Hlavní obsah

Hypnóza: Umožní bezbolestný porod i lepší sex

Foto: Image-Point-Fr, shutterstock.com

Máte psychosomatické potíže, trápí vás fobie nebo závislost? Zkuste se svěřit do rukou zkušeného hypnotizéraFoto: Image-Point-Fr, shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hypnózu si stále mnoho lidí spojuje s jakýmsi šarlatánstvím, kdy má hypnotizér nad člověkem absolutní moc a diktuje mu příkazy. Tento řadou mýtů opředený obor má však velmi rozmanité účinky.

Článek

Zmínky o hypnóze, jako o metodě vhodné k léčení nemocí zejména psychosomatického původu, pocházejí už z antického Řecka. Od té doby prošla technika vývojem a její možnosti jsou velmi překvapivé. Dovedete si představit například porod v hypnóze?

Stav uvolnění a relaxace

Hypnózu lze definovat různými způsoby. V žádném případě ale nejde o spánek či magický rituál. „Vnímám ji jako změněný stav vědomí, kdy dochází ke snížení vědomých aktivit, a vzniká prostor pro větší svobodu těch nevědomých, kdy se vše děje bez vašeho zásahu. Laik si hypnózu může představit jako stav, kdy se cítí uvolněně, relaxovaně a je ochotný pustit na chvilku otěže kontroly a zažít nový, příjemnější a užitečnější způsob jednání,“ objasňuje lektor Ing. Vojtěch Lust ze Školy hypnózy.

Člověk se dočasně odpoutá od svého okolí a přijímá podněty od hypnotizéra, je vnímavější, ale ne zcela ovládaný.

Proč není pro každého?

Předpoklady k úspěšnému zhypnotizování jsou dva. Je to schopnost terapeuta techniku ovládat a hypnabilita, tedy schopnost jedince se do hypnózy pohroužit. „Metoda je nevhodná pro jedince, který by ji podstupoval pod nějakým tlakem, nebo pod účinkem látek ovlivňujících vnímání. Osobně také nepracuji s dětmi, protože se pro léčbu nemohou samy rozhodnout,“ říká Vojtěch Lust.

Foto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Hypnóza dokáže ulevit od různých bolestíFoto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Nejrozšířenější mýty

Kolem hypnózy koluje mnoho mylných představ. Nejčastější jsou tyto:

Mýtus č. 1: Hypnotizér může člověka v hypnóze donutit k čemukoli, včetně spáchání trestného činu.

Pravda:Během hypnózy nelze člověka donutit k něčemu, co je zcela proti jeho přesvědčení a co se mu příčí, protože není úplně bez sebe, určitá složka je stále vědomá.

Mýtus č. 2: V případě, že hypnotizér během sezení zemře, dotyčný už se z daného stavu nedostane.

Pravda: Každá hypnóza má konec, protože transový stav přechází do spánku a posléze probuzení.

Mýtus č. 3: Je možné zhypnotizovat kohokoli i proti jeho vůli.

Pravda: Transové stavy působí v různé míře na každého, ale je to podobné jako s reklamou, záleží na tom, kolik pozornosti jí věnujete.

Mýtus č. 4:Zhypnotizovaný si nic z průběhu sezení nepamatuje.

Pravda: To se může stát, ale většinou v případě, kdy je to součástí záměru hypnotizování.

V hypnóze se i rodí

Využití hypnózy je různé. Dokáže pomoci s léčbou psychických potíží (deprese, bipolární poruchy, fobie). Pozitivní vliv má při boji s poruchami příjmu potravy či se závislostmi (kouření, alkohol, drogy), alergiemi nebo obezitou.

„Z mé zkušenosti na hypnózu nejlépe reagují lidé s poruchami spánku. Také v oblastech, kdy lidé řeší nízké sebevědomí a nízkou sebedůvěru, se mi hypnóza velmi osvědčila,“ uvádí psycholožka PhDr. Lucie Lebdušková.

Foto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Změněný stav vědomí může pomoci i s porodemFoto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Díky své schopnosti ulevit od fyzické bolesti bez použití farmak se dá trans navodit i při porodu. V takovém případě se obvykle bolest převádí na jiný pocit – tlak či teplo. Důležitá je pečlivá příprava a nutnost absolvovat speciální kurz.

Hypnóza pomáhá také za předpokladu, že se zdravý pár neúspěšně snaží o miminko. Problémy mohou pramenit z hluboko ukrytých traumat nebo ze strachu z porodu.

Pro lepší sex

Prožití transu otevírá dveře k intenzivnějším zážitkům v sexuální oblasti. „Navštívila mě například žena, která se trápila sníženou schopností prožívání sexu s partnerem, což se negativně odráželo na jejich vztahu. Při použití hypnózy si dovolila vstoupit do stavu snížené kontroly a nechala tělo fungovat svým přirozeným způsobem. I po mnoha letech si sexualitu nadšeně užívá, protože se dostala ke zdroji své vlastní ženskosti,“ uzavírá Vojtěch Lust.

Šli byste do toho?

Načítám