Hlavní obsah

Ovocem proti pijáctví

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Víno pouze v hroznechFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

4. díl - K čemu všemu je dobré ovoce? Třeba k léčbě alkoholismu! Nevěříte? Třeba vás přesvědčí poznatky lékařky Jenny Springerové, která před téměř sto lety sepsala obsáhlého a tehdy i velice populárního Domácího lékaře.

Článek

Při léčbě ovocem požíváme ovoce všeho druhu. Ovoce obsahuje hojně nerostných látek, jako natron, vápno, magnesie, železo aj., jež neutralizují kyseliny a spoluúčinkují při tvorbě krve. Ovocné kyseliny podporují zažívání, zabraňují chorobnému kvašení ve střevech a zvyšují pohyb střevní. Odtud ona snadná stolice při požívání ovoce. Ovocné léčby doporučují se zejména osobám, jež mnoho sedí, a tudíž trpí městnáním krve, zácpou, haemorhoidy, návaly krve k mozku, bolením hlavy, nespavostí atd.

Podle statistických zpráv klesá spotřeba alkoholu při stoupající spotřebě ovoce. Kromě ovoce je v témže poměru k alkoholu také mléko, takže léčby mlékem a ovocem jsou nejúčinnějšími dietetickými prostředky proti pijáctví.

Podle Dr. Walsera působí různé druhy ovoce projímavě: jablka, hrušky, datle, fíky, pomeranče, různé druhy švestek, višně, vinné hrozny. Konejšivě: jablka večer požitá. Občerstvivě na krev: jablka, citrony, rybíz, třešně, višně, zvláště při horečce. Protihnilobně: různé druhy jahod pro svůj obsah kyseliny citronové, vinné a jablečné, zvláště při povleklém jazyku a při zápachu z úst se doporučují. Horečku zmirňují: nakyslé plody dřišťálu. Močopudně: jablka, citrony, černý rybíz, hrozny. Kůži čistí: šťáva jablečná a citronová. Žaludek posiluje: šťáva pomerančová. Hlen rozpouštějí: kaše z jablek, fíkový kompot, zároveň konejší dráždění při kataru dychadel, zánětu krku a chrapotu. Stolici zastavují: borůvky. Hlísty usmrcují: hořké mandle a brusinky.

Léčení samo musí býti opatrně prováděno, poněvadž jinak snadno mohou povstati poruchy zažívání. Započne se asi polovinou kilogramu denně, znenáhla stoupne na 1, 1½ a 2 kg, načež se v posledních dnech množství ovoce opět umenšuje. Zpravidla se ráno požije polovina denního množství, kdežto hodinu před obědem a před večeří vždy čtvrtina. Nutno zvoliti jen ovoce zcela zralé; slupky se současně rozžvýkají, ale nespolknou; ob čas požije se něco chlebové střídky; na konec se ústa dobře vypláchnou. Ostatní strava má být nedráždivá a dle možnosti suchá. Tedy málo nápojů i polévek.

Tak co, už vás přešla chuť na alkohol? Výborně, příště společně s Domácím lékařem zatočíme s další metlou lidstva - tabákem a drogami!

Reklama

Související témata:

Načítám