Hlavní obsah

Hledám vztah. Zn.: Bez sexu!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Asexuálové milují, ale netoužíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovedete si představit, že byste se dobrovolně vzdala sexu? A že by to pro vás nebyl žádný problém, protože vás prostě nikdo sexuálně nepřitahuje? Pokud ano, tak to máte podobně jako lidé, kteří po sexu opravdu netouží. Ale netrpí. Jsou prostě asexuálové!

Článek

Nejde o celibát

Musíme dopředu vyloučit ty, kdo o ztrátu sexuální apetence přišli kvůli fyzické nemoci, nebo třeba depresi. Rozlišujeme také mezi celibátem, který je dobrovolný, a asexualitou, kterou považují někteří za sexuální (i když spíše asexuální) orientaci. Jako aseuxála označujeme někoho, komu schází sexuální touha a nemá potřebu ji jakkoliv uspokojovat. Důležité je, že tito lidé s tím nemají vůbec žádný problém, nepotřebují nedostatek nějak řešit a žijí spokojeně. Asexualita může být zaměňována také s neschopností sex uskutečnit. To je ale omyl. Asexualita není nedostatek aktivity, ale nedostatek touhy.

I asexuálové mohou milovat

To, že někdo nemá potřebu jakéhokoliv sexuálního ukojení, neznamená, že by na stejně nulové úrovni byla i jeho citová oblast. Asexuálové mají city jako kdokoliv jiný a stejně tak je mohou přitahovat jiné osoby. Do těch se mohou i zamilovat, ale netouží po druhém jako po sexuálním objektu. Na diskusním serveru pro aexuály popisuje jedna z uživatelek svoje prozření takto: „Dlouho se mi líbil jeden kluk. Pak jsem si dodala odvahy a řekla mu to. On se mě zeptal, co bych dělala dalšího, kdybych se mu líbila i já. A já si uvědomila, že nic... Po ničem sexuálním totiž doopravdy netoužím." Je však třeba podotknout, že je pro asexuála opravdu velmi těžké najít si partnera mezi „normální" populací. Proto je mnoho asexuálů samo nebo si hledají partnera mezi jinými asexuály.

Informace na internetu

I asexuálové mohou uskutečňovat svůj comming out čili seznámení ostatních se svojí odlišnou sexuální orientací. Skrytí asexuálové jsou totiž automaticky považováni za divné, musí zodpovídat nepříjemné otázky a hlavně vysvětlovat, proč je nikdo sexuálně nepřitahuje. Živnou půdou pro asexuály je internet. V roce 2001 založil David Jay internetový server www.asexuality.org. Zde se dnes scházejí asexuálové a mohou zde nacházet odpovědi na své otázky.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Okolí asexuály často nedokáže pochopitFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Onanie je možná

Zajímavý je také postoj asexuálů k masturbaci. Část asexuálů totiž masturbuje, ale na masturbaci pohlížejí jako na běžnou fyziologickou potřebu. Asexuálové během masturbace mohou mít i fantazie, které se týkají určitých osob. Jedná se však pouze o fantazii, pokud by na sex s touto osobou mělo dojít, asexuál by jí nebyl přitahován.

Buďme tolerantní

Berme asexuály jako rovnoprávnou menšinu. Pokud se s někým takovým setkáte, nečiňte na něj nátlak. Je třeba si uvědomit, že takový člověk sex neodmítá, ale prostě a jednoduše touhu necítí. Pokud si myslíte, že se tento problém týká vás nebo vašeho okolí, podívejte se na české stránky www.asexual.cz, kde můžete volně s ostatními diskutovat.

Související témata:

Načítám