Hlavní obsah

Holka, nebo kluk. Záleží na tom?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Některé maminky se nechají překvapitFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Júú, ty jsi těhotná!" vykřikla na mě místo pozdravu moje kamarádka, se kterou jsem se už dlouho neviděla. „A co to bude?" ptá se. Jsem z téhle otázky už celá vedle. Odpovídám, že nevím, a říkám si v duchu, jestli na tom vůbec záleží.

Článek

Technika jde dopředu a my s ní

Moderní svět se neustále vyvíjí, a tak dnes máme možnosti, o kterých se našim babičkám mohlo jen zdát. Jistotu nemáme asi nikdy, ale lékař vám „slíbí" - když už ne s jistotou, tak alespoň s velkou pravděpodobností - určité pohlaví, ještě než se dostanete k porodnímu sálu.

Kromě technických možností jsme dnes ale naštěstí trochu jinde i my lidé. I když se ještě objeví tací, kteří by partnerku domů bez syna z porodnice ani nepustili, většinou už otázku pohlaví skutečně necháváme na přírodě a nehledáme viníka. A ono obligátní „hlavně, aby to bylo zdravé" není jen frází.

Nehledejme rozdíly tam, kde nejsou

Možná to souvisí právě s modernizací světa, že všechno chceme vědět přesně a nejlépe hned. Stejně tak i pohlaví dítěte. Pokud někdo chce zažít překvapení, působí jako exot.

A jaké jsou důvody, proč chceme mít jistotu? Nepočítáme-li ty zdravotní, pak jen třeba abychom věděli, jak bříšku říkat, jakou kupovat výbavičku, na jaké se zaměřit hračky... Možná ale opravdu hledáme rozdíly tam, kde nejsou nebo by třeba být neměly.Uvažujeme pak totiž o tom, jestli oranžová barva není moc holčičí a jestli v modré si vaši krásnou holku nebudou plést s klukem. Copak si například muži oblékají výhradně modré košile?

Mnozí rodiče jsou ale už pokrokovější. I co se týče například náušnic. Rozhodnutí nechají na mladé dámě, až bude „mít rozum" říci si sama, jestli chce nosit náušnice, nebo ne (popřípadě kolik jich chce vlastně nosit:-)

Problém bychom neměli vidět ani v případě, že si dcera hraje nejraději s autíčky, zatímco syn by brázdil ulice s kočárkem. Není třeba obávat se ztráty vlastní identity, zájmy dětí se samozřejmě vyvíjejí. Navíc nikoho přece nepřekvapí a ani nepohoršuje, když na procházce potká s kočárkem tatínka.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Na pohlaví nezáleží, miminko zahrňte láskouFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Pozor na psychiku!

V jedné oblasti bychom si ale dávat pozor měli. Z praxe psychologů víme, že psychické problémy lidí mají mnohdy kořeny v prenatálním období, kdy se plod dočkal nepřijetí rodičů kvůli svému pohlaví. Ať už to má být holka, nebo kluk, milujeme přeci naše dítě!

Obě pohlaví potřebují v každém věku naši lásku. Rozdíl hledejme ve vyvíjejících se potřebách a samotné povaze dítěte. Uvědomme si, že chlapci spíš než modré tričko potřebují naši důvěru a povzbuzení, čímž získávají sebevědomí a odvahu pouštět se do nových věcí. Děvčata ocení zase spíše maximální citovou oporu, vyslechnutí a pomoc, aby věděla, že nejsou v životě sama a že v případě potíží jsme tu stále pro ně.

A co to bude u vás, holka, nebo kluk?

Reklama

Související témata:

Načítám