Hlavní obsah

Proč si pořídit fretku

Foto: animalpicturesarchive.com

S fretkou se nikdy nenudíteFoto: animalpicturesarchive.com

Reklama

Ani kočka ani pes. Přesto si na vodítku vykračuje za svým pánem a nejpříznačnější výraz pro ni je: velká malá osobnost. Fretka. Domácí mazlíček, který dovede zlepšit náladu a ve vymýšlení lumpáren předčí leckteré dítě. S fretkou bude zkrátka u vás doma veselo.

Článek

Časopis Uzlíček

Kdo či co je fretka?

Fretka patří, řečeno biologicky, do řádu šelem, čeledi lasicovitých, podčeledi kuny a rodu tchoři. Její správné „jméno" je fretka tchořovitá. Fretka již dnes není divokou šelmou. „Je domestifikovaný tvor a v přírodě sama nemá moc šancí na přežití," vysvětluje Milan Vais, odborník na domácí zvířata.

Fretka měla v minulosti více způsobů praktického využití. Sloužila jako lovecké zvíře k vyhánění králíků z jejich nor neboli fretkování. Jiné zdroje říkají, že se fretek užívalo k provlékání lan potrubím. To proto, že fretky zbožňují místa, která jim připomínají noru a rourou rády prolézají. Na jiných místech fretky používali k chytání myší a bohužel donedávna i k výrobě kožešin.

Proč si pořídit fretku?

Na otázku, jaká vlastně fretka je, odpovídá Milan Vais takto: „Fretka je tvor zvláštní, možná by se dalo říci, že je to taková kočka-jezevčík." Ne že by měla fretka ladné kočičí pohyby, ale povahou se kočkám podobá velmi. Proč bychom si tedy fretku měli pořídit?

Jednoduše se to dá shrnout takto - abychom se nenudili a byla legrace. Oproti kočce je totiž fretka tvor hravý i v dospělosti. Zvlášť děti ji milují, protože její podstatou je vymýšlení lumpáren, které opravdu pobaví.

Jaká další „pro" má fretka?

  • Skladnost a žádný zákaz vstupu - fretku lze vzít často i tam, kde psi nesmějí.
  • Většinu dne tráví spaním - na fretku nemusíte mít tolik času jako na psa. Prospí až 20 hodin denně.
  • Žádné povinné venčení - s fretkou můžete jít ven, když se chce vám. Nemusíte ji venčit třikrát denně jako psa.
  • Věrná kamarádka - vždy se zajímá o to, co děláte, a chce se účastnit.
Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Fretka je tvor osobitý a vynalézavýFoto: samphoto.cz/jiunlimited

A má i nějaká „proti"?

Ano, je tvrdohlavá jako většina jezevčíků - moc neposlouchá. Kdo hledá perfektně poslušné zvíře, neměl by si fretku pořizovat. „Za váš nezájem vás potrestá a vašemu trestu se směle vysměje. Je to tvoreček, jenž si vás chce přizpůsobit k obrazu svému stejně, jako chcete vy sami, aby se on podřídil vám. Takže je to takové kdo s koho," shrnuje Milan Vais.

A také se nehodí do domácnosti, kde je třeba křeček. Fretka totiž miluje lov. A nezalekne se ani potkana.

Fretka a děti

Pořídit si fretku do rodiny s malými dětmi? Odpovědět se nedá jednoznačně. Pro bezdětné páry je však fretka rozhodně dobrým „tréninkem" na budoucí dítě. Život s fretkou totiž naučí opatrnosti a trpělivosti, které je třeba, chystáme-li se pořídit si miminko. Je to taková předmateřská škola.

Do rodiny se staršími dětmi je fretka určitě dobrým zábavným společníkem. I když fretka spí 18-20 hodin denně, zbylé čtyři mohou právě dobře využít děti. Fretka si totiž ráda hraje a proběhne se.

Fretky jsou velmi čistotné a naučí se používat kočičí záchod s pískem. Starší děti si tak na fretkách mohou dobře trénovat budoucí zodpovědnost, neboť dvakrát denně je potřeba toto zvíře nakrmit a vyčistit toaletu.

Reklama

Načítám