Hlavní obsah

Hit sezony: Sponky na vlasy!

Foto: Ondřej Kroutil

I mezi kadeřníky jsou oblíbená pérkaFoto: Ondřej Kroutil

Reklama

Spony, sponky, sponečky – všechny opět letos frčí. Na množství nezáleží, důležitý je nápad a správná volba. Vhodně zvolený vlasový doplněk totiž může rozzářit i jinak nezajímavý účes. A doslova za pár korun! Oslňte třeba na Silvestra i vy!

Článek

Než se pustíte do výběru té správné spony pro váš typ vlasů, rozmyslete si, jaký účes vás bude zdobit. Abyste to měly jednodušší, ukážeme vám, co všechno se dá s takovými sponkami vytvořit a jak mohou dodat účesu šťávu. Inspirujte se v naší videoreportáži.

Co velí trendy

Chcete-li se řídit trendy, vsaďte na lesk a třpyt. Se štrasovou sponkou určitě nešlápnete vedle. Díky oblibě krystalů Swarovski jsou všechny takové ozdoby v kurzu. Určitě neprohloupíte ani se sponkami ve tvaru mašlí. Vsadit můžete zejména na ty krajkové nebo spony s peřím. Barva je už na vás. Pokud si na extravaganci moc nepotrpíte, zkuste alespoň něco malého, třeba do ofiny nebo kulatou sponu na culík.

Nákupní manuál: Vyberte si správně!

Pinetkové sponky

Tyhle sponky se používají zejména na dozdobení účesu nebo upevnění jednotlivých pramenů. Nejlépe drží na středně hustých vlasech. Pro ty jemné jsou totiž příliš těžké, a proto mohou snadno sjíždět. Naopak pro těžké vlasy nemusí mít tu správnou sílu, aby se na nich udržely.

Foto: Ondřej Kroutil

Pinetky s peřím i originálními motýlyFoto: Ondřej Kroutil

Cvakačky nejen pro školačky

Známe je už ze školních lavic. „Nejlépe se hodí pro malé slečny, protože jsou lehké, netahají a slouží k přidržení neposedných pramenů,“ upozorňuje kadeřnice Monika Štětková. Ale najdete mezi nimi i zdobnější kousky, které si směle můžete vzít i na party.

Foto: Ondřej Kroutil

Klasické sponky pro mladistvéFoto: Ondřej Kroutil

Pérka

Název napoví určitě starším generacím. Jsou to univerzální sponky, pomocí kterých se dají vytvářet různé efekty. S použitím většího množství zvládnou upevnit celou partii vlasů. Můžete s nimi kreativně tvořit prakticky cokoli. Hodí se pro všechny typy vlasů. Kadeřníci je využívají při česání drdolů.

Foto: Ondřej Kroutil

V popředí vidíte pérka, vzadu zacvakávačkyFoto: Ondřej Kroutil

Zacvakávačky

Jsou malé i velké. Na spodní straně mají kovový zacvakávací systém. Při použití záleží na velikosti a typu vlasů. Kromě klasického culíku s nimi můžete dozdobit drdol nebo s menšími dodat účesu dynamiku a originalitu. „Pokud máte jemné vlasy a velkou sponu, která by vám z nich sjela, můžete je nejprve stáhnout do gumičky a sponu upevnit na ni. Stejně tak můžete sponu umístit těsně nad gumičku a o ní ji jakoby zarazit,“ radí kadeřnické fígle odbornice.

Tip: Velmi módní jsou teď zacvakávačky s kulatým otvorem. Pomocí nich vytvoříte pěkně kulatý culík. Ty s kamínky vypadají obzvlášť elegantně!

Foto: AZ Products

Chytrá spona pro culíkFoto: AZ Products

Když sponky nejsou ono

Místo sponek se dají použít třeba dekorativní brože. Nemohou ovšem být umístěné samostatně třeba v ofině, protože by kvůli své hmotnosti sjely dolů. Musíte jim připravit pevnou základnu (culík, drdol, stažené vlasy). Může se také stát, že ani jedna vybraná sponka nebo ozdoba se nehodí k vašemu typu vlasů a zkrátka nedrží. Zkuste barevné spreje na vlasy a přestříkejte je přes speciální šablonky nebo krajku. Použít se dá cokoli s pěkným vzorem.

Foto: Ondřej Kroutil

Z jednoduchého pérka si můžete vyrobit vlastní sponkuFoto: Ondřej Kroutil

Ve které sponce letos vyrazíte na silvestrovskou party vy?

Reklama

Související témata:

Načítám