Hlavní obsah

Nemáte zahradu a chcete grilovat? Už to jde i v obýváku!

Foto: thinkstock

Sezona grilování je tady. Pochutnávejte si, experimentujte, ale pozor na přepálené tuky – nic se nemá přehánětFoto: thinkstock

Reklama

S hezkými dny přišla také sezona grilování. Chcete připravit křupavé dobroty a nemáte na čem nebo potřebujete nový gril? Máme pro vás pár tipů a vychytávek, které vám tuto činnost zpříjemní.

Článek

Grilovat můžete téměř všude. Chce to jen vybrat si to správné náčiní. K dispozici jsou grily plynové, elektrické, vodní, včetně klasiky na dřevěné uhlí.

Jak se v grilech vyznat?

Při výběru si rozmyslete, jak často a kde budete grilovat, kdo bude gril obsluhovat nejčastěji a pro kolik lidí přibližně budete jídlo připravovat.

  • Jiný typ grilu použijí milovníci grilovaných kotlet, špízů, ryb, ovoce nebo zeleniny
  • Kdo má v oblibě velké kusy masa, potřebuje typ s poklopem
  • Existují grily, které také pečou a vaří. Podívejte se.
  • Na selátko a velké kusy masa potřebujete rožeň nebo speciální gril
  • Na balkoně grilujte na elektrickém grilu, abyste nevykouřili sousedy
  • V obýváku použijte kontaktní či elektrický gril s lávovým kamenem nebo horkou novinku – gril na uhlí, které nekouří
  • Venku používejte zásadně elektrické grily, pro tyto účely schválené
Foto: GRIL-ZAHRADA

Pigger – robustní gril na opékání selat a jehňat i na grilování drůbeže. Cena je okolo 33 000 KčFoto: GRIL-ZAHRADA

Nezapomeňte na pomůcky

Při výběru grilu a pomůcek na grilování vsaďte na kvalitu, aby výsledek nepřinesl zklamání namísto radosti z vydařeného večera. Určitě se vyplatí pořídit si teploměry na maso. Využijete je i doma na pánvi nebo v troubě.

Foto: MOUNTFIELD

Speciální dřevěné uhlí s bambusovým základem nekouří. Brikety podpálíte gelem, jehož unikátní složení zabraňuje vytváření kouře. Kilogram uhlí postačí asi na 4 grilování. Cena 280 KčFoto: MOUNTFIELD

Foto: RÖSSLE

Nerezový teploměr s digitálním displejem měřenou teplotu zobrazí do 5 sekund. Cena 1099 KčFoto: RÖSSLE

„Pokud gril nemá optimální teplotu, může dojít k rychlému opečení masa zvnějšku, ale uvnitř je syrové," vysvětluje Martin Gora ze společnosti Potten–Staněk Group. Proto, když je maso opečené po jedné straně, zabodne se do něj teploměr, který zobrazí vnitřní teplotu. „Tím, že se teploměry prodávají v sadách čtyř kusů, můžete každému připravit maso, propečené podle chuti," dodává Martin Gora.

Foto: RÖSLE

Sada 4 malých teploměrů ve 4 různých barvách. Každý je určený pro jiný typ masa – drůbež, hovězí, jehněčí, vepřové. Cena 795 KčFoto: RÖSLE

Foto: CADAC

Ve stojanech pohodlně ugrilujete žebírka i větší kousky masa. Cena 249 KčFoto: CADAC

Čištění a údržba

Nezapomeňte gril vyčistit po každém grilování. Na připečené mřížky použijte speciální kartáče a škrabky, které bývají součástí grilovacího náčiní. Pořiďte si čisticí spreje a gelové přípravky. Ty nestékají, déle na povrchu vydrží a lépe čistí. Po rozpuštění usazeniny a připáleniny odstraňte a rošt opláchněte vodou. Nezapomeňte na nádobku na odkapávání tuku.

Foto: CADAC

Grilovací pekáč pro přípravu pokrmů na plynových grilech Cadac. Cena 1290 KčFoto: CADAC

Foto: MOUNTFIELD

Gril Amica umožňuje díky speciálnímu dřevěmu uhlí grilovat bez kouře a bez zápachu i v dobře odvětrávané místnosti. Pokud plánujete grilovat uvnitř, použijte grilovací ploténku. Cena 2400 KčFoto: MOUNTFIELD

Yvetta Čechová ze společnosti Respektus, která také grily prodává, říká: „Litinové grilovací mřížky z některých plynových grilů lze vyjmout a po hrubém očištění umýt v myčce na nádobí.“ Po umytí doporučujeme mřížku natřít jedlým olejem. „Vyplatí se použít olej ve spreji, který na mřížce vytvoří jemný film a maso se pak na gril nelepí," dodává odbornice.

Foto: WEBER

Tento sprej redukuje přilepování pokrmů na rošt. Nastříká se na rozpálený grilovací rošt, a tím se usnadní pozdější čistění. Cena okolo 159 KčFoto: WEBER

Mobilní přenosná ohniště

Přenosné ohniště, například Weber Fireplace, Tulp Barrel, Sol a podobně, nabízí praktické rozdělání ohně, na kterém si pak opečete špekáčky. Když vzniknou uhlíky, použijete desku nebo mřížku a připravíte si maso na grilu. Další tipy a recepty najdete zde a také je pro vás máme obrazem. Zkuste třeba stojánek na žebírka, těžítko na maso nebo jehly s posouvacím kroužkem.

Foto: SOL

Čtvercové ohniště 3 v 1 poslouží jako ohniště, gril nebo stolek. Neponičíte si trávník. Cena okolo 4900 KčFoto: SOL

Foto: LUKA GARDEN

Ozdobné přenosné ohniště s grilem. Rošt je z nerezové oceli. Cena 3495 KčFoto: LUKA GARDEN

Foto: Outdoor Stuff

Esbit – přenosný gril z nerezové oceli na dřevěné uhlí se lehce složí do malého transportního obalu. Je vhodný pro kemping, piknik i zahradu. Cena 1896 KčFoto: Outdoor Stuff

Foto: DÁNSKÉ KRBY

Plynový přenosný O – gril s plochou určenou až pro osm osob. Jednoduše se obsluhuje a snadno se s ním manipuluje. Skladný, funguje na plynové kartuše nebo na plynovou láhev. Cena 4890 KčFoto: DÁNSKÉ KRBY

Někdy nemáte gril s sebou, ale chuť na dobrůtky ano. Podělte se s našimi čtenáři, jak jste si s grilováním v přírodě poradili vy.

Reklama

Načítám