Hlavní obsah

Hádáte se kvůli svatbě? Poradíme!

Foto: Thinkstock

Rozdílné představy o svatbě musíte vyřešitFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

A je to tady, požádal vás o ruku. Hned si v hlavě představujete své šaty, obřad v kostele, prstýnky a spoustu hostů... Ale ouha! Veškeré plány jsou ty tam, partner totiž řekl, že on se bude ženit jedině na radnici! Proč máte najednou pocit, že svého miláčka vůbec neznáte? A má vůbec cenu se brát, když se neshodnete ani na tom, jaká má být vaše svatba? Zkuste naše řešení!

Článek

Asi nejčastější debatovanou otázkou je velikost svatby. I když se vlastně jedná o to, kolik lidí se slávy zúčastní, o peníze tu jde až na „prvním" místě. Zatímco někdo vidí malou svatbu jako obřad, při kterém asistují pouze snoubenci a svědci, jiný si představuje 20 lidí. Praktické rady od jak vypadá podle vás malá a velká svatba a zda jste schopné ze svých požadavků ustoupit, pokud partner nebo jeho rodina mají o svatbě úplně jiné představy, jsme se zeptali v ulicích Prahy. Výsledky ankety najdete zde:

Hledejte různá řešení

V partnerském vztahu je potřeba dělat kompromisy. Otázka svatby se v tom nijak neliší. A mnohdy to není jednoduché, Klára o tom ví své: „Máme před svatbou, ale partner je Čech a já se narodila na Slovensku. I když už jsem v Čechách přes osm let, mám velkou rodinu za hranicemi (počítám kolem 40 lidí) a společně se několikrát do roka vídáme. Nevím si rady. Chtěla bych rodinu pozvat na svatbu, ale je to několik set kilometrů od nás. Partner navíc chce svatbu komorní a vidí v tom problém," stěžuje si na bezvýchodnou situaci Klára. Co teď?! Jít proti partnerovi a přemístit 40 lidí do Čech, najít jim ubytování a uspokojit jejich touhy po svatbě a vlastní představy? Nebo se raději přizpůsobit partnerovi a slavit bez rodiny? Situace je složitá, ale kompromisy by měly dělat obě strany. Ideální řešení neexistuje, pokud se nedohodnou.

Na slušnost se vykašlete!

Svatba by měla být vaším dnem! Na slušnost nebo co by tomu ostatní řekli, se vykašlete. Pro Kláru existuje několik řešení.

Varianta 1 Přesvědčí partnera (nenásilně), že bez rodiny by to nebylo ono, a pokud bude mít dostatek peněz, pozve všechny do Čech a nechá je ubytovat. Je potřeba se zeptat také rodiny, zda vůbec mají o tak náročný přesun zájem. Třeba vás překvapí jejich představa nebo přijdete na jiné možnosti. Jestliže vám to finance neumožní, můžete příbuzným navrhnout zajištění ubytování s tím, že si ho budou hradit sami. Bude tak jen na nich, zda chtějí přijet, nebo ne.

Varianta 2 Udělá kompromis a vyjde vstříc partnerovi. V Čechách se zúčastní pouze místní příbuzní a se slovenskou rodinou udělají dodatečnou oslavu. Pokud bude rodina rozumná, určitě to všichni pochopí. Je to určitě klidnější varianta. Je potřeba myslet na to, aby si nevěsta i ženich pro samý stres svatbu vůbec užili.

Než uděláte konečné rozhodnutí, pište si pro a proti. Zvažte nejen finanční situaci, ale i možné pohodlí pro svatebčany, případné komplikace, které by mohly nastat, a berte ohled na rodinné vztahy. Pokud si s čímkoli nevíte rady, je tu pro vás náš nový Průvodce Moje svatba snů.

I hrdinové seriálu Přešlapy Adam s Radkou připravují svatbu, ale mají úplně rozdílné představy o tom, jak by měla vypadat. Situace se ještě vyhrotí, když Adam vybere s Petrem a Davidem zásnubní prsten, který se Radce vůbec nelíbí a ztrácí ho. Jak se takové situace řeší v praxi můžete vidět v dnes v osm hodin na Primě.

Foto: archiv TV Prima

I výběr prstýnků může přinést problémFoto: archiv TV Prima

Nevěřící partner a svatba v kostele

I když je otázka financí jasná, mohou nastat jiné komplikace. Alena touží po svatbě v kostele, ale partner je nevěřící. Co teď? „Kvůli partnerovi a jeho rodině jsme zvažovali svatbu mimo kostel. Bohužel to mé řešení (svatbu někde u kapličky) většina kněží zamítá. Dokonce jsem se setkala s jedním názorem kněze, který mi radil civilní svatbu a pak žádat na biskupství, aby nám to uznali. I když by se mi tedy nakrásně podařilo partnera přesvědčit k nějakému kompromisu, zdaleka nemáme vyhráno," stěžuje si Alena, které připadá, že se proti ní snad spikli všichni partner i církev.

Co tedy Aleně zbývá?

Varianta 1 Přesvědčit partnera o sňatku v kostele za určitých podmínek.

Varianta 2 Jestliže se jí to nepodaří, pak se bude muset smířit se sňatkem na radnici bez požehnání Boha.

Varianta 3 Jestliže je jeden z partnerů pokřtěný a druhý ne, přičemž první trvá na církevním svazku, lze také hledat místo mimo kostel, které bude mít církevní platnost. Bude-li Alena úspěšná, tak v případě „nesvátostného" sňatku je rozhodnutí na konkrétním farářovi (vychází ze srov. kán. 1118 CIC a Směrnice pro udílení svátostí v Arcidiecézi pražské čj. 6795/2008 ze dne 27. října 2008, čl. 2.8). Místo mimo kostel musí odpovídat svou důstojností slavení svátosti a musí k tomu být rozumné a prokazatelné důvody. Pokud jsou oba partneři pokřtění, pak o platnosti místa rozhoduje biskup, a to po předchozím jednání s knězem.

V případě Aleny se zdá nejjednodušší řešení přesvědčit partnera o svatbě v kostele, než hledání kompromisu a vyhovět oběma snoubencům.

Ať už máte o svatbě jakékoli představy, jak se povede, uvidíte, až když bude po všem. Nejdůležitější je, pořádně si to užít a nestresovat se! Ono už se to nějak vykrystalizuje. Na druhou stranu je to jen jeden den ve vašem životě. I když to tak zprvu nemusí vypadat, ale složitější situace a hledání řešení v partnerském vztahu na vás pravděpodobně ještě čekají.

Řešíte s partnerem přípravy svatby a nemůžete se na něčem shodnout? Zažily jste něco podobného? Pojďte nám popsat, jaké řešení jste zvolily a zda to bylo správné do diskuse pod článkem nebo na info@prozeny.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám