Hlavní obsah

Grilujete jen maso? Zkuste něco nového! Třeba jednohubky se sýrem nebo avokádo!

Foto: Jakub Jurdič

Překvapte své přátele těmito nápaditými recepty a věřte, že nebudete muset sklízet zbytky!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Dnes zapomeňte na klasiku a ogrilujte kromě šťavnatého masa na špejli také avokádo plněné svěžím salátem nebo řecký sýr halloumi. Přátele budou nadšení a určitě se budou těšit na další návštěvu!

Článek

Letní grilování vybízí k vymýšlení stále nových receptů. Připravte pro své přátele tyto tři lahodné recepty na grilu a uvidíte, že je mile překvapíte. Výhodou je, že s těmito dobrotami nemusíte jen sedět u stolu (aby vám neunikla třeba nějaká pikantnost z večírku), ale dají se lehce konzumovat, i když budete mezi všemi pobíhat.

K avokádu vám postačí lžíce, s jednohubkami a šťavnatým kusem masa na špejli si už hravě poradíte. K večírku patří nejen dobré pití, ale také dobré jídlo, pojďte si ho tedy užít se vším všudy!

Grilované avokádo plněné svěžím salátem

Na 4 porce potřebujete: 4 zralá avokáda, 1 plechovku cizrny v nálevu, 2 mandarinky, 2 rajčata, 4 jarní cibulky, hrst čerstvého koriandru, 50 g směsi ořechů na posypání, 6 lžic olivového oleje, 2 lžíce medu, 2 lžíce hořčice, šťávu ze 2 citronů, sůl

Foto: Jakub Jurdič

Vyberte si zralé avokádo a vyšperkujte si ho k dokonalostiFoto: Jakub Jurdič

Postup: Připravte si nejdříve salát s cizrnou, ovocem a zeleninou. Nálev z cizrny vylejte a cizrnu pořádně propláchněte pod tekoucí vodou. Poté ji vidličkou v misce rozmačkejte a osolte. Mandarinky, rajčata, jarní cibulku a čerstvý koriandr nadrobno pokrájejte a přidejte k rozmačkané cizrně. Z olivového oleje, medu, hořčice a citronové šťávy si připravte dresink. Polejte dresinkem připravenou směs a vše pěkně promíchejte.

Každé avokádo si rozdělte na poloviny a zaseknutím nože do pecky ji celou vyjměte. Potřete vnitřní stranu avokáda olivovým olejem a osolte. Touto stranou položte poloviny avokáda na rozpálený gril a asi 5 minut grilujte.

Když je avokádo hotové, vyjměte ho z grilu a nechte vychladnout. Po vychladnutí naplňte všechny polovičky připravenou směsí a posypte nasekanými ořechy. Takto připravené avokádo konzumujte pomocí lžíce. Skvěle chutná a na grilovací party se perfektně hodí.

Tip: Aby mělo avokádo máslovější chuť, vyberte si to správně vyzrálé. Pro zvýraznění chuti můžete na závěr tuto dobrotu zakápnout dresinkem (pokud vám nějaký zbude nebo si ho kousek pro tento účel nechte). Na ozdobu můžete použít také celou cizrnu.

Jednohubky s grilovaným sýrem halloumi

Na 12 jednohubek potřebujete: 1 balení sýra halloumi, 6 plátků prosciutta, 24 větších lístků čerstvé máty, 1 větší hrušku, 150 g červeného hroznového vína, 3 lžíce třtinového cukru, 3 lžíce balzamika, 12 párátek

Foto: Jakub Jurdič

Sýr halloumi je pro gril jako stvořenýFoto: Jakub Jurdič

Postup: Nejprve si připravte ovocnou balsamicovou omáčku. Na pánvi nechte rozpustit třtinový cukr, jakmile začne karamelizovat, přidejte k němu na poloviny pokrájené hroznové víno a na kousky pokrájenou hrušku. Ovoce nechte trošku změknout, poté zalejte balzamikem a nechte zredukovat. Hotovou ovocnou směs nechte vychladnout.

Mezitím si pokrájejte sýr halloumi na 12 stejných kousků a ogrilujte ze všech stran na olejem lehce potřeném grilu nebo grilovací pánvi. Sýr halloumi je speciální grilovací sýr, takže se nemusíte bát, že se vám bude při tepelné úpravě roztékat. Plátky sušené šunky si rozdělte na delší poloviny, abyste mohli jednotlivé plátky na párátko napíchnout na vícekrát.

Nyní máte veškeré ingredience připravené a můžete je postupně napichovat na jednotlivá párátka. Začněte opečenou hruškou nebo hroznovým vínem (můžete prostřídat), poté přidejte 2 lístky máty, sušenou šunku a nakonec ogrilovaný sýr, který bude tvořit základnu jednohubek.

Tip: Připravené jednohubky můžete zakápnout balzamikem a podávat s připravenou omáčkou, které si můžete udělat větší množství, je totiž vskutku moc dobrá.

Masové nanuky na grilu

Na 10– 15 špejlí potřebujete: 1/2 kg vepřové krkovice, 4 stroužky česneku, 1 lžičku celého bílého pepře, hrst čerstvého koriandru včetně stonků, 1 lžíci tmavé sójové omáčky, 1 lžíci ústřicové omáčky, 1 lžíci rybí omáčky, 1 lžičku medu, 1 plechovku kokosového mléka, 10–15 menších špejlí, 1 lžičku rostlinného oleje na potření grilu, špetku soli a pepře

Foto: Jakub Jurdič

Marinovaná krkovička na špejli dostane všechny milovníky masaFoto: Jakub Jurdič

Postup:Česnek oloupejte a spolu s bílým pepřem a omytým koriandrem rozmixujte na pastu. Můžete použít i bílý mletý pepř, celý však dodá výraznější chuť, když se rozemele čerstvý. K rozmixované směsi postupně přidejte sójovou, ústřicovou a rybí omáčku, med a polovinu plechovky kokosového mléka. Pořádně vše promíchejte, ochutnejte a v případě potřeby ještě lehce osolte a opepřete.

Vepřovou krkovici si nakrájejte na širší podlouhlé kousky, aby se daly dobře napichovat na špejli. Takto pokrájené maso vložte do připravené marinády, pořádně promíchejte, přikryjte a nechte v lednici marinovat 3–4 hodiny.

Pokud máte čas a grilování s přáteli se bude konat až druhý den, ideálně nechte maso marinovat přes noc.

Před tím, než začnete grilovat, ponořte špejle zhruba na půl hodiny do vody, pak se nebudou na grilu připalovat. Maso vyndejte z lednice, aby získalo pokojovou teplotu. Špejle vyjměte z vody, osušte a začněte na ně napichovat marinované maso. Jednotlivé kousky masa napichujte na špejli těsně za sebou, aby na pohled vytvořily jeden celek.

Gril rozpalte na střední teplotu a potřete ho lehce olejem, abyste zabránili případnému přichycení masa na gril. Grilujte z každé strany zhruba 7 minut a průběžně potírejte zbylou polovinou kokosového mléka. Podávejte nejlépe s BBQ omáčkou.

Tip: Maso napíchněte nejdál do poloviny špejle, aby vám zbylo místo na držení a lehkou manipulaci při jeho konzumaci. Na gril k masu můžete přihodit na polovinu překrojenou palici česneku, tu však nechte na grilu jen do zbarvení. Bude mít sladkou chuť, dobře se po upečení oloupe a k masu se skvěle hodí.

A jaké dobroty na grilu připravujete pro své přátele vy?

Reklama

Související témata:

Načítám