Hlavní obsah

Diety našich prababiček 2

Foto: google

Dáma musí být přitažliváFoto: google

Reklama

2. díl - Válku kilogramům pravidelně vyhlašovaly i prvorepublikové dámy. K apartnímu kloboučku, čerstvé ondulaci a sexy cigaretové špičce provokativně sevřené mezi rty zkrátka tukové polštáře nějak neseděly...

Článek

K dobrému tónu patřilo být šik a dopomoci k tomu mohla některá ze zaručených diet. Co doporučoval tehdejší Domácí lékař? Některé rady jsou vskutku vypečené... Ostatně, posuďte sami.

Léčba Bantingova

slouží k odtučňování osob otylých. Spočívá v tom, že nemocný vystříhá se tuku, tučného masa, mléka, cukru, moučných jídel, brambor, rýže a omezí se hlavně na libové maso, libovou šunku a vejce, tedy na stravu bílkovitou. Při této jednostranné výživě pacient dosti rychle hubne, avšak výsledek vždy spojen jest s oslabením celého těla, takže tato léčba není bez nebezpečí, zvláště provádí-li se přísně.

S otylostí pryč

Jak na to? Rada je velice jednoduchá. Nejezte tolik! Vy jste si zvykli moc jíst, váš hlad je umělý, vy tolik nepotřebujete. A když se nechcete vzdáti svého oblíbeného jídla a labužnictví, pak musíte hleděti za to více pracovati, t. j. zvýšiti výdej energie, zvýšiti oběh krevní a oxydaci v plicích a ve svalech.

Dámy, které mají opačný problém a mužům nepřipadají dost sexy, neboť jsou kost a kůže, ty se uchylovají k takzvanému výkrmu.

Léčba výkrmná

jest pravým opakem léčby odtučňovací. Touto léčbou má se docíliti přibývání na váze a doporučuje se při stavech slabosti, po ztrátách krve, po dlouhých, vysilujících chorobách, při chudokrevnosti, při slabosti nervové, hysterii, při nervosních, zažívacích chorobách. Při stavech vzrušení a při vrhnutí nesmí se tato léčba zaváděti.

Léčba tato trvá 6 neděl. Počíná lehkými pokrmy, lehkým masem, mléčnými kašemi z rýže, krupice, ovsa, dopoledne a večer ¼ litru dobrého mléka, k snídani a k svačině kakao s hojnou smetanou. Každého dne přidává se více mléka, až stoupne se po 3-5 dnech na 3 litry mléka denně. A sice rozdělí se pití mléka takto: ráno v 6 hodin půl litru mléka, v 8 hodin peptonové kakao se smetanou, v 10 hodin půl litru mléka, před 12. hodinou čtvrt litru mléka, ve 4 hodiny peptonové kakao se smetanou, v půl šesté čtvrt litru mléka, v 7 hodin k večeři půl litru mléka, v 9 hodin čtvrt litru mléka. Pakli se mléko dobře nesnáší, přidává se k němu trochu kávy nebo thé z oranžových květů. Aby se povzbudila výměna látek, koná se mírná vodoléčba s masáží.

Příští výlet do světa prvorepublikových dam s námi můžete podniknout již ve středu. Když bylo nejhůř, „léčily" se hladem...

Reklama

Související témata:

Načítám