Hlavní obsah

Hubnutí podle věku: V pubertě, po porodu, při menopauze

Foto: Thinkstock

Ach, ta váha! Jak to zařídit, abyste byla spokojená? Víme!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že se mladým ženám hubne lépe než těm ve středním věku? Anebo že v období puberty to jde hůř než během menopauzy? Omyl! Ve všech těchto životních etapách hubnout lze, jen musíte vědět, jak na to…

Článek

Že se vám teď kila shazují hůř než to šlo v osmnácti? Samozřejmě že mladý organismus je přizpůsobivý, ovšem období puberty disciplíně nepřeje. Střední věk zase přináší předzvěst mateřství a po padesátce již nejde vše tak hladce jako doposud. Ale na všechna období existuje recept, jak s kily zatočit.

Mladí a neklidní, a také líní

Že obézní mládeže stále přibývá, je známý fakt. Podléhá módním trendům, nerozumným dietám bez kýženého efektu, moderním stravovacím trendům, nevyjímaje fast foody a různé polotovary. „Na váhu působí negativně i sociální život spojený s konzumací alkoholu,“ vysvětluje Gabriela Knosová z Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment. Dospívání organismu a puberta s sebou přinášejí také hormonální změny, které hubnutí často komplikují.

Foto: Thinkstock

Alkohol a hubnutí nejdou dohromady. Co k nápoji tedy přidat tanec?Foto: Thinkstock

Co s tím?Snížit počet návštěv fastfoodů, množství alkoholu, sportovat, nedržet radikální diety, zvolit vhodnější antikoncepci. „Hubnutí jde rychleji i tím, že se snáze odstraňují nevhodné stravovací návyky. Dívky také nejsou většinou zdravotně omezeny a mohou sportovat a být aktivní. Organismus také není zatížen sérií jo-jo efektů, které brání následnému úspěšnému hubnutí,“ říká Gabriela Knosová.

Po porodu v klidu a nespěchat

Kilogramy navíc trápí mnoho novopečených maminek, redukce hmotnosti by se však rozhodně neměla uspěchat. „Dieta nasazená příliš brzy mnohdy zpomaluje regeneraci poškozených tkání, hojení a celkovou rekonvalescenci. Omezení příjmu energie či vyloučení některých potravin pak zase může mít vliv na kvalitu mateřského mléka,“ připomíná Gabriela Knosová.

Co s tím? Základem je stanovení reálných cílů a zahájení diety až zhruba po dvou měsících. Po porodu je reálný návrat na původní váhu v průběhu jednoho roku. I v tomto období platí, že nejlepším receptem je zdravá strava v kombinaci s pohybem.

„Při kojení se energetická potřeba organismu pohybuje mezi 8500 až 11 000 kJ. I při snižování váhy by příjem neměl klesnout pod 7000 kJ,“ říká Gabriela Knosová. Radou tedy je redukovat velmi pomalu, ideálně o půl kilogramu týdně, lehce ubrat z energetického příjmu a své snažení podpořit adekvátním pohybem, při kterém si maminky navíc i psychicky odpočinou.

Foto: Thinkstock

V období po porodu redukujte svou hmotnost velmi pomalu. I cvičení volte pozvolnéFoto: Thinkstock

Střední věk má své klady

Střední věk znamená pomalejší metabolismus, ale zralým ženám nahrávají do karet jiné výhody: jasně nastavené priority, jsou trpělivější a lépe odolávají momentálnímu pokušení. Navíc jsou díky péči o rodinu zvyklé vařit a mnohem ochotněji stráví několik desítek minut u plotny kvůli přípravě zdravého pokrmu. Své manažerské schopnosti vytrénované starostí o děti, domácnost a práci pak uplatní i při nákupech a plánování svého jídelníčku.

„Pokud žena hubne pomalu či se redukce zcela zastavila, může to být předzvěstí blížící se menopauzy," uvádí odbornice. „V případě klimakteria je zbytečné jít hlavou proti zdi a snažit se radikálně hubnout. Zdravá strava a pohyb však jeho průběh může výrazně zmírnit a přidat i na psychické pohodě,“ doporučuje Gabriela Knosová.

Co s tím? Vsaďte více než na velké množství aktivního pohybu na dobrou – a pokud i potřebujete – odborně sestavenou stravu. K hubnutí přispívají i aktivity, které na první dojem nepůsobí, že by spalovaly kalorie. Ale umí s tělem něco, co je pro hubnutí v tomto věku více než potřeba: nastavit rovnováhu, zbavit starostí a stresu a v neposlední řadě zpevnit tělo. Ano, znovu je řeč o józe, pilates, tancování, plavání.

Foto: Thinkstock

Hubnout se dá bez ohledu na vyšší věk. Chce to jen nerezignovatFoto: Thinkstock

Štíhlá babička? Jde to!

Vyšší věk má svá úskalí, která nelze ignorovat. „Hlavní roli hraje zdravotní stav, který často omezuje možnost pohybové aktivity. Těmto omezením je třeba přizpůsobit redukční plán, důležitý je tedy jednak výběr vhodných potravin, ale také omezení jejich množství,“ uvádí nutriční poradkyně Aneta Procházková, podle níž v organismu také postupně klesá hladina hormonů, které mají vliv na redukci hmotnosti.

Co s tím?Udržovat se fit. Hlavně chůzí, nebo třeba nordic walkingem. Nejlepší je také najít partu na cestování. Vsadit na zdravou stravu. „Hubnutí po padesátce není hračka, ale není ani nemožné. Ženy by se ho hlavně neměly obávat, nejhorším nepřítelem je totiž rezignace,“ uzavírá Gabriela Knosová.

Co vy na to? Máte nějaké pozitivní zkušenosti s hubnutím ve vyšším věku? Nebo po porodu? Diskutujte pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám