Hlavní obsah
3,8
(5)
Foto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Zabijačkové krvavé dobroty, jako jelita nebo prdelačka, jsou mimořádně populární – a zvláště v chladných dnech. Toužíte si nějaký vepřový skvost sami udělat doma? Vyzkoušejte výtečnou krvavou tlačenku. Výroba není složitá a výsledek je nepřekonatelný.

40 min.
Příprava
3 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
25 porcí
  • 3 kg vepřového masa
  • 1 kg vepřových vnitřností
  • 750 g vepřových kůží
  • 4 ks cibule
  • 4 ks bobkového listu
  • 10 kuliček nového koření
  • 2 lžičky celého černého pepře
  • 1 lžíce soli
  • 7 utřených stroužků česneku
  • 2 lžíce majoránky
  • 500 ml vepřové krve
Článek

Postup

01.

Maso a vnitřnosti uvařte tak, aby nebyly příliš měkké. Kůže vařte zvlášť v osolené vodě s oloupanou celou cibulí, bobkovým listem, novým kořením a pepřem. Hotové maso a droby vyndejte z vývaru (použijte ho třeba na zabijačkovou polévku), nakrájejte na úhledné kousky a zalijte procezeným vývarem z kůží. 

02.

Kůže jemně umelte a dejte k masu. Do směsi nasypte majoránku, přidejte utřený česnek nebo i mletou syrovou cibuli podle chuti. Do dobře okořeněné a promíchané masové směsi přilijte 300 až 500 ml vepřové krve. Je-li třeba, dosolte, promíchejte a plňte buď do čistých vepřových žaludků, nebo do obalů na tlačenku. 

03.

Naplněné tlačenky vařte pomalým varem 1,5 až 2 hodiny a občas lehce zamíchejte. Dávejte pozor, aby se – zejména tlačenky v přírodním vepřovém žaludku – nepřichytily ke dnu. Vaření věnujte velkou pozornost! Nedovařená tlačenka se velmi rychle kazí. Stupeň uvaření zkontrolujte vpichem naostřenou špejlí: z hotového výrobku vytéká čirá šťáva.

04.

Uvařené tlačenky opláchněte ve studené vodě. Položte na ně prkénko a na něj postavte například sklenici vody. Zatížené tlačenky nechte ve studené místnosti. Během chladnutí je několikrát obraťte, aby se tuk neusadil pouze na jedné straně výrobku.

Láká vás domácí výroba vepřových pochoutek, nebo to raději necháte na řezníkovi?

Reklama

Související témata:

Načítám