Hlavní obsah

Hádáte se doma? Pokud je to o těchto 5 věcech, tak je to normální!

Foto: Thinkstock

Některé typy konfliktů k dlouhodobému vztahu patří. Víme, které to jsou!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hora nádobí, péče o dítě, nedostatek času na koníčky, nezaplacený nájem? Také se o toto hádáte každý den s partnerem? Nebojte, je to naprosto normální!

Článek

Novozélandská organizace spravující portál Relationships Aotearoa, která se zabývá psychoterapeutickou pomocí, uspořádala on-line průzkum s více než 1500 respondenty žijícími v dlouhodobých vztazích. Cílem bylo zaměřit se na problémy, které partnery trápí opakovaně a trvale. Proč?

Hádky? Doba je zlá!

„Mnoho párů, které k nám přicházejí, se ptá na způsob, jak se vypořádat s přetrvávajícími potížemi, tedy nešvary, které se vyskytují pořád dokola, znovu a znovu,“ nechala se slyšet zkušená terapeutka a tisková mluvčí organizace Hilary Smith na webových stránkách zmíněné instituce.

Že jsou neshody běžnou součástí vztahu, potvrzuje i 78 procent dotazovaných, kteří zaznamenávají opakující se hádky týkající se stejných témat.

Nejčastěji se jedná o pracovní přetlak, kdy je partner podrážděný a „startuje na první našlápnutí“ kvůli všem a všemu (31 procent), dál lidé debatují o nedostatku času na partnera a rodinu (29 procent), předmětem neshod jsou i práce v domácnosti (26 procent) a sexuální život (25 procent).

Foto: Thinkstock

Téma peněz, sexu, nebo třeba péče o domácnost... To jsou témata, která lidé řeší (mnohdy vyostřeně) v partnerství dnes a denně. A dle odborníků je to naprosto v pořádkuFoto: Thinkstock

O peníze jde především

Každá čtvrtá osoba z deseti zároveň uvedla, že věčně „doma“ řeší i otázku peněz (a to bez ohledu na úroveň příjmů), respektive to, jak je s nimi nakládáno. „V této oblasti se nejvíc zvýrazní odlišné hodnoty a priority páru,“ poznamenala odbornice, která odhalila i odpověď na otázku, jak se tyto neshody řeší.

Podle ní mezi nejběžnější a efektivní přístupy stále patří komunikace, tedy mluvit o problému, popřípadě se omluvit za svoje kupříkladu výbušné chování, které má ve většině případů souvislost s návyky v dětském věku. Podobně to vidí i další odborníci.

Proč se nechceme mýlit?

Třeba Lenka Černá z Pure Clinic Praha vysvětluje: „Logicky, v dospělosti poté nejsme ochotni ze svého ustoupit, protože máme naše obavy takzvaně napojené na ztrátu toho nejdůležitějšího – ztrátu lásky, náklonnosti a hodnoty u blízkých. Raději tak trváme na svém, než abychom si řekli, že jsme se mýlili.“ Přitom právě omluvy by měly být přirozeným zakončením konfliktů.

Hlavně nic nedramatizovat!

„Omluva ukazuje na respekt k sobě navzájem, i když s partnerem momentálně nesouhlasíte,“ nechala se slyšet Hilary Smith s tím, že pomsta vypadá dobře jen ve filmech.

79 procent lidí z výzkumu uznalo, že dělat partnerovi naschvály, je velmi neefektivní. K takovému závěru ale každý musí dozrát. Osobně i partnersky. Vždyť délka vztahu hraje roli!

Foto: Thinkstock

Nejdůležitější je komunikace mezi partnery. Bez ní žádný problém ve vztahu nepřekonáte!Foto: Thinkstock

Zesílené napětí? Nový člen rodiny!

Ti, kteří mají vztah tři až sedm let, vykazují více opakovaných neshod, kdežto u delších partnerství (21 let a víc) to funguje jinak. „Tito partneři řeší spory způsobem, který lépe podporuje vztah,“ dodala Hilary Smith. (Království za radu, jak na to.) Riziko však přichází pokaždé, když se v rodině objeví nové dítě. Rodičovství totiž zvyšuje tlak.

Přirozená součást života

U párů s dětmi je mnohem vyšší pravděpodobnost opakujících se neshod (86 procent), což je oproti 68 procentům rizika u bezdětných rozdíl. Téma hádek je shodné s výše uvedeným seznamem: peníze, práce, časová tíseň… Týmový přístup většinou nevychází.

Když však nejste příliš impulsivní a věci řešíte s nadhledem, vztahu to může prospět. „Pro čtvrtinu lidí měly párové neshody pozitivní dopad na partnerství, přičemž hlavní roli hraje právě již zmiňovaná efektivní komunikace, jak jinak,“ uzavřela Hilary Smith.

A o čem se s partnerem dohadujete vy – pořád dokola?

Reklama

Načítám