Hlavní obsah

Formičky a vykrajovátka na cukroví jako vánoční dekorace? Jasně!

Foto: Thinkstock

Z obyčejných vykrajovátek můžete udělat i vánoční dekoraceFoto: Thinkstock

Reklama

Z vykrajovátek a formiček na cukroví můžete velmi lehce udělat dekorace. Jen se podívejte, jak jim to může slušet ve vánočním věnci, na stromečku nebo na zdi!

Článek

Pár týdnů před Vánocemi máte formičky a vykrajovátka v rukou tak často, že vás také už možná při pohledu na jejich pěkné tvary napadlo, že by se hodily i k dalším věcem než jen k tvarování cukroví. Máme pro vás hned několik tipů, jak je zapojit do adventní výzdoby.

Ozdoby na stromek

Z vykrajovátek můžete udělat ozdobičku velmi snadno. Šikovnější v ní mohou nahoře provrtat otvor, kterým povedete provázek jako poutko na zavěšení. Není ale chybou, když to zvládnete i bez otvoru – prostě jen omotáním. Kov a tvar vykrajovátka by na jehličí asi zanikl, nebojte se ho tedy zvýraznit – můžete celý okraj omotat stužkou, ale i režným provázkem. Je možné je oblepit barevnou lepicí páskou – jako v našem případě s motivy zimy. Fantazii se meze nekladou.

Náklady: Cena vykrajovátka a pár korun za použitý materiál.

Foto: Archiv redakce

Tvar vykrajovátek musíte zvýraznit, aby na stromku nezaniklyFoto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Nejen na stromku udělá parádu, vykrajovátku to bude slušet i na jakékoli přírodní dekoraci či vánočním svícnuFoto: Archiv redakce

Obrázek z formiček

Můžete udělat i obrázek. Pokud máte staré formičky po babičce, které mají krásné detaily, můžete je jen přilepit na kus dřeva a pověsit na zeď. My jsme pracovali se starým rámem, ve kterém jsme udělali pavučinku ze zlatého vázacího drátku. Vybrali jsme si vykrajovátko ve tvaru stromku, z filcu jsme vystřihli jeho tvar a přilepili je k sobě tavnou pistolí tak, aby drátky byly uvnitř. Dozdobili jsme zlatými kuličkami.

Náklady: V našem případě 15 Kč za formičku, rám s drátky jsme použili ten, který jsme měli doma (možná ho poznáváte, fungoval i jako stojánek na šperky z článku Stojánky na šperky za pár korun: Vyrobte si je doma!).

Foto: Archiv redakce

Vykrajovátko se může lehce proměnit i v obrázek na zeďFoto: Archiv redakce

Vánoční věnec

Z vykrajovátek, stužky a mašle můžete během pár minut vykouzlit i věneček na stěnu nebo i jako velkou ozdobu na stromek nebo větev. Jednotlivá vykrajovátka jen svážete k sobě tak, aby držela kulatý tvar. Abyste viděli, jak jsme je svázali, nechali jsme ho bez dozdobení, ale vy můžete nakonec dotvořit a dát na něj mašličku nebo větvičku.

Náklady: Na tento věnec jsme pořídili nová vykrajovátka v sadě za 69 Kč.

Foto: Archiv redakce

Vyzkoušejte spojit vykrajovátka do věnceFoto: Archiv redakce

Medailonky

Jak nazvat tyto ozdoby z vykrajovátek? Dali jsme jim pracovní název medailonky. Dají se použít buď jako ozdobičky na stromeček, jako drobné obrázky, jako dekorace na adventní věnec či jinou závěsnou dekoraci, nebo na svícen. Postup je jednoduchý. K vykrajovátkům nalepíte „záda“ z barevného papíru s vánočním motivem, můžete ale použít i starou pohlednici, nebo dokonce fotku. Kov vykrajovátka můžete natřít, oblepit nebo nechat přírodní.

Náklady: Formička 15 Kč za kus, papír a lepidlo se třpytkami celkově kolem 5 Kč.

Foto: Archiv redakce

Můžete z nich vyrobit obrázky nebo originální visačky na dárkyFoto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Medailonek z vykrajovátka může být hlavní ozdobou závěsné dekorace na zeďFoto: Archiv redakce

Svícen

Je velmi jednoduché proměnit vykrajovátko nebo formičku ve svícínek. Do formičky stačí vložit knot a nalít vosk, a je hotovo. Pokud ji chcete zakomponovat do věnce, pak do ní stačí naklepnout hřebíček, kterým se dá připevnit na věnec. Připravili jsme pro vás tři varianty, jak vykrajovátka a formičky použít – ať jako svícínek, jeho stojánek nebo jen dekoraci na svícen.

Náklady: 15 Kč za formičky, vosk a knot jsme vzali z vonné čajové svíčky, balíček po 6 kusech za 17 Kč. Základ na věnec stál 25 Kč, jehličí asi 10 Kč, řetěz a hvězdičky 10 Kč, formičky 60 Kč.

Foto: Archiv redakce

Na výrobu svíčky lze použít i formičky, které už jsou trochu zarezlé, takže je nechcete použít na cukrovíFoto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Při výrobě adventního věnce byste měli dbát na bezpečnost, takže proč nedat svíčky právě do formiček?Foto: Archiv redakce

Vyrábíte si vánoční dekorace sami? Rozhodně nám napište a pošlete fotku!

Reklama

Související témata:

Načítám