Hlavní obsah

Grilujte na balkoně!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Grilování patří k slunným dnůmFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Grilování se pomalu stává symbolem nejen letních dnů. Příprava jídel venku je krásná a pohodová. Navíc pokrm udělaný na elektrickém grilu je i zdravý a lze si ho dopřávat prakticky každý den.

Článek

Že se mnohým z nás může o každodenním grilování jen zdát, protože bydlíme v bytě a „vyjít" si můžeme tak akorát na balkon či lodžii? Nikoli! Balkon nám na grilování stačí.

Proč vybrat elektrický gril?

Z nabídky tří typů grilů - těch na dřevěné uhlí, plynových a elektrických - si ale musíme vybrat tu poslední. Při přípravě pokrmů tady totiž nevzniká kouř, který by obtěžoval půlku sídliště jako u těch na dřevěné uhlí. Oproti plynovým zde nehrozí nebezpečí výbuchu či jiné nehody při špatném zacházení. Navíc většinu z nich lze dokonce používat i doma v kuchyni.

Proč patří maso, ryby či zelenina připravené na elektrickém grilu k nejzdravějším a před těmi připravovanými na dřevěném uhlí odborníci varují? Důvody jsou dva. U elektřiny si můžeme snadno regulovat teplotu. Proto zde syrové maso dokonale propečeme a zničíme tak všechny choroboplodné zárodky. Například k zahubení salmonely dochází až při teplotách nad sedmdesát stupňů Celsia. A u pečení na ohni, kde regulace téměř neexistuje, podobnou kontrolu nemáme.

Foto: Weber

Při použití elektrického grilu nevznikají karcinogenyFoto: Weber

Druhým důvodem, který hovoří pro pečení na elektrickém grilu, je fakt, že při něm nevznikají karcinogenní látky. Pokud si opékáme například uzeninu nad ohněm, tuk, který odkapává, se proměňuje v karcinogenní kouř a ten potom stoupá vzhůru a dostává se do opékaného pokrmu. To na grilu nehrozí.

Navíc příprava na grilu probíhá bez jakéhokoli přidaného tuku a pokrm je natolik lahodný, že ho není třeba ani solit.

Na balkon i do kuchyně

Podle toho, zda chceme gril používat jen venku, nebo i doma, si můžeme vybrat mezi výrobky s nožičkami, ale většina z nich se klade na stůl. Cena začíná zhruba na pěti stech korunách.

Většina přístrojů je už konstruována tak, že snadno vyndáme topnou spirálu a termostat. Zbytek můžete mýt v myčce nádobí.

Foto: Philips

Na grilu uvaříte rychle a zdravěFoto: Philips

Potraviny zde klademe na plát z litiny, kamene či jiného nepřilnavého materiálu. Může je nahradit i kovový rošt. Některé výrobky doplňuje kovová vana, do které se lije voda. Oceníme to především při přípravě masa. Při odpařování vody se maso méně vysušuje, než kdybychom je připravovaly „na sucho".

Jiné typy jsou kolem dokola lemované kanálkem, do něj odtéká přebytečný tuk, který se uvolňuje z potravin. Pokrm je tak mnohem dietnější a zdravější, než když by celou dobu „plaval" na omastku.

Přemýšlíte, co rychlého a zdravého uvařit dneska k večeři a jak zabavit rodinu? Kupte gril a začněte s přípravou jak tradičních pokrmů, tak s vymýšlením vlastních receptů!

Reklama

Načítám