a pedikérky studia Bomton Jalta.

Aby lak nehet krásně kryl a jeho barva vynikla, můžete pod neonové barvy dát jako podklad vrstvu bílého laku. Obecně byste měli lak natírat alespoň ve dvou vrstvách – tu druhou nechejte zaschnout alespoň pět minut nebo takovou dobu, aby vůbec nelepila. „Některé bílé, krémové, tělové či pastelové laky potřebují i tři vrstvy, aby působily celistvě a nedělaly nepěkné barevné mapy,“ upozorňuje Ivana Černíková.

Pozor na bublinky

Při lakování štětečkem moc „nekvedlejte“, aby se do laku nedostalo příliš vzduchu – právě vzduchové bublinky mohou způsobit jeho odloučení od nehtu. Jestli potřebujete obsah promíchat, vždy pohybujte celou uzavřenou lahvičkou.

Lak byste měly nanášet v tenké vrstvě až do konce nehtů. „Ty nezapomeňte podbarvit, a to už základní vrstvou podlaku i všemi následujícími,“ připomíná Nikola Hadravová. Díky tomuto zpevnění se nebudou nehty lámat ani moc ohýbat, což výdrž laku také zvýší. Svoji roli samozřejmě hraje i volba laku – jeho kvalita a druh: vyšší životnost mají laky s efektem gelu, které se nemusejí vytvrzovat s použitím UV lampy – takové by měly bez potíží zvládnout týden.

Foto: progressman

Druhou vrstvu laku nanášejte teprve tehdy, když první dobře zaschneFoto: progressman

Schnutí je trochu alchymie

Dalším krokem je nadlak. Ten se nanáší poté, co barevný lak zaschne, ale můžete to udělat klidně až druhý den, až bude původní lak zcela vyzrálý. Posledním krokem (ten ovšem není nezbytný) je nanesení sušiče laku, díky kterému nebudete muset tak dlouho čekat, až vše zaschne a zpevní se.

Asi vás zajímá, za jak dlouho bude vrstva laku suchá. To vám bohužel nikdo přesně neřekne – musíte to vyzkoušet opatrným poklepáním prstem. Záleží totiž na síle vrstvy, stáří laku i na tom, jaká je teplota vzduchu.

A co když přetáhnete a barvu nanesete i na kůžičku? „Používám malý plochý štětec s přírodním vlasem, který namočím do odlakovače a jemně osuším o papírový ubrousek a okolí nehtu a kůžičku s ním začistím,“ radí Ivana Černíková. Když budete opatrné, lze tuto „údržbu“ stihnout i mezi schnutím jednotlivých vrstev laku.

Jak dílo ochránit

Když už jsou nehty krásně nalakované, jak dlouho jim to vydrží, záleží také na tom, jak se k nim budete chovat. Měly byste je chránit před mechanickým poškrábáním, takže si napříště vezměte rukavice před pletím, sázením i dalšími zahradnickými úkony.

Výdrž laku může zkrátit i vysušování rukou a nehtů – rukavice se naučte nosit na mytí nádobí ve dřezu, máchání rukou v kbelíku při vytírání podlahy, ale i nanášení dezinfekčních přípravků v koupelně.

Nezapomínejte, že k vysoušení nehtů a pokožky na rukách dochází také během odlakovávání. Rozhodně není vystaráno, když si na to pořídíte odlakovač bez acetonu. Je sice šetrnější, ale vysušuje také. Důležité je odlakovávat rychle, šetrně, pak se umýt a ruce i nehty pečlivě promastit.

Co se vám bude hodit

Samozřejmě že vám poradíme i několik přípravků, které se postarají o to, abyste měly krásně nalakované nehty co nejdéle, a to bez olupování. Sáhli jsme po drahých i levných, abyste si mohly vybrat dle svých možností.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Keratin Nail Protector, čirý nadlak, 9 ml, Trind, 199 Kč. Podlak a nadlak na nehty, 10 ml, pro lámavé nehty jako podlak, pro výdrž laku jako poslední vrstva, Makeup revolution, od 49 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Nadlak s vysokým leskem UV Top Coat, 10 ml, lesklý ochranný film, září pod UV světlem, snižuje blednutí barevného laku, Dermacol, 89 Kč. Konečný nadlak s vysokým leskem, 14,8 ml, Jessica Brilliance, 529 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Posilující podkladový i vrchní lak na nehty, 13,3 ml, s panthenolem pro hydrataci a nylonem pro ochranu nehtů, Sally Hansen, 79 Kč. Nadlak s titanem, chrání proti lámání, třepení i otěru, vysoký lesk, lze jako nadlak i podlak, Expa Nails, 99 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Dlouhotrvající lak na nehty, 14,7 ml, zářivá barva, neodlupuje se a neoprýskává, bez formaldehydu, Revlon, 135 Kč. 5 Day Stay Longlasting, dlouhotrvající lak na nehty, 10 ml, garance pětidenní výdrže, Dermacol, 99 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): La Laque Gel dlouhotrvající lak na nehty, 10 ml, intenzivní barva, dokonalé krytí, odlesky, Bourjois, 124 Kč. Rychleschnoucí a dlouhotrvající lak na nehty Mini Max, 5 ml, vyhlazuje povrch nehtu, Eveline, 40 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Výživný veganský lak, z kolekce prodyšných laků Inhale, 15 ml, zpevňuje, hydratuje a ozdravuje, s červeným čajem a mořskou řasou, Sparitual, 472 Kč. Perfect Stay Gel shine, 12 ml, gelový povrch laku, výdrž uvádí 10 dní, Astor, 79 KčFoto: Archiv firem

Jaký lak vám zatím vydržel na nehtech nejdéle? Napište nám!

Související témata:

Načítám