Hlavní obsah

Novinka! Hrnec, který vaří místo vás!

Foto: shutterstock.com

Pomalý hrnec šetří čas i penízeFoto: shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toužíte po hrnci, který připraví lahodné jídlo za vás? Potom si pořiďte pomalý elektrický hrnec (crock pot)! Nic nepřipálí, v pokrmech se uchovají všechny vitaminy a minerály, můžete použít méně tuků a soli a přesto máte jídlo s výraznější nezapomenutelnou chutí.

Článek

Patříte také k těm ženám, které vaří, ale současně s tím dělají dalších tisíc věcí?  Potom tento způsob vaření, dušení a pečení oceníte. Můžete do hrnce naložit potřebné suroviny všechny najednou, zapnout a odejít do práce. Hrnec vaří bezpečně a bez dozoru. Během vaření nemusíte jídlo v hrnci míchat, jak je to běžné. Navíc pomalým vařením se zachovají veškeré chutě potravin. I když je v provozu dlouhou dobu, má malý příkon, zanedbatelnou spotřebu energie, asi jako když svítíte stowattovou žárovkou. Bezpečně udržuje potřebnou teplotu jídla několik hodin, proto vás nerozladí pozdní příchod některého člena rodiny, protože nemusíte nic přihřívat.

Jádro hrnce tvoří kameninová nádoba, kterou využijete i sólo, pro samotné pečení v troubě, nebo se v ní dá vařit na plotně. Povrch je dokonale nepřilnavý a tepelně stálý. Tuto nádobu můžete použít i k servírování nebo uchování jídla v chladničce. Hrnec lehce umyjete, stačí vyjmout vnitřní kameninovou nádobu a včetně pokličky vložit do myčky, nebo běžně umýt pod tekoucí vodou.  Aluminiový obal se většinou nezašpiní, stačí ho přetřít vlhkým hadříkem.

Co dobrého můžete uvařit

V hrnečku se vaří přesnídávkové polévky, guláše, všechny druhy masa, zejména při jeho úpravě vcelku oceníte, že je maso šťavnaté a křehké. Zajímavou chuť má i pečené kuře, a vkládat ho můžete i zmrazené, jen musíte přidat cca 200 ml vody (vývaru), aby mezi masem a kameninovou nádobou  vznikla tepelná mezivrstva. Tenhle univerzální pomocník zvládne lasagne, zapékané brambory, sekanou. Ale upéct v něm můžete i sladký koláč, který je mnohem vláčnější, než pečený na plechu v troubě.

Foto: archiv firem

Hrnec se vyrábí v mnoha velikostech i designuFoto: archiv firem

Zkuste svíčkovou

Říkáte si, že svíčková omáčka je vrchol kulinářství. Vyzbrojena touto kuchyňskou pomůckou to zvládne i začátečnice. Potřebujete 1 kg zadního hovězího (maso upravované v pomalém hrnci dokonale změkne a je šťavnaté),  10 dkg másla, olej, 15 dkg slaniny, sůl, pepř, nové koření, bobkový list, 2 lžíce hladké mouky na zahuštění, 20 dkg mrkve, 10 dkg celeru a 5 dkg petržele, jednu cibuli, olej a citron, 200 ml mléka a 150 ml mléka.

Postupujte následovně: Do hrnce vložte okořeněný prošpikovaný šál masa. Můžete a nemusíte ho předem orestovat na oleji tak, že kameninovou nádobu umístíte na sporák. Jakmile se maso uzavře, přidejte nakrájenou zeleninu (nemusí se strouhat), zbylou slaninu, koření, cibuli, máslo, jakmile se rozhřeje, vše lehce zaprašte hladkou moukou a podlijte 400 ml vody a duste na druhém stupni. Asi po sedmi hodinách maso vyjměte, bude křehoučké a měkké jako dortíček. Zeleninu a šťávu dejte do mixéru, vše rozmixujte na kaši a přidejte mléko a smetanu a vlijte zpět do hrnce, vložte nakrájené maso na plátky a nechejte ještě 15 minut povařit, aby se jednotlivé složky náležitě prolnuly a zaútočily na vaše chuťové buňky.

A příště můžete upéct stejně jednoduše brownies koláč, recept naleznete v našem receptáři.

Dobrou chuť!

Související témata:

Načítám