Hlavní obsah

Nemáte zahradu a chcete grilovat? Už to jde i v obýváku!

Foto: thinkstock

Sezona grilování je tady. Pochutnávejte si, experimentujte, ale pozor na přepálené tuky – nic se nemá přehánět

S hezkými dny přišla také sezona grilování. Chcete připravit křupavé dobroty a nemáte na čem nebo potřebujete nový gril? Máme pro vás pár tipů a vychytávek, které vám tuto činnost zpříjemní.

Článek

Grilovat můžete téměř všude. Chce to jen vybrat si to správné náčiní. K dispozici jsou grily plynové, elektrické, vodní, včetně klasiky na dřevěné uhlí.

Jak se v grilech vyznat?

Při výběru si rozmyslete, jak často a kde budete grilovat, kdo bude gril obsluhovat nejčastěji a pro kolik lidí přibližně budete jídlo připravovat.

  • Jiný typ grilu použijí milovníci grilovaných kotlet, špízů, ryb, ovoce nebo zeleniny
  • Kdo má v oblibě velké kusy masa, potřebuje typ s poklopem
  • Existují grily, které také pečou a vaří. Podívejte se.
  • Na selátko a velké kusy masa potřebujete rožeň nebo speciální gril
  • Na balkoně grilujte na elektrickém grilu, abyste nevykouřili sousedy
  • V obýváku použijte kontaktní či elektrický gril s lávovým kamenem nebo horkou novinku – gril na uhlí, které nekouří
  • Venku používejte zásadně elektrické grily, pro tyto účely schválené
Foto: GRIL-ZAHRADA

Pigger – robustní gril na opékání selat a jehňat i na grilování drůbeže. Cena je okolo 33 000 Kč

Nezapomeňte na pomůcky

Při výběru grilu a pomůcek na grilování vsaďte na kvalitu, aby výsledek nepřinesl zklamání namísto radosti z vydařeného večera. Určitě se vyplatí pořídit si teploměry na maso. Využijete je i doma na pánvi nebo v troubě.

Foto: MOUNTFIELD

Speciální dřevěné uhlí s bambusovým základem nekouří. Brikety podpálíte gelem, jehož unikátní složení zabraňuje vytváření kouře. Kilogram uhlí postačí asi na 4 grilování. Cena 280 Kč

Foto: RÖSSLE

Nerezový teploměr s digitálním displejem měřenou teplotu zobrazí do 5 sekund. Cena 1099 Kč

„Pokud gril nemá optimální teplotu, může dojít k rychlému opečení masa zvnějšku, ale uvnitř je syrové," vysvětluje Martin Gora ze společnosti Potten&Pannen–Staněk Group. Proto, když je maso opečené po jedné straně, zabodne se do něj teploměr, který zobrazí vnitřní teplotu. „Tím, že se teploměry prodávají v sadách čtyř kusů, můžete každému připravit maso, propečené podle chuti," dodává Martin Gora.

Foto: RÖSLE

Sada 4 malých teploměrů ve 4 různých barvách. Každý je určený pro jiný typ masa – drůbež, hovězí, jehněčí, vepřové. Cena 795 Kč

Foto: CADAC

Ve stojanech pohodlně ugrilujete žebírka i větší kousky masa. Cena 249 Kč

Čištění a údržba

Nezapomeňte gril vyčistit po každém grilování. Na připečené mřížky použijte speciální kartáče a škrabky, které bývají součástí grilovacího náčiní. Pořiďte si čisticí spreje a gelové přípravky. Ty nestékají, déle na povrchu vydrží a lépe čistí. Po rozpuštění usazeniny a připáleniny odstraňte a rošt opláchněte vodou. Nezapomeňte na nádobku na odkapávání tuku.

Foto: CADAC

Grilovací pekáč pro přípravu pokrmů na plynových grilech Cadac. Cena 1290 Kč

Foto: MOUNTFIELD

Gril Amica umožňuje díky speciálnímu dřevěmu uhlí grilovat bez kouře a bez zápachu i v dobře odvětrávané místnosti. Pokud plánujete grilovat uvnitř, použijte grilovací ploténku. Cena 2400 Kč

Yvetta Čechová ze společnosti Respektus, která také grily prodává, říká: „Litinové grilovací mřížky z některých plynových grilů lze vyjmout a po hrubém očištění umýt v myčce na nádobí.“ Po umytí doporučujeme mřížku natřít jedlým olejem. „Vyplatí se použít olej ve spreji, který na mřížce vytvoří jemný film a maso se pak na gril nelepí," dodává odbornice.

Foto: WEBER

Tento sprej redukuje přilepování pokrmů na rošt. Nastříká se na rozpálený grilovací rošt, a tím se usnadní pozdější čistění. Cena okolo 159 Kč

Mobilní přenosná ohniště

Přenosné ohniště, například Weber Fireplace, Tulp Barrel, Sol a podobně, nabízí praktické rozdělání ohně, na kterém si pak opečete špekáčky. Když vzniknou uhlíky, použijete desku nebo mřížku a připravíte si maso na grilu. Další tipy a recepty najdete zde a také je pro vás máme obrazem. Zkuste třeba stojánek na žebírka, těžítko na maso nebo jehly s posouvacím kroužkem.

Foto: SOL

Čtvercové ohniště 3 v 1 poslouží jako ohniště, gril nebo stolek. Neponičíte si trávník. Cena okolo 4900 Kč

Foto: LUKA GARDEN

Ozdobné přenosné ohniště s grilem. Rošt je z nerezové oceli. Cena 3495 Kč

Foto: Outdoor Stuff

Esbit – přenosný gril z nerezové oceli na dřevěné uhlí se lehce složí do malého transportního obalu. Je vhodný pro kemping, piknik i zahradu. Cena 1896 Kč

Foto: DÁNSKÉ KRBY

Plynový přenosný O – gril s plochou určenou až pro osm osob. Jednoduše se obsluhuje a snadno se s ním manipuluje. Skladný, funguje na plynové kartuše nebo na plynovou láhev. Cena 4890 Kč

Někdy nemáte gril s sebou, ale chuť na dobrůtky ano. Podělte se s našimi čtenáři, jak jste si s grilováním v přírodě poradili vy.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama