Hlavní obsah

Hit roku 2010: Podlaha z bambusu

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Bambusová podlaha je velmi trvanlivá a odolnáFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Je to již dlouho, co říkáte svému muži, že byste chtěla novou podlahu? Pak mu přečtěte náš článek a bude mít jasno – podlaze z bambusu se prostě nedá odolat! Je totiž mnohem výhodnější než klasické dřevěné – vydrží nálety  domácích miláčků – rozuměj dětí i zvířat – lehce se udržuje a je ekologická!

Článek

Bambus není dřevo, takže je chybou označovat tyto podlahy jako dřevěné. Mají však zhruba dvakrát větší tvrdost než dub či buk. Zároveň jsou na dotyk teplé a pružné, což oceníme nejen při chůzi, ale také tehdy, když na ně upadne tvrdý či ostrý předmět. Nerozbije se ani on, ani podlaha. Díky těmto vlastnostem se bambus používá nejen do bytů či kanceláře, ale také třeba do tělocvičen.

Kvality převažují

Na kvalitě těchto podlah se „podepisují" hlavně výborné vlastnosti bambusu. Z toho se na výrobu podlah používají vlákna z kůry, která se pod vysokým tlakem lisují do tvaru prken. Díky tomu odolají podlahy nejen mechanickému poškození, tedy různým škrábancům, ale poradí si i s ohněm, mastnotou, nemění barvu pod vlivem slunečního záření, vydrží i působení chemických látek (třeba rozlité savo) i vody. Když ale přelijeme kytku a přijdeme na to až ta týden, flek na nich samozřejmě zůstane.

K dalším nevýhodám – kromě bobtnání při vysoké vlhkosti – patří i nutnost lakovat je, nejen kvůli ochraně před poškozením, ale také kvůli hmyzu. Výhody tedy převažují a přidává se k nim ještě jedna – bambusové podlahy se dají snadno opravit.

Foto: bambus-podlahy.cz

Výhody u těchto podlah převažujíFoto: bambus-podlahy.cz

Je libo na podlahu zebru?

I když bambusových podlah přibývá, nemusíme se bát, že by brzo vypadaly všechny byty stejně. Na výběr máme různé desény. Nejlevněji nás přijdou mozaiky – lamely se skládají z různobarevných „dílků" a připomínají staré řeznické špalky. Jsou velmi výrazné, čemuž je třeba přizpůsobit i ostatní zařízení interiéru – ten musí být co nejjednodušší.

Následují nejžádanější horizontálně či vertikálně lisovaná prkna – rozdíl je ve vzhledu i stavbě. Zatímco v prvním případě jsou jednotlivé části uspořádané v několika vrstvách „naležato", v druhém „stojí" za sebou. Cena je však stejná.

O něco výraznější je potom provedení mramor, kdy se lamela skládá z bambusových štěpin. A skutečnou ozdobou se stávají nejdražší bambusové podlahy v provedení zebra s velmi výrazným a kontrastním vzorem.

Vybírat si můžeme i z barev – bambusové podlahy se prodávají jak ve světlém odstínu – používá se pro ně označení přírodní –, tak v tmavém. Tomu se říká káva či coffee. Tato dvě zabarvení vznikají už při zpracování bambusu, kdy je tmavší materiál vystaven vyššímu tlaku a teplotě než ten světlý.

Na přání zákazníka je lze i namořit do dalších odstínů. Přitom bambusové podlahy zpravidla pořídíme od 600 do 1800 korun za metr čtvereční.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Můžete si vybrat různé odstínyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Na úklid stačí vysavač a hadr

Péče o bambusové podlahy je stejná jako u dřeva či lamina. Při pravidelném úklidu stačí prach či písek zamést nebo vyluxovat a vytřít vlhkým, dobře vyždímaným hadrem.

U vchodu, kde přece jen je podlaha velmi namáhaná, pak oceníme různé koberečky a rohožky. Pokud si chceme být jisti, že se zde podlaha nepoškodí, je lepší ji opatřit zátěžovým lakem.

A ještě jedno nás může potěšit: bambus je velmi ekologický a snadno obnovitelný, neboť rychle roste. Lze ho zpracovat už po čtyřech až šesti letech. Nemusíme tak mít výčitky, že kvůli naší podlaze zmizel kus lesa!

Reklama

Související témata: