Hlavní obsah
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Hořčice je v kuchyni často dost podceňovaná pochutina, která se používá hlavně jako omáčka třeba k uzeninám nebo vinné klobáse. Šmrnc ale dodá i při běžném vaření jako koření. Co takhle zkusit guláš?

10 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1/2 kg hovězího masa
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 4 lžíce oleje
  • 1 kostka hovězího bujonu
  • 30 g jíšky
Článek

Postup

01.

Najemno nakrájenou cibuli zpěňte na oleji nebo kousku sádla v tlakovém hrnci. Na kostky nakrájené a opláchnuté maso osolte, opepřete a přidejte k cibulce a prudce osmahněte, aby se zatáhlo.

02.

Ve chvíli, kdy maso pustí šťávu, přidejte hořčici, zalijte vodou tak, aby bylo maso z větší části ponořené, a přidejte bujonovou kostku. Hrnec zavřete a nechte vařit, doporučujeme minimálně 40 minut, ale záleží na kvalitě masa.

03.

Když je guláš hotový, podle chuti můžete ještě přidat sůl, pepř i hořčici. Nakonec vše mírně zahustěte buď klasickou, nebo instantní jíškou či solamylem rozmíchaným ve vodě. Jako příloha se osvědčuje rýže a těstoviny.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 493,96 kJ
Bílkoviny26,6 g
Tuky24,09 g
Sacharidy6,75 g
Sůl2,15 g
SAFA6,9 g
Vláknina1,02 g
Cukry1,85 g
Související témata:

Načítám