Hlavní obsah

Hit jménem sójové výrobky: Víte, že ne všechny jsou zdravé?

Foto: thinkstock

Jak si vybrat ten správný výrobek ze sóji? Poradíme vám

11. 10. 2013

Možná si myslíte, že všechny výrobky ze sóji musí být zdravé. Podívali jsme se na ně očima odborníka, a ukázalo se, že tato rovnice ne vždy platí. Takže, jaké výrobky (ne)doporučuje?

Článek

Sója má správný poměr bílkovin a neobsahuje nezdravý cholesterol, to jsou asi hlavní důvody, proč si ji dopřát. Výrobky z ní, zvláště pak klíčky, pomáhají revmatikům, při artrózách, diabetikům, alergikům. Posilují například nervový systém a krevní oběh. Pokud necháte sóju naklíčit, vzroste v ní mnohonásobně obsah vitaminů. To jsou tedy důvody, proč ji do jídelníčku zařadit, ale je potřeba si správně vybrat, v jaké podobě.

Na co pozor při konzumaci sóji

„Ideální je konzumovat ji kvašenou, tedy fermentovanou. V neupraveném stavu obsahuje enzym trypsin, který znemožní její trávení – a ten je zapotřebí máčením, vařením a kvašením zničit,“ upřesňuje poradkyně pro zdravý životní styl Jarka Kučmášová.

Jestliže tedy chcete sóju zařadit do svého jídelníčku pravidelně, pak si vyberte například z těchto výrobků z fermentované sóji: miso, shoyu omáčku či tempeh a natto. „Tyto výrobky mohou nahradit maso či uzeniny. Všechny obsahují navíc i něco, co dnešní člověk téměř ve stravě nemá – živé enzymy. Na jmenované navíc nemůže vzniknout alergie,“ říká Jarka Kučmášová.

Pokud jde o výrobky z nefermentované sóji, tedy sójové boby, pak platí, že se nemají dávat dětem do jednoho roku – stejně jako med nebo arašídy. Mohla by vzniknout alergie. Vždy je lepší ochutnat a vyzkoušet, jaké sójové výrobky vám „sednou" a ty pak zařadit do jídelníčku. Různé výrobky můžete totiž různě snášet – například z hlediska trávení.

Jaké výrobky ze sóji si vybrat?

Čeho si tedy všímat, pokud chcete kvalitní sójový výrobek? „Vždy čtěte složení, protože například sójová omáčka může být také plná éček, cukru a soli. Sójové mléko může být hlavně z kukuřičného sirupu a ztuženého sójového oleje, který není tak zdravý. Proto čtěte na obalech, kolik sóji ve výrobku je a v jaké formě,“ radí Jarka Kučmášová a dodává: „Nefermentované výrobky, tedy všechny, které jsou zpracovány jinak než kvašením, nedoporučuji jíst moc často, tedy například denně.“

Našli jsme pro vás na trhu pár příkladů výrobků, které jsou ze sóji, a zeptali se Jarky Kučmášové, co si o nich z hlediska zdravé výživy myslí.

Sójový nápoj alpro

Složení:pitná voda, loupané sójové boby (4,1%), maltodextrin (vláknina), fruktóza, cukr, uhličitan vápenatý, regulátor kyselosti (dihydrogenfosforečnan draselný), jedlá mořská sůl, aroma, stabilizátor (guma gellan), vitaminy (riboflavin, B12, D2), přírodní aroma. Cena:1 litr asi za 53 Kč

Komentář: Z hlediska zdravé výživy by bylo ideální, kdyby nápoj obsahoval jen vodu a předvlhčenou sóju. Ostatní jsou navíc, tyhle dvě naprosto stačí.

Zajíc, sójový nápoj

Složení: sušený kukuřičný sirup, sójová složka 26,4 % (částečně ztužený sójový olej, sójová bílkovina), vláknina inulin 7,5 %, sladidlo maltitol, regulátor kyselosti fosforečnan draselný, emulgátor E 471, kaseinát sodný, probiotická kultura Bacillus coagulans, protispékavá látka oxid křemičitý, jedlá sůl, aroma, barvivo karoteny. Cena:400 g přibližně za 45 Kč

Komentář: Tady je sója v podobě oleje a bílkoviny, tedy ne ideální – navíc podle složení je v nápoji největší podíl kukuřice, ne sóji, jak by název napovídal.

Bio tofu uzené

Složení:voda, sójové boby 20 %, sójová omáčka, 4 % (voda, sójové boby), pšenice, mořská sůl, zeleninový bujon (jodidovaná kořenicí sůl, kvasnicový extrakt, bramborový škrob), cukr, bylinky, celer, mrkev, cibule, pepř, zázvor, česnekový prášek, rajčatovo-paprikový prášek, kurkuma, muškát, špenát, mořská sůl, bylinky, zahušťovadlo (síran vápenatý, nigari), uzeno bukovým dřevem. Cena:200 g asi za 54 Kč

Komentář: Asi bych hledala výrobek, který by neměl tolik ingrediencí... Co se obsahu sóji týče, je ale v pořádku. Obecně platí, že čím méně položek ve složení, tím lépe. Na trhu najdete i výrobky, které obsahují pouze vodu, sójové boby a nigari.

Jogurt sójový SOJADE bifidus natur

Složení: Sójový nápoj (přírodní pramenitá voda, sójové boby 8 %), živé kultury Bifidus a Lactobacillus acidophilus. Cena: asi 49 Kč za 400 g

Komentář: Tento výrobek považuji za vhodný, protože obsahuje živé kultury, které mohou usnadnit trávení sóji, a tak i přechod na dietu bez kravského mléka.

Sójová omáčka Kikkoman

Neobsahuje žádné konzervační látky ani glutamáty. Má jemnou a vyváženou chuť. Složení: fermentovaná směs solného roztoku, pšeničný slad a sójové boby. Cena:150 ml asi za 49 Kč

Komentář: To je právě druh omáčky, kterou můžete konzumovat denně a prospívá zdraví, neboť je sója v tomto případě fermentovaná.

Sójové maso

Vyrábí se z čistých, odtučněných sójových vloček rozemletých na mouku. Neobsahuje lepek ani laktózu, má nízkou energetickou hodnotu a neobsahuje cholesterol. Složení: Odtučněná sójová mouka. Cena: 100 g přibližně za 15 Kč

Komentář: Tohle se mi nelíbí vůbec. Podle mne je to mrtvá potravina, kterou nevidím důvod konzumovat vůbec. Obsahuje sójovou mouku a ještě ke všemu průmyslově upravenou, tedy odtučněnou.

Pokud chcete konzumovat sóju pravidelně, volte raději fermentovanou. V případě ostatních variant hledejte výrobky, které mají co nejjednodušší složení a sóju v co nejpřírodnějším provedení – tedy ne moc továrně zpracovanou – odtučněnou, v podobě sójového oleje...

V jaké formě se objevuje sója ve vašem jídelníčku – tedy jestli vůbec? Napište nám!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.