Hlavní obsah

Tradiční české jitrnice s návodem krok po kroku

Hodnocení:
(29)
Foto: archiv redakce
Doba přípravy
1 hodina
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
střední

Jitrnice patří k tradičním a populárním jídlům chladných měsíců. Jenže mnoho z nás má zkušenost, že koupit si tuhle zabijačkovou pochoutku v supermarketu často znamená dát ji nakonec psovi. Nemáte-li v okolí řezníka, který dělá skvělé zabijačkové pochoutky, možná je nejjistější připravit si vlastní jitrnice doma...

Ingredience pro:
20 kusů
  • 4 kg vepřových hlav, laloků a bůček
  • 2 vepřové plíce
  • 1 kg vepřových jater
  • 500 g žemle
  • 5 utřených stroužků česneku
  • 3/4 lžíce mletého nového koření
  • 1 lžíce majoránky
  • sůl a pepř
  • 5 vepřových střívek
  • 500 ml vepřového vývaru
Článek

Postup

Krok 1: Maso vložte do hrnce a zvolna vařte – mělo by být spíš tužší. Plíce uvařte doměkka. Žemle nakrájejte na kostičky, dejte do větší nádoby a zalijte vývarem.

Krok 2: Vařené plíce i syrová játra umelte najemno. Uvařené maso namelte hruběji, vše přidejte k namočeným žemlím a dobře promíchejte. Dochuťte utřeným česnekem, novým kořením, majoránkou, pepřem a solí a znovu promíchejte. Přidejte podle potřeby trochu vývaru a ochutnejte. Při kořenění dbejte, aby chuť byla spíš výraznější, protože koření se vyvaří.

Krok 3: Vepřová střeva důkladně vypláchněte. Nemáte-li čerstvá ze zabijačky, můžete koupit střeva naložená v solném nálevu nebo soli, ta je rovněž potřeba řádně propláchnout. Pomocí plničky na klobásy nebo nějaké trubice o průměru asi 2 cm, na niž střeva natáhnete, tvořte jitrnice. Každou jitrnici z obou stran podvažte uzlíkem a zašpejlujte. 

Krok 4: Jaternice vložte do vroucí vody, ale dejte pozor, aby se dále nevařily. V horké vodě (asi 90 °C) je nechte 15 až 20 minut. Správně uvařené jaternice po vyndání z kotle rychle osychají.

Krok 5: Vařené jaternice opláchněte ve studené vodě a rovnejte k vychladnutí.

Tip: K jitrnicím si podávejte třeba lepenici anebo brambory zapečené se slaninou.

Vyzkoušíte domácí jitrnice, nebo zůstanete věrni výtvorům svého oblíbeného řezníka?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.