Hlavní obsah

I oblečení může být fér!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Odkud jsou šatičky?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víme, kde si žila kravička, co nám dala vychutnat si lahodný steak. Ale víme, jak, kde a díky komu vzniklo naše oblečení? Odpověď může mnohdy až děsit!

Článek

Ptejte se po původu

Oblečení se dnes vyrábí převážně v jižní Asii, za dost hrozných podmínek. A právě proto je dobré ptát se po tom, kde a jak bylo vaše oblečení vyrobeno. Koupí takového výrobku totiž tyto podmínky vlastně podporujete, a firmy tak nejsou ničím nuceny, aby cokoliv zlepšily.

Je dobré vědět, že...

Podmínky jsou děsivé

Podívejte se dobře na cedulku vašeho oděvu, v naprosté většině případů zde bude stát „Vyrobeno v Číně, Bangladéši, Indonésii...". Tyto země se ale bohužel vyznačují velmi špatnými pracovními podmínkami a hlavně jsou těžce kontrolovatelné. Firmy často přesouvají své výroby právě do Asie, kde využívají superlevné pracovní síly. Místní zaměstnanci ale nejsou jen levní, navíc si nejsou vědomi svých práv a ani nemají jiné volby (třeba v Bangladéši je zaměstnáno 90 procent žen v oděvním průmyslu).

Férový obchod i pro země třetího světa

Na tuto alarmující situaci zareagovalo hnutí Fair Trade. Hnutí usiluje o férový obchod s dodavateli z rozvojových zemí. Zatímco dříve se zaměřovali na obchod s kakaovými boby, kakaem, čajem, později schválili zástupci hnutí také standard pro bavlnu. A právě to by mělo umožňovat, abychom mohli lépe kontrolovat, odkud naše výrobky pocházejí a zda při jejich výrobě byla zachována lidská a pracovní práva. Pokud výrobek ponese toto označení, měl by splňovat všechny zásady tzv. férového obchodu a měla byste si být jista, že při jejich výrobě nikdo neutrpěl žádnou újmu.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Šaty si můžete ušít samaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Fér oblečení u nás ještě moc není

Kde takové výrobky seženete u nás? Po pravdě - zatím je to celkem problém. Trička, čepice a šály koupíte jen v obchůdcích sdružení Fair Trade. Ty se nacházejí pouze v Praze, Brně, Olomouci, Pardubicích a Trutnově. Jediný z našich módních řetězců, které prodávají oblečení se značkou Fair Trade, je Marks Doufejme však, že se k tomuto řetězci brzo připojí další!

Kromě nákupu v těchto obchodech, pak můžete upředňostňovat místní výrobky - u těch je také velmi pravděpodobné, že jejich výrobou nikdo neutrpěl. Stejně tak, pokud si necháte něco spíchnout na míru u místního krejčího, nebo si dokonce něco na seb ušijete sama!

Je těžké najednou všechny výrobky světového oděvního průmyslu odmítnout jakožto potenciálně pocházející z otrocké práce, ale věřte, že hlavní je dokázat přemýšlet určitým směrem a před jistými záležitostmi nezavírat oči.

Reklama

Související témata:

Načítám