Hlavní obsah
3,1
(61)
Foto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Máte rádi klasickou světlou tlačenku, ta od vašeho řezníka ale nestojí za nic? Není vůbec těžké připravit si ji doma. Můžete si být jisti, že tahle tlačenka bude skutečně nepřekonatelná! A pokud nemáte chuť na masovou, možná vás zaujme vaječná tlačenka (recept najdete níže v odkazu).

35 min.
Příprava
2 hod., 40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 kilogramů
  • 3 kg vepřového masa
  • 1 kg vepřových vnitřností
  • 600 g vepřových kůží
  • 4 ks cibule
  • 2 listy bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 utřených stroužků česneku
  • 2 lžíce majoránky
  • 1 lžička celého černého pepře
  • 1 lžíce soli
Článek

Postup

01.

Maso a vnitřnosti (například jazyk nebo srdce) uvařte tak, aby nebyly příliš měkké. Kůže vařte zvlášť v osolené vodě (asi 1,5 l) s oloupanou celou cibulí, bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem.  

02.

Uvařené maso a droby nakrájejte na úhledné kousky, zalijte procezeným vývarem z kůží, které jemně umelte a přidejte do směsi.

03.

Směs okořeňte utřeným česnekem a majoránkou, osolte a plňte buď do čistých vepřových žaludků nebo do obalů na tlačenku. Podle chuti můžete do tlačenek přidat také mletou syrovou cibuli. Někdo přidává i pár lžic octa. 

04.

Naplněné tlačenky vařte pomalým varem 1,5–2 hodiny. Při vaření je občas zamíchejte, dávejte pozor, aby se zejména tlačenky v přírodním vepřovém žaludku nepřichytily ke dnu hrnce. 

05.

Uvařené je opláchněte ve studené vodě a zatížené nechte v chladné místnosti odležet. Během chladnutí je několikrát obraťte, aby se tuk neusadil pouze na jedné straně výrobku.

Tak co? Vyzkoušíte to také?

Reklama

Načítám