Hlavní obsah
Foto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Máte rádi klasickou světlou tlačenku, ta od vašeho řezníka ale nestojí za nic? Není vůbec těžké připravit si ji doma. Můžete si být jisti, že tahle tlačenka bude skutečně nepřekonatelná! A pokud nemáte chuť na masovou, možná vás zaujme vaječná tlačenka (recept najdete níže v odkazu).

35 min.
Příprava
2 hod., 40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 kilogramů
  • 3 kg vepřového masa
  • 1 kg vepřových vnitřností
  • 600 g vepřových kůží
  • 4 ks cibule
  • 2 listy bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 utřených stroužků česneku
  • 2 lžíce majoránky
  • 1 lžička celého černého pepře
  • 1 lžíce soli
Neobsahuje alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Maso a vnitřnosti (například jazyk nebo srdce) uvařte tak, aby nebyly příliš měkké. Kůže vařte zvlášť v osolené vodě (asi 1,5 l) s oloupanou celou cibulí, bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem.  

02.

Uvařené maso a droby nakrájejte na úhledné kousky, zalijte procezeným vývarem z kůží, které jemně umelte a přidejte do směsi.

03.

Směs okořeňte utřeným česnekem a majoránkou, osolte a plňte buď do čistých vepřových žaludků nebo do obalů na tlačenku. Podle chuti můžete do tlačenek přidat také mletou syrovou cibuli. Někdo přidává i pár lžic octa. 

04.

Naplněné tlačenky vařte pomalým varem 1,5–2 hodiny. Při vaření je občas zamíchejte, dávejte pozor, aby se zejména tlačenky v přírodním vepřovém žaludku nepřichytily ke dnu hrnce. 

05.

Uvařené je opláchněte ve studené vodě a zatížené nechte v chladné místnosti odležet. Během chladnutí je několikrát obraťte, aby se tuk neusadil pouze na jedné straně výrobku.

Tak co? Vyzkoušíte to také?

Načítám